0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreizkušeni nasveti pri preprečevanju izgube las in plešavosti pri ženskah

Preizkušeni nasveti pri preprečevanju izgube las in plešavosti pri ženskah

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi različnih nezdravih življenjskih slogov, lahko velikokrat pride do izgube las. Čeprav plešavost pogosto povezujemo z moškimi, raziskave v Ameriki kažejo nasprotno. Kar 40% Američank se srečuje s tem problemom. V nadaljevanju si preberite načine, ki pomagajo v boju proti izgubi las.

- Oglas -

Plešavost se pojavi ob povečanemu volumnu testosterona ali DHT-ja v telesu, zato so posledično moški velikokrat bolj ogroženi. DHT je derivat moškega spolnega hormona testosterona in preprečuje dovod hranil do lasnih mešičkov in s tem njihovo rast. Ker pa tudi ženske proizvajajo tako moške, kot tudi ženske hormone, lahko plešavost pogosto prizadene tudi njih.

Izpadanje las pri ženskahLjudje ponavadi izgubijo med 50 las na dan in do 250 pri pranju las (ne izogibajte se pranju, saj bi izpadli v vsakem primeru). Ni potrebe, da štejete vsak odmrl las, vendar je potrebno iskati znake sprememb. Velike kepe las na blazini ali glavniku so jasni pokazatelji, da ste jih izgubili več, kot je normalno.

Potrebno je ugotoviti kje vaši lasje izpadajo. Pri moških se večkrat dela sama pleša, pri ženskah pa se tanjšajo lasje po celem lasišču.

- Oglas -

Vzroki za izgubo in izpadanje las pri ženskah

Stres

Stres in psihične travme lahko povzročijo več težav, vključno z izgubo las. Stresni dogodki lahko sprožijo Telogen effluvium, skupno obliko izpadanja las v fazi počitka (faza Telogen). Izpadanje las se opazi po šestih mesecih po travmatičnemu dogodku, ponovno pa začno rasti nazaj, ko si telo opomore. Tudi nosečnost lahko sproži izpadanje las, pogosto se pojavi po porodu, a tudi tu ponovno zrastejo nazaj. Čustveni stres lahko povzroči izpadanje las, a je manj pogost kot fizični. V tem primeru je potrebno poskrbeti za zadostno mero telesne aktivnosti ali meditacije za zmanjšanje stresa in lajšanje tesnobe.

Vitamini

Presežek ali pomanjkanje vitaminov prav tako ne vpliva dobro na delovanje telesa. Velike količine vitamina A – več kot 5.000 mednarodnih enot (IU) na dan, lahko prav tako povzročijo izpadanje las. Dopolnila običajno vsebujejo med 2.500 in 10.000 IU, zato je vnos vitaminov potrebno skrbno nadzorovati.

Tudi pomanjkanje beljakovin lahko zavira rast las. Telo zaustavi rast od dva do tri mesece po padcu vnosa beljakovin. Za vegetarijance in vegane obstaja veliko beljakovinsko bogatih živil, kot so kvinoja, grah, orehi in fižol, ki ne vsebujejo živalskih produktov.

Slabokrvnost oz. pomanjkanje želesa prizadene vsaj eno od desetih žensk v starosti od 20 do 49 in prav tako sproži izpadanje las. Z enostavnimi krvnimi testi lahko ugotovite, če ste slabokrvni in ustrezna zdravila lahko rešijo vaš problem. Ženske naj bi dnevno zaužile 18mg železa in 8mg ob menopavzi. Več o tem si preberite tukaj.

- Oglas -

Geni

Genetika igra ključno vlogo pri izpadanju las. Če je kakšna od bližnjih sorodnic imela probleme s plešavostjo in izgubo las, je ena izmed možnih razlag tudi dedna bolezen, areatna alopecija, ki prizadene okoli 30 milijonov žensk samo v Ameriki. Običajno se pojavlja pri ženskah, ki so stare med 50 in 60 let, lahko pa se počasneje začne že pri mlajših. Gre se za velikost lasnih mešičkov, mešanica debelih in tankih povzroči izpad. Ženske, ne samo moški lahko koristijo minoksidil, ki podaljšuje fazo rasti.

Ženska in izpadanje lasPreverite tudi, katera domača zdravila nam lahko pomagajo pri izpadanju las.

