DomovZdravje & prehranaZakaj je lahko kava koristna razvada?

Zakaj je lahko kava koristna razvada?

Je diลกeฤa kava tudi vaลกa stalnica pri zajtrku? Jo pijete iz navade ali zaradi njenega okusa in uฤinka? Pa smo po kavi res bolj zbrani โ€ฆ?

Kava vsebuje kofein, enako kot pravi ฤaj, kakav, gazirane pijaฤe in protiboleฤinske tablete. Koliฤina kofeina je odvisna od vrste kave, ki jo izberemo, in tudi njene priprave. Najveฤ kofeina je v filtrirani kavi, sledita ji turลกka in instantna. Kofein spodbuja naลกe moลพgane in za kratek ฤas poveฤa njihovo produktivnost. Poveฤuje izloฤanje dopamina in adrenalina ter nas navda z obฤutkom budnosti in poveฤane pozornosti. Uฤinek kofeina doseลพe vrh po 15 do 45 minutah po zauลพitju.

Kava vsebuje kofein, ki je tudi glavni razlog, da jo ljudje pijemo

Kofein nas ยปdvigneยซ tako, da blokira normalno delovanje adenozina. Vloga adenozina je sicer, da upoฤasni aktivnost moลพganov in nas pomirja. Evropska organizacija za varno hranoย (EFSA) poroฤa, da 75 mg kofeina (koliฤina v povpreฤni skodelici kave) poveฤa selektivno pozornost (koncentriranje na pomembne stimuluse) in trajno pozornost (ohranjanje osredotoฤenosti daljลกi ฤas). Viลกji vnos kofeina od dveh skodelic ne prinese okrepljenih uฤinkov na budnost ali zbranost. Uลพivanje kofeina se povezuje z zmanjลกanjem upada kognitivnih zmoลพnosti, sploh v starosti, in naj bi tudi delovalo zaลกฤitno pred Alzheimerjevo boleznijo. V primeru Parkinsonove bolezni pitje kave zniลพa tveganje za njen razvoj oz. ga zakasni. Kava lahko vpliva tudi na niลพjo pogostost depresije.

V primeru kratkotrajne izฤrpanosti (izmenskih delavnikov, dolgotrajne voลพnje ali pa navajanja na drug ฤasovni pas) kofein deluje koristno, a nikakor z veฤjimi koliฤinami kave ne smemo pretiravati dalj ฤasa.

Skodelica kave

Pa si poglejmo bolj podrobno, kako kofein vpliva na razliฤna stanja

Rak: pitje kave lahko zmanjลกuje obolevnost za jetrnim rakom in cirozo jeter. Tri skodelice kave naj bi to tveganje lahko zmanjลกale za veฤ kot polovico. Rak prostate, ledvic, debelega ฤrevesa in danke โ€“ pri vseh je zmerno uลพivanje kave lahko zaลกฤitno.

Srฤna bolezen in diabetes: Raziskovalci v Beth Israel Deaconess Medical Center in Harvard School of Public Health so zakljuฤili, da pitje kave ne vpliva negativno na srฤno bolezen in kap, zmerno pitje kave celo ลกฤiti pred boleznimi srca in kapjo. ยปZmernoยซ pitje kave pomeni dve evropski skodelici kave. Uลพivanje kave lahko pomaga stabilizirati raven glukoze v krvi in celo pripomore k manjลกi ลพelji po sladkem. Razlog za to tiฤi v vezavi kofeina na opioidne receptorje, s ฤimer prepreฤi, da bi posegli po drugih priboljลกkih, npr. slaลกฤicah.

Raziskave so pokazale, da kava sproลพi mehanizem v moลพganih, ki povzroฤi sproลกฤanje dejavnika BDNF ali moลพganskega nevrotrofiฤnega dejavnika. Kofein iz kave lahko zatorej pripomore k ohranjanju mladostnosti naลกih miลกic in moลพganov.

Povpreฤna skodelica kave vsebuje 85 mg kofeina, skodelica ฤaja 20โ€“45 mg, ploฤevinka gazirane pijaฤe 30โ€“48 mg. 30 g temne ฤokolade vsebuje 20โ€“120 mg kofeina.

Koliko najveฤ?

Dnevno ลกe priporoฤljiva koliฤina kofeina je do 400 mg โ€“ 4 skodelice kave (vsaka vsebuje 80โ€“85 mg). Enkratni odmerek naj ne bo veฤ kot 200 mg. Vsakih dodatnih 100 mg kofeina nad priporoฤenimi lahko poslabลกa kakovost spanca, ลกe posebej ฤe kofein zauลพijemo tik pred spanjem.

