DomovZdravje & prehranaKozje mleko postaja vse bolj priljubljeno

Kozje mleko postaja vse bolj priljubljeno

Razprav o mleku je veliko, sploh v zadnjem ฤasu. Kravje mleko (surovo ali pasterizirano), mleko iz raznih oreลกkov in celo iz konopljinih semen. Nekateri menijo, da nobeno mleko ni potrebno za zdrav ลพivljenjski slog. Kaj bomo izbrali, je stvar vsakega posameznika. Koze proizvedejo 2% svetovne oskrbe z mlekom in zanimivo je, da postaja vse bolj priljubljeno. Legenda pravi, da se je ลพe Kleopatra, kraljica Egipta, ki je takrat veljala za simbol lepote, kopala v kopelih iz tega mleka.

Kozje mleko

Kozje mleko ima svoje prednosti

  1. MANJ ALERGENO

Kozje mleko je odliฤna izbira za ljudi, ki imajo teลพave s prebavo laktoze (mleฤni sladkor, ki mu daje sladkost), saj vsebuje manj laktoze kot kravje.

Ameriลกka ลกtudija kaลพe, da je kozje mleko, ki so ga kot nadomestek za kravje mleko preuฤevali pri 38 otrocih v razmaku petih mesecev, boljลกe kot kravje. Otroci, ki so pili kozje mleko, so pri teลพi presegli tiste, ki so pili kravjega. Poleg tega so jih presegli ลกe v viลกini, imeli pa so tudi veฤ vitamina A ter kalcija, tiamina, riboflavina, niacina in hemoglobina. Podobno so pokazale tudi francoske ลกtudije, ki so jih opravljali veฤ kot 20 let pri bolnikih z alergijami na kravje mleko, in kjer je zamenjava za kozje prinesla obฤutne spremembe.

  1. OKOLJU PRIJAZNO

Koze so manjลกe, pojedo manj in ne zavzamejo toliko prostora kot krave. So tudi manj zahtevne, saj so bolj gibฤne in so lahko v izpustu tudi v bolj razgibanih predelih.

  1. NAJBLIลฝJE MATERINEMU MLEKU

ล tudije kaลพejo, da je kozje mleko po sestavi najbliลพje materinemu in se tudi najhitreje asimilira v ฤloveลกkem telesu.

  1. LAลฝJE PREBAVLJIVO

Velikost maลกฤobnih molekul je manjลกa in poslediฤno je kozje mleko laลพje prebavljivo.

  1. VISOKA VSEBNOST MAล ฤŒOBNIH KISLIN

Medtem ko ima kravje mleko 17% maลกฤobnih kislin, ima kozje kar 30%, zaradi ฤesar je prehransko bolj ustrezno. Kar 50% ljudi z laktozno intoleranco pa lahko zlahka prebavi kozje mleko, sploh ฤe je surovo.

  1. BOGATO S KALCIJEM

Mnogo ljudi se ลกe vedno zmotno boji, da ฤe ne bodo pili kravjega mleka, svojemu telesu ne bodo zagotovili dovolj kalcija in tako imeli krhkejลกe kosti. Kozje mleko ponuja veฤjo koliฤino kalcija in precej manj stranskih uฤinkov od kravjega.

  1. MANJ STRUPENO

V nekaterih drลพavah krave ลกe vedno hranijo s ลกkodljivimi antibiotiki in sredstvi za hitrejลกo rast, zato moramo biti pozorni na izvor mleka.

Lina Zalaznik
Lina Zalaznik
Lina Zalaznik je avtorica ฤlankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bliลพnjih, morja, smeha ter lepe narave.

NAJNOVEJล E