Bolezni, ki povzročijo izpadanje las

Podobno, kot se to zgodi pri nosečnosti, se hormonski premik Telogen effluvium, lahko zgodi tudi pri menjavi kontracepcijskih tabletk. Menopavza izzove isti učinek. V obeh primerih je moški hormon androgen bolj aktiven na lasišču. Kontracepcija z manj androgena lahko ženskam pri tej težavi pomaga. Če so zdravila oz. kontracepcija srž problema, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.

Policistični jajčniki

To je stanje, pri katerem jajčniki začnejo proizvajati presežek moških hormonov, kar se odraža v nerednih menstruacijah, cistah in aknah. Medtem ko lahko policistični jajčniki povzročijo izpadanje las, so lahko prav tako krivec za plešo. Večino primerov je mogoče zdraviti s kontracepcijo, oblikovano posebej za blokiranje testosterona.

Hipotirodizem

Pri hipotiroidizmu ščitnica ne proizvaja dovolj tiroidnega hormona. Ta bolezen prizadane milijone ljudi, predvsem žensk in lahko povzroči krhke lase, nohte in kožo. Manj pogosto pa tudi izpadanje las in plešavost. Primankljaj proizvajanja hormona je lahko kot posledica avto-imunske bolezni zaradi katere je ščitnica nedovolj aktivna. Lahko je posledica obsevanj ali zdravil, ki so delno ali pa povsem onemogočili delovanje ščitnice. Lahko da je ščitnica tudi kirurško odstranjena kot odgovor na rakasto obolenje. Manjkajoči hormon se nadomesti z nadomestnimi zdravili. Z enostavnimi krvnimi testi lahko merite raven ščitničnih hormonov in ugotovite, če zdravila pomagajo.

Nezdrava lasišča

Lasje za svojo rast potrebujejo zdravo lasišče. Dermatitis, luskavica in glivične okužbe tudi povzročajo izpadanje las. Pri mastnih, rumenkastih lasiščih gre najverjetneje za dermatitis. Debele bele luske na lasišču, ki krvavijo, če jih odstranimo so najverjetneje luskavica in pri rdečih lisah gre za glivice. Dermatolog lahko vse skupaj preuči in predpiše ustrezen šampon, če je to potrebno.

Kako spodbuditi rast las?

Tu je nekaj majhnih in enostavnih nasvetov kako spodbudite rast las. Uporaba pravih šamponov vam vzame le nekaj minut in priporočeno ga je nežno vmasirati v lasišče. S počasnimi, nežnimi, krožnimi gibi spodbudite prekrvavitev iz zmanjšate stres. Če lasišče masirate pred umivanjem, ga je priporočljivo z dvema ali tremi kapljicami eteričnega olja čajevca, da je lasišče navlaženo.

Najrazličnejša moda pri laseh, le te slabi. Če si lase barvate, ohranite podoben odtenek ali vsaj do dva odtenka drugačnega, ker taka običajno vsebuje manj škodljivih kemikalij. Omejite uporabo raznih naprav za urejanje las, kot so ravnalci in kodralniki pa tudi lase si raje posušite pri sobni temperaturi, če je to mogoče.

Poizkusite tudi z uporabo šampona z izvlečkom čajevca, ki naravno pomirja draženje in ima antibakterijske lastnosti. Če se vam lasišče lušči, vam pri temu izvleček čajevca lahko pomaga. Če domača sredstva ne pomagajo, se o dodatnih možnostih za pospeševanje rasti las posvetujte s svojim dermatologom. Ena izmed možnih rešitev je tudi presaditev las, kjer lasne mešičke presadijo iz pogosteje poraščenega dela glave, na tista z manj.

Določene izbere življenjskega sloga, lahko povečajo ali zmanjšajo možnosti za zdrave in močne lase. Stres in slaba prehrana sta poglavitna dejavnika, ki vplivata na izgubo vaših las. Poskrbite, da bo vaša prehrana vsebovala zadostno količino vitaminov, mineralov in beljakovin ter lajšajte stres s športnimi aktivnostmi in meditacijo. Izogibajte se kajenju, prekomernemu uživanju alkohola in tudi večji izpostavljenosti soncu.

.

NAJNOVEJŠE