Posamezniki so za delovanje kofeina obฤutljivi bolj kot drugi in pri njih lahko pride do neลพelenega delovanja. Za negativne uฤinke pri pitju kave ni edini krivec kofein, lahko gre za obฤutljivost za snovi, ki nastanejo med praลพenjem (sladkorje in olja), ali pa za nas neลพelene snovi, ki so lahko prisotne v kavi.

Pretiravanje s kofeinom ima negativne uฤinke: nervoza, razdraลพljivost, nespeฤnost, pospeลกeno bitje srca in tresenje miลกic. Pretirano uลพivanje kave draลพi ลพelodec in se ne priporoฤa ljudem z boleznimi ลพelodca.

Dejavniki, ki vplivajo na to, kako se odzivamo na kofein, so spol (moลกki so bolj obฤutljivi kot ลพenske), telesna teลพa, starost, zdravila ter zdravstveno stanje. Tudi genetika ima lahko vpliv.

Kofein in ลกport?

EFSA priznava povezavo med uลพivanjem kofeina in uฤinkovitostjo vzdrลพljivostne vadbe viลกje zmogljivosti in niลพjim naporom med vadbo. Uฤinki kofeina na kratko visoko intenzivno vadbo so ลกe nejasni. Kofein, zauลพit po vadbi, pa naj bi vplival na poznejลกo regeneracijo tkiva.

Pitje kave

Kava in ลพenske

Za ฤas noseฤnosti (enako dojenja) se priporoฤa vnos kofeina do 200 mg. ล tudije zadnjega desetletja ne dajejo prepriฤljivih dokazov, da bi zmerno pitje kave negativno vplivalo na plodnost ali zaplete pri rojstvu otroka.

Tudi kava je obrok!

S skodelico kave (iz 5 g kavnih zrn) zauลพijemo 30 kJ (7,5 kcal), torej njeno kaloriฤno vrednost lahko skorajda zanemarimo. Vsak dodatek sladkorja, mleka, smetane ali sladoleda energijsko vrednost kave znatno poviลกa in jo spremeni v obrok. A ลพal pogosto kave ne dojemamo kot obrok, kar je lahko, kot ugotavljamo v praksi, eden izmed razlogov za pridobivanje teลพe. Morda je ravno dodatek sladkorja (sladkor deluje kot droga za naลกe moลพgane) tisti stimulans, da tako zelo radi poseลพete po kavi? ฤŒe dodate v kavo sladkor, jo pravzaprav ลพe spremenite v sladico. Pa jo dojemate kot sladico?

Namesto dveh vreฤk sladkorja za zaฤetek uporabite eno, nato postopno zmanjลกajte dodatek sladkorja. ฤŒe vsak dan spijete po dve kavi z dvema vreฤkama sladkorja (dvakrat po 5 g), to v enem tednu nanese kar 140 g belega sladkorja โ€“ ki ga zauลพijete mimogrede, brez obฤutka, da si privoลกฤite sladico. Kaj ne bi bilo bolje โ€“ za vaลกo postavo in tudi ยปza duลกoยซ โ€“, da bi si namesto teh 140 g sladkorja mimogrede privoลกฤili kos tortice za konec tedna v dobri slaลกฤiฤarni? Kos tortice bi si na tak naฤin lahko privoลกฤili bolj brezskrbno, sploh ฤe jo primerno uravnoteลพite s svojim jedilnikom. Moj namen ni spodbujanje k temu, da jejte tortice, le vplivati ลพelim na dojemanje hrane in njene funkcije.

Morda zanimivo dejstvo: takrat, ko ลพelite biti kratek ฤas izjemno zbrani in polni energije, je po drugi strani sladkor v kavi celo funkcionalen dodatek, saj je sladkor vir energije naลกim celicam in skupaj s kofeinom delujeta sinergistiฤno. Namesto belega sladkorja seveda nujno uporabite pravi nerafiniran sladkor muscovado (prepoznate ga po temno rjavi barvi in zbiti strukturi), melaso, sladkor cvetov kokosove palme, gozdni med ali nerafiniran javorjev sirup.

Kava in hujลกanje?

Samo uลพivanje kave nima bistvenega vpliva na metabolizem in le pitje kave gotovo ni bliลพnjica do vitkega pasu.

Mleko v kavi?

