0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKdaj je kave preveč?

Kdaj je kave preveč?

MORDA VAS ZANIMA

Kava je nedvomno eden od najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Pitje kave je za številne ljudi nepogrešljiv del vsakdana – pogosto celo eno prvih »opravil«, ki pridejo na vrsto po zbujanju. Toda medtem ko nekateri zlahka ostanejo pri skodelici ali dveh na dan, je količina popite kave pri drugih precej večja. Zmerno pitje kave praviloma ni problematično. Obstaja celo nemalo raziskav, ki dokazujejo, da ima lahko kava v zmernih količinah določene koristi za zdravje. Po drugi strani pa so lahko prevelike količine kave precej nevarne. Toda kje je tista meja, ki ločuje »zmerno kavopivstvo« od pretiravanja? Prav to je bilo vprašanje, ki so si ga zastavili avstralski raziskovalci, ki so o svojih ugotovitvah poročali v študiji, objavljeni v reviji Nutritional Neuroscience.

- Oglas -

Študija vključevala skoraj 18.000 oseb

Čezmerne količine kave so lahko povezane z najrazličnejšimi negativnimi vplivi na zdravje in počutje, tako kratkoročnimi kot dolgoročnimi. Najbolj tipične težave, ki se pojavijo kot neposreden odziv na pretiravanje s kavo, so tresavica, tesnobnost in močnejše znojenje. Tovrstni simptomi sicer običajno izzvenijo precej hitro, vendar lahko ostanejo dolgoročne posledice – še posebej če je pitje večje količine kave zelo pogosto. Avstralske raziskovalce so zanimali predvsem dolgoročni negativni vplivi, natančneje vpliv kave na možgane oziroma na volumen možganov, še posebej v povezavi z morebitnim povečanim tveganjem za demenco in možgansko kap. Šlo je za eno od največjih tovrstnih študij doslej, saj je bilo vanjo vključenih skoraj 18.000 oseb, ki so bile stare od 37 pa vse do 73 let.

Problematični učinki so se pokazali pri več kot šestih skodelicah dnevno

Zmerno uživanje kave naj bi imelo pozitiven vpliv na naše možgane, po drugi strani pa lahko pretiravanje s kavo najbolj prizadene prav naše možgansko zdravje. Analiza zbranih podatkov je tako razkrila, da je bilo tveganje za demenco pri tistih, ki so dnevno popili več kot šest skodelic kave, za kar 53 odstotkov višje kot pri osebah, pri katerih je bila količina dnevno popite kave manjša. Poleg tega pa je več kot šest skodelic kave na dan pomenilo večjo verjetnost za zmanjšan volumen možganov.

Preveč kave – večja nevarnost za demenco in možgansko kap

Na podlagi izsledkov raziskave je mogoče sklepati, da lahko prepogosto pitje kave, ki je, kot omenjeno, povezano z zmanjševanjem volumna možganov, poveča nevarnost za demenco in celo za možgansko kap. Meja, pri kateri je bila zaznana korelacija, je bila več kot šest skodelic dnevno, kar je torej tista količina, ki je zagotovo ne bi smeli preseči, če želite zmanjšati tveganje za resne negativne posledice, povezane z možgani. Seveda pa lahko nekaterim ljudem škoduje tudi precej manjša količina. Najbolj varno se je omejiti na skodelico ali dve na dan. Tako lahko izkoristite določene pozitivne učinke kave, pri tem pa se izognete tveganjem.

- Oglas -

Poleg kave si ne pozabite privoščiti kozarca vode

Največ pozitivnih učinkov kave je sicer povezanih z dejstvom, da gre za napitek, ki vsebuje precej polifenolov, ki so ena od najpomembnejših skupin antioksidantov, torej snovi, ki zavirajo delovanje nevarnih prostih radikalov in zmanjšujejo tveganje za oksidativni stres. Zelo koristen pa je lahko tudi trigonelin v kavi. Raziskovalci sicer niso povsem prepričani, zakaj je lahko določena količina kave škodljiva za možgane, medtem ko ima lahko zmerno uživanje celo pozitiven vpliv. Toda čeprav mehanizmi v ozadju še niso povsem jasni, je vsekakor pametno upoštevati načelo zmernosti. Avstralski raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, pa obenem opozarjajo, da je zelo pomembno, da poleg kave vedno pijemo tudi vodo.

.

NAJNOVEJŠE