Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKdaj je kave preveč?

Kdaj je kave preveč?

MORDA VAS ZANIMA

Kava je nedvomno eden od najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Pitje kave je za številne ljudi nepogrešljiv del vsakdana – pogosto celo eno prvih »opravil«, ki pridejo na vrsto po zbujanju. Toda medtem ko nekateri zlahka ostanejo pri skodelici ali dveh na dan, je količina popite kave pri drugih precej večja. Zmerno pitje kave praviloma ni problematično. Obstaja celo nemalo raziskav, ki dokazujejo, da ima lahko kava v zmernih količinah določene koristi za zdravje. Po drugi strani pa so lahko prevelike količine kave precej nevarne. Toda kje je tista meja, ki ločuje »zmerno kavopivstvo« od pretiravanja? Prav to je bilo vprašanje, ki so si ga zastavili avstralski raziskovalci, ki so o svojih ugotovitvah poročali v študiji, objavljeni v reviji Nutritional Neuroscience.

Študija vključevala skoraj 18.000 oseb

- Oglas -

Čezmerne količine kave so lahko povezane z najrazličnejšimi negativnimi vplivi na zdravje in počutje, tako kratkoročnimi kot dolgoročnimi. Najbolj tipične težave, ki se pojavijo kot neposreden odziv na pretiravanje s kavo, so tresavica, tesnobnost in močnejše znojenje. Tovrstni simptomi sicer običajno izzvenijo precej hitro, vendar lahko ostanejo dolgoročne posledice – še posebej če je pitje večje količine kave zelo pogosto. Avstralske raziskovalce so zanimali predvsem dolgoročni negativni vplivi, natančneje vpliv kave na možgane oziroma na volumen možganov, še posebej v povezavi z morebitnim povečanim tveganjem za demenco in možgansko kap. Šlo je za eno od največjih tovrstnih študij doslej, saj je bilo vanjo vključenih skoraj 18.000 oseb, ki so bile stare od 37 pa vse do 73 let.

Problematični učinki so se pokazali pri več kot šestih skodelicah dnevno

Zmerno uživanje kave naj bi imelo pozitiven vpliv na naše možgane, po drugi strani pa lahko pretiravanje s kavo najbolj prizadene prav naše možgansko zdravje. Analiza zbranih podatkov je tako razkrila, da je bilo tveganje za demenco pri tistih, ki so dnevno popili več kot šest skodelic kave, za kar 53 odstotkov višje kot pri osebah, pri katerih je bila količina dnevno popite kave manjša. Poleg tega pa je več kot šest skodelic kave na dan pomenilo večjo verjetnost za zmanjšan volumen možganov.

Preveč kave – večja nevarnost za demenco in možgansko kap

Na podlagi izsledkov raziskave je mogoče sklepati, da lahko prepogosto pitje kave, ki je, kot omenjeno, povezano z zmanjševanjem volumna možganov, poveča nevarnost za demenco in celo za možgansko kap. Meja, pri kateri je bila zaznana korelacija, je bila več kot šest skodelic dnevno, kar je torej tista količina, ki je zagotovo ne bi smeli preseči, če želite zmanjšati tveganje za resne negativne posledice, povezane z možgani. Seveda pa lahko nekaterim ljudem škoduje tudi precej manjša količina. Najbolj varno se je omejiti na skodelico ali dve na dan. Tako lahko izkoristite določene pozitivne učinke kave, pri tem pa se izognete tveganjem.

Poleg kave si ne pozabite privoščiti kozarca vode

Največ pozitivnih učinkov kave je sicer povezanih z dejstvom, da gre za napitek, ki vsebuje precej polifenolov, ki so ena od najpomembnejših skupin antioksidantov, torej snovi, ki zavirajo delovanje nevarnih prostih radikalov in zmanjšujejo tveganje za oksidativni stres. Zelo koristen pa je lahko tudi trigonelin v kavi. Raziskovalci sicer niso povsem prepričani, zakaj je lahko določena količina kave škodljiva za možgane, medtem ko ima lahko zmerno uživanje celo pozitiven vpliv. Toda čeprav mehanizmi v ozadju še niso povsem jasni, je vsekakor pametno upoštevati načelo zmernosti. Avstralski raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, pa obenem opozarjajo, da je zelo pomembno, da poleg kave vedno pijemo tudi vodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×