Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeKako poskrbimo, da ne zavržemo preveč hrane

Kako poskrbimo, da ne zavržemo preveč hrane

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje ne znamo ravnati s hrano. Več kot milijardo ton hrane zavržemo vsako leto, kljub temu da je toliko ljudi na svetu lačnih in nima za preživetje. Zavržene hrane seveda ne morejo pojesti, lahko pa si vsaj malo olajšamo vest in hrane ne mečemo po nepotrebnem v smeti. Preberite si nekaj nasvetov, kako boste temu kos.

- Oglas -

Hrana odpadki

  1. Vsako sadje, ko postane mehko, še ni za v smeti. Je le preveč zrelo in odlično ga lahko porabimo pri zelenjavnem ali sadnem zelenčku oz. smutiju. Zelenjavo, ki je rahlo ovela, lahko spečemo ali jo porabimo v juhi. Razen ovelega izgleda ni z njo nič narobe.
  1. Naredite si seznam in vztrajajte pri njem. Verjemite, ta že večkrat omenjeni seznam ni precenjen, saj nas v trgovinah velikokrat zamikajo popusti in potem se znajdemo pri blagajni z vso tisto kramo. Doma pa ugotovimo, da smo kupili preveč hrane, sploh take, ki se hitro pokvari.
  1. Poskrbite za primerno temperaturo hladilnika, saj tako hrana ostane dlje časa sveža. Za maksimalno svežino je priporočena temperatura od ena do pet stopinj Celzija.
  1. Ne odpravljajte se po nakupih s praznim želodcem ali pa iz dolgčasa, saj boste med kupovanjem v glavi načrtovali več kosil in več malic, kot ste jih vi in vaša družina sposobni pojesti.
  1. Če kupujete hrano, ki je občutno znižana, preverite datum, saj gre ponavadi za hrano, ki je tik pred iztekom uporabnosti. Kupite torej lahko samo kos ali dva.
  1. Poskrbite, da tisto hrano, ki ste jo najprej dali v hladilnik in ne kakšen dan kasneje, tudi prej pojeste. S takim sistemom boste stežka pozabili na kakšen kos hrane in je tako ne boste brez potrebe zavrgli.
  1. Kupujte čim več lokalne hrane v ekoloških pakiranjih in tako poskrbite tudi za to, da ne onesnažujete okolja.
  1. Uporabite ostanke. Ostanki niso zanič. Ostanke lahko super porabite za kakšno novo jed. Preveč skuhane omake lahko zmrznete in tako podaljšate njeno užitnost. Solate lahko porabite za sendviče, riž za riževe narastke, star kruh za drobtine, vse skupaj pa s kakšno primesjo jajca ali chia semen tudi za okusne polpete. Tako porabite ostanke, poskrbite da ne zavržete veliko hrane, hkrati pa imate naslednji dan zagotovljeno vsaj okusno malico.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×