0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKoliko plastike zaužijemo s pitjem vode iz plastenk?

Koliko plastike zaužijemo s pitjem vode iz plastenk?

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki z dveh uglednih ameriških univerz (Columbia in Rutgers) so odkrili, da vsebuje voda iz plastenk kar približno 100-krat več plastičnih nanodelcev, kot se je domnevalo do nedavnega. To odkritje je znanstvenike tako šokiralo, da so tudi sami močno omejili kupovanje vode v plastenkah …

- Oglas -

V litru vode v povprečju skoraj četrt milijona drobnih delcev plastike

Analiza vzorcev je razkrila, da liter vode iz plastenk, ki so naprodaj v trgovinah, v povprečju vsebuje skoraj 250.000 mikro- in nanodelcev plastike. Že mikrodelci so zelo majhni, večinoma nezaznavni s prostim očesom, nanodelci pa so še nekoliko manjši in povsem nevidni, razen če uporabimo mikroskop. Tako se lahko zdi voda iz plastenk povsem čista, saj naše oko ne more zaznati ogromnega števila plastičnih delcev, ki jih skriva.

Pri nekaterih znamkah v litru vode odkrili tudi do 400.000 plastičnih delcev

Znanstveniki so sicer že dlje časa domnevali, da vsebuje voda iz plastenk zelo veliko mikroskopsko majhnih delcev plastike, vendar so bile ocene kljub temu precej skromnejše od dejanskih rezultatov. Pri analizi, ki je bila izvedena, so raziskovalci uporabili mikroskop z dvojnim laserjem, kar jim je omogočilo zaznavo in kategorizacijo plastičnih delcev. Analizirana je bila voda iz plastenk treh priljubljenih znamk, pri čemer so raziskovalci pri vsaki znamki uporabili pet različnih plastenk. Koncentracija delcev je nihala od 110.000 pa vse do 400.000 delcev na liter vode, pri čemer je povprečje znašalo 240.000 delcev plastike na liter vode. Izsledki so bili predstavljeni v študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pitje iz plastenke

Proučevanje prisotnosti nanodelcev do nedavnega zanemarjeno

Predhodne analize so se osredotočale predvsem na mikroplastiko. Kot omenjeno, gre za delce, ki so nekoliko večji od nanodelcev: največji so veliki približno 5 milimetrov in jih je mogoče zaznati tudi s prostim očesom, medtem ko manjših mikrodelcev plastike človeško oko ne more več zaznati. Kot je mogoče prebrati v najnovejši študiji, je bilo v vodi iz plastenk, ki je bila analizirana, odkritih precej več nanodelcev kot mikrodelcev, in sicer od 10- do 100-krat več. Kot se zdi, so bile za večino plastičnih delcev v vodi krive plastenke, vendar naj bi vse prej kot zanemarljiv delež prispevali tudi filtri, ki temeljijo na principu reverzne osmoze.

- Oglas -

Konkretne znamke niso bile navedene

Avtorji študije niso želeli izpostaviti proizvajalcev, katerih izdelki so bili analizirani. Preden začnejo navajati konkretne znamke, želijo namreč analizirati tudi vodo iz plastenk drugih proizvajalcev, saj je mogoče domnevati, da bo stanje podobno.

Kako škodljiva je v resnici mikro- in nanoplastika?

Proizvajalci vode v plastenkah se v odzivih na študijo sklicujejo na to, da še vedno ni povsem jasno, ali lahko mikro- in nanodelci plastike negativno vplivajo na človeško zdravje oziroma kako zelo škodljivi so ti delci. Drži sicer, da znanost še ni ponudila enotnega, dokončnega odgovora, toda kot vse kaže, drobni delci plastike najverjetneje niso tako nedolžni, kot poskušajo prikazati tisti, ki so v veliki meri krivi za to, da postaja (tudi) človeško telo odlagališče mikro- in nanoplastike.

Težave se je treba lotiti pri izvoru

O tem, da je smiselna previdnost, priča tudi že omenjeno dejstvo, da so se avtorji študije po tem, ko so videli rezultate analize, odločili karseda omejiti pitje vode iz plastenk. Toda čeprav vsebuje voda iz plastenk bistveno več drobnih delcev plastike, kot se je domnevalo doslej, zgolj izogibanje vodi iz plastenk ni dovolj. Številne študije so pokazale, da so oceani polni drobnih plastičnih delcev, podobno pa velja tudi za najrazličnejše prehranske izdelke in celo za vodo iz pipe. Tako se zdi, da kot posamezniki nimamo veliko moči. Če želimo zmanjšati količino plastike, ki se znajde v našem telesu, se je treba težave lotiti pri izvoru, torej pri sami proizvodnji plastičnih izdelkov. Trenutno se vsako leto proizvede več kot 430 milijonov ton plastike. Dokler se ta številka ne bo občutno zmanjšala, se bomo zelo težko izognili mikro- in nanodelcem plastike – ne glede na to, kako previdni smo.

NAJNOVEJŠE