ฤŒe pijete kavo z dodatkom mleka, bodite pozorni na to, kako vam dene. ฤŒe se po njej poฤutite napihnjene, je lahko teลพava v preobฤutljivosti za laktozo, redko gre v starosti za alergijo na beljakovine mleka. Gotovo pa je iz zdrave kmeฤke logike primernejลกi dodatek domaฤega nehomogeniziranega mleka v kavo, kot dodatek belega sladkorja (enako velja za umetna sladila โ€“ tudi tista ยปbrez kalorijยซ). Kava z 1 dcl domaฤega polnomastnega mleka vsebuje okoli 293 kJ (70 kcal), bela kava z 2 dcl mleka 586 kJ (140 kcal). Taka kavica lahko, ฤe jo pijete brez sladkorja in v okviru ustreznega energijskega vnosa, nadomesti vaลกo popoldansko malico. Za dodatno sladkost ji dodajte cimet, morda kardamom ali celo grenki kakav.

Koristne uฤinkovine?

Kava vsebuje polifenole (klorogensko kislino), bioflavonoide, vitamine in minerale. ล tudije, ki bi dokazovala, koliko jih dejansko sprejme naลกe telo, zaenkrat ni. Koristni uฤinki kave so enaki pri kofeinski in brezkofeinski, zatorej ne gre zgolj za koristne uฤinke kofeina, temveฤ korist celotnega praลพenega kavnega zrna skupaj. Izoliran kofein pa je lahko toksiฤen za nas.

Turลกka, instantna ali kapuฤino?

Pri nakupu instantne kave pazite, da vsebuje le eno sestavino: liofilizirano kavo. Dodatki v praลกkih za kapuฤino in kavne meลกanice 2 v 1 in 3 v 1 so lahko sladkor, glukozno-fruktozni sirup, sirup invertnega sladkorja, posuลกen trsni sladkor, mleko v prahu in arome. Ti dodatki za nas niso koristni in tak napitek nikakor ni zdravju koristen.

Kaj pa poleti, ko poseลพemo po ledeni kavi v tetrapaku? Raje skuhajte domaฤo kavo, jo ohladite  in ji dodajte mleko, po ลพelji ลกe smetano ali nerafiniran sladkor.

Ob kavi vedno spijte kozarec vode in gotovo ne ลกkodi priporoฤilo, da izberite organsko pridelano kavo, saj je pri njeni konvencionalni pridelavi uporabljenih veliko pesticidov.

Kosmiฤi zajtrk

Kavni kosmiฤi a la tiramisu

Ideja za okusen zajtrk, ki ga lahko pripravite ลพe zveฤer. Zdruลพuje jutranjo rutino โ€“ kosmiฤe in kavico. Vlaknine iz ovsa in beljakovine iz grลกkega jogurta (izberite ga z 1 % maลกฤobe in 9 g beljakovin/100 g) sluลพijo kot osnova za odliฤen zaฤetek dneva.

Sestavine:

  • skodelica namoฤenih ovsenih kosmiฤev
  • 2 ลพlici kokosove moke
  • 1 ลพliฤka instantne kave
  • ลกฤep cimeta
  • skodelica grลกkega jogurta
  • presni kakav

Kosmiฤe namoฤite za nekaj ur, nato jih v malo vode zavrite in kuhajte 5 minut, da se zgostijo. Nato dodajte kokosovo moko, kavo, cimet, dobro premeลกajte in razdelite na dva dela. V stekleno posodico nato naloลพite prvo plast kosmiฤev, dodajte polovico lonฤka grลกkega jogurta in nato postopek ponovite. Sladkosnedi dodajte v jogurt ลกe ลพliฤko medu in ลกฤep burbonske vanilje. Po vrhu posipajte s kakavom. Za sadno obarvano razliฤico v jogurt dodajte cele borovnice ali koลกฤke jagod โ€“ ne bo vam ลพal.

Kava je tako lahko koristna razvada, a vseeno z njo ne gre pretiravati. Zmernost pri pitju nam je lahko v korist, da lahko, takrat ko to potrebujemo, izkoristimo njen uฤinek na budnost in pozornost. V ฤasu pomembnih sestankov ali izpitov raje uลพivajte kavo, za pripravo katere uporabite manj kavnih zrn, in si jo privoลกฤite veฤkrat na dan, saj boste tako njen uฤinek ฤutili dalj ฤasa. Prav tako naj bo ฤas pitja kave tisti, pri katerem se sprostite in druลพite z osebami, ki so vam blizu.ย 

Preberite tudi: Kava: Priljubljen napitek za zaฤetek dneva in poลพivitev

Anja Pristavec, mag. inลพ. prehrane
Anja Pristavec, mag. inลพ. prehrane
Anja Pristavec je magistra inลพenirka prehrane. Zakljuฤila je magistrski ลกtudij prehrane na Biotehniลกki fakulteti v Ljubljani. V svojih ฤlankih raziskuje vpliv prehrane na ฤloveka, pri ฤemer ji pomaga tudi njena lastna izkuลกnja s hujลกanjem.

NAJNOVEJล E