Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaKozje mleko postaja vse bolj priljubljeno

Kozje mleko postaja vse bolj priljubljeno

MORDA VAS ZANIMA

Razprav o mleku je veliko, sploh v zadnjem času. Kravje mleko (surovo ali pasterizirano), mleko iz raznih oreškov in celo iz konopljinih semen. Nekateri menijo, da nobeno mleko ni potrebno za zdrav življenjski slog. Kaj bomo izbrali, je stvar vsakega posameznika. Koze proizvedejo 2% svetovne oskrbe z mlekom in zanimivo je, da postaja vse bolj priljubljeno. Legenda pravi, da se je že Kleopatra, kraljica Egipta, ki je takrat veljala za simbol lepote, kopala v kopelih iz tega mleka.

- Oglas -

Kozje mleko

Kozje mleko ima svoje prednosti

  1. MANJ ALERGENO

Kozje mleko je odlična izbira za ljudi, ki imajo težave s prebavo laktoze (mlečni sladkor, ki mu daje sladkost), saj vsebuje manj laktoze kot kravje.

Ameriška študija kaže, da je kozje mleko, ki so ga kot nadomestek za kravje mleko preučevali pri 38 otrocih v razmaku petih mesecev, boljše kot kravje. Otroci, ki so pili kozje mleko, so pri teži presegli tiste, ki so pili kravjega. Poleg tega so jih presegli še v višini, imeli pa so tudi več vitamina A ter kalcija, tiamina, riboflavina, niacina in hemoglobina. Podobno so pokazale tudi francoske študije, ki so jih opravljali več kot 20 let pri bolnikih z alergijami na kravje mleko, in kjer je zamenjava za kozje prinesla občutne spremembe.

  1. OKOLJU PRIJAZNO

Koze so manjše, pojedo manj in ne zavzamejo toliko prostora kot krave. So tudi manj zahtevne, saj so bolj gibčne in so lahko v izpustu tudi v bolj razgibanih predelih.

  1. NAJBLIŽJE MATERINEMU MLEKU
- Oglas -

Študije kažejo, da je kozje mleko po sestavi najbližje materinemu in se tudi najhitreje asimilira v človeškem telesu.

  1. LAŽJE PREBAVLJIVO

Velikost maščobnih molekul je manjša in posledično je kozje mleko lažje prebavljivo.

  1. VISOKA VSEBNOST MAŠČOBNIH KISLIN

Medtem ko ima kravje mleko 17% maščobnih kislin, ima kozje kar 30%, zaradi česar je prehransko bolj ustrezno. Kar 50% ljudi z laktozno intoleranco pa lahko zlahka prebavi kozje mleko, sploh če je surovo.

  1. BOGATO S KALCIJEM

Mnogo ljudi se še vedno zmotno boji, da če ne bodo pili kravjega mleka, svojemu telesu ne bodo zagotovili dovolj kalcija in tako imeli krhkejše kosti. Kozje mleko ponuja večjo količino kalcija in precej manj stranskih učinkov od kravjega.

  1. MANJ STRUPENO

V nekaterih državah krave še vedno hranijo s škodljivimi antibiotiki in sredstvi za hitrejšo rast, zato moramo biti pozorni na izvor mleka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×