Pred nami je sezona čemaža, ki ni samo okusna sestavina juh, omak, solat, zavitkov itd., pač pa ima tudi mnoge zdravilne lastnosti. Raste v gozdovih in na senčnih robovih travnikov, zaradi močnega vonja po česnu pa ga navadno zaznamo, še preden ga zagledamo. Okus je podoben česnovemu, vendar je bolj oster in pekoč. Če naberemo večje količine čemaža, ga lahko shranimo v zamrzovalnik ali vložimo v olivno olje.
Čemaž ni samo okusen, temveč tudi zdrav
Čemaž so poznali že stari Rimljani, imeli so ga celo raje od česna. Čemaž je bogat z eteričnimi olji, ima tudi dragocene soli, sluzi in sladkor. Priporočljiv je pri težavah z aterosklerozo ali apnenju žil, znižuje visok krvni pritisk, blagodejno pa deluje tudi na jetra. Nenazadnje je čemaž tudi odlično čistilo za želodec in črevesje. Najbolje je uživati svežega, v obliki namaza ali v solatah, zato z vami delimo recept za polnozrnate špagete za okusno, sila preprosto in hitro pripravljeno čemaževo omako.
Za dve osebi potrebujemo:
- polnozrnate špagete,
- 200 g čemaža,
- manjšo čebulo,
- smetano za kuhanje,
- žlico olivnega olja,
- sol in poper po okusu.
Špagete skuhamo in odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo in prepražimo na olivnem olju, da rahlo porumeni. Dodamo opran, osušen in narezan čemaž, solimo in popramo in med mešanjem na majhnem ognju pražimo 5 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo smetano in po potrebi dosolimo. Omako prelijemo čez špagete, zraven se prileže skleda zelene ali mešane solate. Zaradi močne arome po česnu jed morda ni najbolj primerna za romantični večer v dvoje, je pa toliko bolj zdrava. Dober tek!