Kozje mleko postaja vse bolj priljubljeno

    Razprav o mleku je veliko, sploh v zadnjem času. Kravje mleko (surovo ali pasterizirano), mleko iz raznih oreškov in celo iz konopljinih semen. Nekateri menijo, da nobeno mleko ni potrebno za zdrav življenjski slog. Kaj bomo izbrali, je stvar vsakega posameznika. Koze proizvedejo 2% svetovne oskrbe z mlekom in zanimivo je, da postaja vse bolj priljubljeno. Legenda pravi, da se je že Kleopatra, kraljica Egipta, ki je takrat veljala za simbol lepote, kopala v kopelih iz tega mleka.

    Kozje mleko

    Kozje mleko ima svoje prednosti

    1. MANJ ALERGENO

    Kozje mleko je odlična izbira za ljudi, ki imajo težave s prebavo laktoze (mlečni sladkor, ki mu daje sladkost), saj vsebuje manj laktoze kot kravje.

    Ameriška študija kaže, da je kozje mleko, ki so ga kot nadomestek za kravje mleko preučevali pri 38 otrocih v razmaku petih mesecev, boljše kot kravje. Otroci, ki so pili kozje mleko, so pri teži presegli tiste, ki so pili kravjega. Poleg tega so jih presegli še v višini, imeli pa so tudi več vitamina A ter kalcija, tiamina, riboflavina, niacina in hemoglobina. Podobno so pokazale tudi francoske študije, ki so jih opravljali več kot 20 let pri bolnikih z alergijami na kravje mleko, in kjer je zamenjava za kozje prinesla občutne spremembe.

    1. OKOLJU PRIJAZNO

    Koze so manjše, pojedo manj in ne zavzamejo toliko prostora kot krave. So tudi manj zahtevne, saj so bolj gibčne in so lahko v izpustu tudi v bolj razgibanih predelih.

    1. NAJBLIŽJE MATERINEMU MLEKU

    Študije kažejo, da je kozje mleko po sestavi najbližje materinemu in se tudi najhitreje asimilira v človeškem telesu.

    1. LAŽJE PREBAVLJIVO

    Velikost maščobnih molekul je manjša in posledično je kozje mleko lažje prebavljivo.

    1. VISOKA VSEBNOST MAŠČOBNIH KISLIN
    PREBERITE TUDI:  Suhe slive proti raku debelega črevesa

    Medtem ko ima kravje mleko 17% maščobnih kislin, ima kozje kar 30%, zaradi česar je prehransko bolj ustrezno. Kar 50% ljudi z laktozno intoleranco pa lahko zlahka prebavi kozje mleko, sploh če je surovo.

    1. BOGATO S KALCIJEM

    Mnogo ljudi se še vedno zmotno boji, da če ne bodo pili kravjega mleka, svojemu telesu ne bodo zagotovili dovolj kalcija in tako imeli krhkejše kosti. Kozje mleko ponuja večjo količino kalcija in precej manj stranskih učinkov od kravjega.

    1. MANJ STRUPENO

    V nekaterih državah krave še vedno hranijo s škodljivimi antibiotiki in sredstvi za hitrejšo rast, zato moramo biti pozorni na izvor mleka.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte