[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKis je lahko tudi zdravilo

Kis je lahko tudi zdravilo

MORDA VAS ZANIMA

Nutricionist in strokovnjak za prehrano dr. Michael Greger nas v svoji najnovejši knjigi Kako ne umreti seznanja z zadnjimi dognanji in najnovejšimi raziskavami o presentljivih zdravstvenih koristih kisa.

- Oglas -

Zdravilni kis

Kis je okusna začimba, ki dokazano pomaga pri sladkorni bolezni

Raziskave so pokazale, da lahko le dve čajni žlički kisa, ki ju zaužijemo ob kosilu, pomagata uravnavati raven sladkorja v krvi, saj nenadni dvig sladkorja v krvi zmanjšata kar za 20 odstotkov. Če torej namesto pire krompirja jemo krompirjevo solato, na katero smo dodali malo kisa, ali pa kruh namakamo v balzamični kis, lahko omilimo učinke živil z visokim glikemičnim indeksom na naš organizem. Opisani učinek je sicer splošno znan že 25 let, vendar pa znanstvenikom še ni uspelo dognati, zakaj je temu tako. Sprva so verjeli, da kis upočasnjuje praznjenje želodca, zdaj pa je postalo jasno, da sladkor v krvi pomaga zniževati tudi kis, ki ga zaužijemo neodvisno od ostalih dnevnih obrokov. V eni izmed študij, ki je ugotavljala vpliv kisa na sladkorno bolezen tipa 2, je bilo dokazano, da je bila krvna slika tistih, ki so pred spanjem zaužili dve žlici jabolčnega kisa, naslednje jutro boljša od tistih, ki tega niso storili. Vendar pozor, kisle kumarice in tablete, ki vsebujejo jabolčni kis, sodeč po omenjeni raziskavi nimajo enakega učinka. Prav tako ni priporočeno pitje nerazredčenega kisa, saj lahko poškoduje vaš požiralnik. Dve žlički kisa torej zmešamo v kozarcu hladne ali tople vode in spijemo.

Kis je dober tudi za druge zdravstvene tegobe

Vendar pa sladkorna bolezen ni edina, pri kateri se je kis izkazal za uporabnega. Raziskave so pokazale, da pomaga tudi pri sindromu policističnih jajčnikov, izboljša funkcijo arterij in pomaga kuriti telesno maščobo. Ljudje, ki so vsakodnevno uživali kis, so izgubili več telesne teže v krajšem času kot tisti, ki kisa svoji prehrani niso dodajali.

Kateri kis izbrati

Zavedati se moramo, da vsak kis ni zdravilen, prav tako ni nujno, da na nas deluje blagodejno ali nam pomaga pri reševanju zdravstvenih težav. Če se boste odločili poskusiti katero od omenjenih težav lajšati s kisom, se poslužite biološko pridelanega jabolčnega kisa, pa tudi raziskujte, različnih kisov je namreč precej.

Mit o kisu, ki ne drži

- Oglas -

Za konec naj razbijemo še mit o kisu oziroma ljudsko modrost, ki pa ne drži vode. Kljub temu, da so nekateri ljudje prepričani o nasprotnem, se je namreč izkazalo, da kis ni učinkovit pri odpravljanju uši. Če vas torej pestijo uši, obiščite zdravnika ali prvo lekarno, še preden se začnete umivati s kisom.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×