Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaPolnozrnate testenine s čemažem

Polnozrnate testenine s čemažem

MORDA VAS ZANIMA

Pred nami je sezona čemaža, ki ni samo okusna sestavina juh, omak, solat, zavitkov itd., pač pa ima tudi mnoge zdravilne lastnosti. Raste v gozdovih in na senčnih robovih travnikov, zaradi močnega vonja po česnu pa ga navadno zaznamo, še preden ga zagledamo. Okus je podoben česnovemu, vendar je bolj oster in pekoč. Če naberemo večje količine čemaža, ga lahko shranimo v zamrzovalnik ali vložimo v olivno olje.

- Oglas -

Testenine s Čemazem

Čemaž ni samo okusen, temveč tudi zdrav

Čemaž so poznali že stari Rimljani, imeli so ga celo raje od česna. Čemaž je bogat z eteričnimi olji, ima tudi dragocene soli, sluzi in sladkor. Priporočljiv je pri težavah z aterosklerozo ali apnenju žil, znižuje visok krvni pritisk, blagodejno pa deluje tudi na jetra. Nenazadnje je čemaž tudi odlično čistilo za želodec in črevesje. Najbolje je uživati svežega, v obliki namaza ali v solatah, zato z vami delimo recept za polnozrnate špagete za okusno, sila preprosto in hitro pripravljeno čemaževo omako.

Za dve osebi potrebujemo:

  • polnozrnate špagete,
  • 200 g čemaža,
  • manjšo čebulo,
  • smetano za kuhanje,
  • žlico olivnega olja,
  • sol in poper po okusu.

Špagete skuhamo in odcedimo. Čebulo drobno nasekljamo in prepražimo na olivnem olju, da rahlo porumeni. Dodamo opran, osušen in narezan čemaž, solimo in popramo in med mešanjem na majhnem ognju pražimo 5 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo smetano in po potrebi dosolimo. Omako prelijemo čez špagete, zraven se prileže skleda zelene ali mešane solate. Zaradi močne arome po česnu jed morda ni najbolj primerna za romantični večer v dvoje, je pa toliko bolj zdrava. Dober tek!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×