Nataša Đurič, mojstrica peke z drožmi in blogerka je z nami delila recept za odlične krofe z drožmi, ki smo jih seveda morali preizkusiti. Krofi z drožmi so lažji za naše želodčke, zato se jih izplača preizkusiti.
Količina: 15 krofov
Sestavine:
- droži (približno 160 g)
- 90 g bele pšenične moke tip 500
- 20 g rjavega sladkorja ali sladkorja v prahu
- 1 žlica matičnih droži
- 40 g vode
- 500 g bele pšenične moke tip 500
- 110 g hladnega mleka
- 60 g rjavega sladkorja
- 3 jajca (približno 165 g)
- 120 g masla, razrezanega na kocke, sobne temperature (ne premehkega in ne pretrdega)
- 1 žlica ruma (približno 10 g)
- 10 g soli
- ščep vanilje v prahu
- naribana lupinica 1 ekološke limone (po želji)
- 1 l olja za cvrenje (sončničnega, repičnega ali kokosovega)
- marmelada za polnilo (po želji)
- kristalni sladkor za povaljanje ali sladkor v prahu za posip
Priprava droži za krofe
Droži pripravimo od 4 do 12 ur pred zamesitvijo testa. Ker bo zmes precej gosta in suha ter podobna testu, sestavine dobro zmešamo v manjši posodi, nato pa zmes prestavimo v kozarček. Pustimo vzhajati, dokler se prostornina ne podvoji. Glede na moč matičnih droži in temperaturo okolja to lahko traja od 4 do 12 ur. Upoštevajmo, da te droži zaradi dodanega sladkorja lahko fermentirajo hitreje.
Priprava testa
Za pripravo tega testa za krofe z drožmi je najbolje uporabiti mešalnik. Najprej v mleku s prsti dobro raztopimo droži. Dodamo vse preostale sestavine razen masla. Če se nam testo zdi presuho, naj nas ne zamika, da bi dodali preveč dodatne tekočine, saj bomo pozneje dodali maslo, ki bo testo zmehčalo. Tekočino dodamo samo, če je testo tako suho, da ne moremo dobro vgnesti vse moke. Testo gnetemo od 5 do 6 minut, nato naj od 15 do 20 minut počiva.
Po počitku vgnetemo polovico zmehčanega masla. Sprva se bo zdelo, da se maslo in testo nočeta povezati, testo bo malce razpadlo, a se bo po nekaj minutah gnetenja spet povezalo. Dobro zgnetemo, da so vsi koščki masla integrirani v testo. Nato vgnetemo drugo polovico masla in testo gnetemo še od 8 do 10 minut, da postane gladko in raztegljivo, a se ne pretrga, ko ga raztegnemo.
Prvo vzhajanje
Testo oblikujemo v kepo in ga prestavimo v čisto skledo. Skledo damo v vrečko ali pa jo pokrijemo s folijo, da preprečimo sušenje testa. Na sobni temperaturi naj vzhaja od 3 do 4 ure oziroma toliko časa, da se prostornina poveča za polovico, nato skledo čez noč postavimo v hladilnik. V hladilniku se bo testo učvrstilo in oblikovanje bo lažje. Če nimamo veliko časa, testo postavimo v hladilnik vsaj za eno uro. Cilj prvega vzhajanja je, da se prostornina testa skoraj podvoji. Lahko vzhaja tudi manj, a bo potem drugo vzhajanje daljše.
Oblikovanje krofov
Zjutraj naslednjega dne vzamemo testo iz hladilnika in ga razdelimo na 15 kosov, vsak naj tehta približno 70 g. Vsak kos oblikujemo v kroglico in položimo v pekač, obložen s pomokanim papirjem za peko. Med krofi naj bo dovolj prostora, sicer se bodo med vzhajanjem sprijeli, česar si ne želimo. Pekač in testo pokrijemo s folijo.
Drugo vzhajanje
Krofe pustimo vzhajati toliko časa, da se približno podvoji njihova prostornina oziroma da prestanejo test pritiska. Če se vdolbinica hitro povrne s svoj prvotni položaj, jih pustimo še malo vzhajati. Drugo vzhajanje lahko traja od 4 do 7 ur, odvisno od temperature prostora.
Cvrenje krofov z drožmi
Ko so krofi z drožmi vzhajani, pripravimo olje za cvrenje. Segrejemo ga na 175 stopinj Celzija. Če olje ne bo dovolj vroče, bodo krofi vpili olje in bodo mastni, če pa bo prevroče, se bodo zunaj zelo hitro spekli, znotraj pa bodo še surovi. Če nimamo termometra, temperaturo lahko približno preverimo z ročajem lesene kuhalnice, ki ga pomočimo v olje: če se ob njem pojavijo drobni mehurčki, je olje nared. Na začetku je priporočljivo žrtvovati en krof in preveriti, kako se ocvre. Bodimo pozorni tudi na to, da se olje med cvrenjem segreva in ohlaja, ko vanj položimo testo, tako da uravnavajmo moč ognja.
Krofe cvremo od 2 do 3 minute na vsaki strani do lepe zlato rjave barve. Ocvrte položimo na krožnik, obložen s papirnatim prtičkom, ki bo vpil odvečno maščobo. Še tople krofe povaljamo v sladkorju ali pa jih ohladimo, nadevamo z izbranim nadevom in posujemo s sladkorjem v prahu.