0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPijte vodo iz pipe

Pijte vodo iz pipe

MORDA VAS ZANIMA

Ob nedavnem svetovnem dnevu voda so slovenska komunalna podjetja v sklopu pobude Voda iz pipe predstavila številne prednosti pitje vode iz pipe. Komunalna podjetja so pobudo začela pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva, z njo pa želijo prebivalce spodbuditi k pitju vode iz pipe in tako preprečiti nastajanje dodatnih odpadkov, ki obremenjujejo okolje. Pitje vode iz pipe prinaša prednosti za zdravje, okolje in tudi za naše denarnice.

- Oglas -

Voda iz pipe

Lahko smo srečni, da imamo toliko pitne vode

Znano je, da se zaloge pitne vode po svetu krčijo in danes pitna voda predstavlja le še en odstotek celotne količine vode na svetu. Slovenija pa ima to srečo, da je z vodnimi viri izredno bogata država in se po količini pa tudi po kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh.

Voda iz pipe je bolj zdrava kot ustekleničena in boljša kot pitje sladkih ter gaziranih pijač, saj ne vsebuje dodanih sladkorjev ali drugih dodatkov, ki škodijo človeškemu telesu. S pitjem vode iz pipe lahko prispevamo tudi k zmanjševanju plastičnih odpadkov in posegamo po cenovno ugodnejši izbiri, saj je voda iz pipe v Sloveniji povprečno 225-krat cenejša od tiste v plastenki.

- Oglas -

Ne le to, voda od vseh pijač najbolj odžeja, dobro vpliva na počutje, blaži glavobole in druge težave, pomaga pri uravnavanju telesne teže in podobno. Voda iz pipe je pri nas ugodna in dostopna, za zdaj ni bojazni, da bi je zmanjkalo, je pa tudi najbolj ekološka, saj ne proizvaja odpadkov. Poleg tega je ves čas pod nadzorom (pristojne službe jo redno nadzirajo) in je edina, ki ostaja ves čas sveža.

Z vodo iz pipe do bistveno manj plastičnih odpadkov

Veliko prebivalcev kljub temu še vedno posega po ustekleničeni vodi, ki okolje precej bolj obremenjuje kot tista, ki priteče iz pipe. Po nekaterih podatkih naj bi ustekleničena voda okolje onesnaževala do stokrat bolj kot voda iz pipe, za litrsko plastenko pa naj bi se v povprečju porabilo četrt litra nafte in kar tri litre čiste pitne vode. Ustekleničena voda ustvarja ogromno plastičnih odpadkov, čeprav jih veliko že recikliramo, pa jih preveč še vedno pristane na odlagališčih. Biološka razgradnja plastenke za vodo lahko traja tudi do tisoč let.

Ker je voda v Sloveniji še razmeroma čista, izkoristite tisto, ki priteče iz pipe v vašem domu ali službi. Zavedajte se, da kar 18 odstotkov svetovnega prebivalstva dostopa do pitne vode nima, zato bodite veseli, da je imate doma na pretek. Če že potrebujete plastenko, v kateri s seboj nosite vodo, pa si priskrbite takšno za večkratno uporabo, ki ne vsebuje škodljivih snovi, ki jih voda izpira, in jih lahko dobite že skoraj v vsaki bolje založeni prodajalni.

NAJNOVEJŠE