0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKorenčkov sok proti raku

Korenčkov sok proti raku

MORDA VAS ZANIMA

Najbolj znana učinkovina v korenju je zagotovo karotin. Ker je topen v maščobah, lahko brez težav vstopi v celice in se tam pretvori v vitamin A. Priporočen dnevni odmerek slednjega je 1–1,5 mikrograma, kar ustreza 50–100 g surovega korenja. Ker verjetno nihče ne zaužije toliko korenja, si lahko pripravite korenčkov sok, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje in med drugim deluje protirakavo. Pitje korenčkovega soka je tudi eden najboljših načinov za ohranjanje zdravega debelega črevesa.

- Oglas -

Korenčkov sok

Vitamin A v korenju je močan antioksidant, ki je še posebej učinkovit proti prostim radikalom in upočasnjuje proces staranja. Poleg tega pomaga preprečevati tveganje za nastanek raka in srčno-žilnih bolezni. Izjemno pozitivno vpliva na imunski sistem in povečuje delovno sposobnost.

Korenje vsebuje tudi beta karotin, ki lahko prepreči pojav raka na materničnem vratu, na dojki, debelem črevesu, pljučih in sečnem mehurju. Seveda korenje vsebuje še veliko drugih vitaminov, antioksidantov in ostalih snovi, kot so: vitamini skupine B, vitamin C, E, K1, PP, mineralne snovi in kalij.

- Oglas -

Priprava korenčkovega soka

Operite približno 100 g korenja in ga ne lupite, temveč le rahlo očistite. Ponovno ga operite in na drobno naribajte. Zmešajte v mešalniku. Po želji v mešalnik dodate tudi jabolka, druge sadne sokove ali malo limone. Korenčkovega soka po pripravi ne puščajte stati na prostem več kot pol ure, saj se bodo tako izgubila hranila. Nekateri nutricionisti svetujejo, da ob pitju korenčkovega soka zaužijete kruh, namazan z maslom, saj naj bi se tako karotin bolje absorbiral. Dnevno si privoščite kozarec ali dva soka iz korenčka.

Koristi korenčkovega soka

Korenčkov sok ni samo odlična preventiva proti raku in srčno-žilnim boleznim, priporočajo ga tudi pri slabokrvnosti, ledvičnih in jetrnih boleznih, boleznih dihal in oči, pri izčrpanosti in izgubi apetita … Zelo priporočljiv je tudi za otroke, ki pogosto zbolevajo za prehladi ali jih pestijo kožna obolenja. Otroci naj 2–3-krat na dan zaužijejo 1–2 žlici soka.

Še več o koristih uživanja korenja in njegovi uporabi boste našli TUKAJ.

.

NAJNOVEJŠE