Je diลกeฤa kava tudi vaลกa stalnica pri zajtrku? Jo pijete iz navade ali zaradi njenega okusa in uฤinka? Pa smo po kavi res bolj zbrani โฆ?
Kava vsebuje kofein, enako kot pravi ฤaj, kakav, gazirane pijaฤe in protiboleฤinske tablete. Koliฤina kofeina je odvisna od vrste kave, ki jo izberemo, in tudi njene priprave. Najveฤ kofeina je v filtrirani kavi, sledita ji turลกka in instantna. Kofein spodbuja naลกe moลพgane in za kratek ฤas poveฤa njihovo produktivnost. Poveฤuje izloฤanje dopamina in adrenalina ter nas navda z obฤutkom budnosti in poveฤane pozornosti. Uฤinek kofeina doseลพe vrh po 15 do 45 minutah po zauลพitju.
Kava vsebuje kofein, ki je tudi glavni razlog, da jo ljudje pijemo
Kofein nas ยปdvigneยซ tako, da blokira normalno delovanje adenozina. Vloga adenozina je sicer, da upoฤasni aktivnost moลพganov in nas pomirja. Evropska organizacija za varno hranoย (EFSA) poroฤa, da 75 mg kofeina (koliฤina v povpreฤni skodelici kave) poveฤa selektivno pozornost (koncentriranje na pomembne stimuluse) in trajno pozornost (ohranjanje osredotoฤenosti daljลกi ฤas). Viลกji vnos kofeina od dveh skodelic ne prinese okrepljenih uฤinkov na budnost ali zbranost. Uลพivanje kofeina se povezuje z zmanjลกanjem upada kognitivnih zmoลพnosti, sploh v starosti, in naj bi tudi delovalo zaลกฤitno pred Alzheimerjevo boleznijo. V primeru Parkinsonove bolezni pitje kave zniลพa tveganje za njen razvoj oz. ga zakasni. Kava lahko vpliva tudi na niลพjo pogostost depresije.
V primeru kratkotrajne izฤrpanosti (izmenskih delavnikov, dolgotrajne voลพnje ali pa navajanja na drug ฤasovni pas) kofein deluje koristno, a nikakor z veฤjimi koliฤinami kave ne smemo pretiravati dalj ฤasa.
Pa si poglejmo bolj podrobno, kako kofein vpliva na razliฤna stanja
Rak: pitje kave lahko zmanjลกuje obolevnost za jetrnim rakom in cirozo jeter. Tri skodelice kave naj bi to tveganje lahko zmanjลกale za veฤ kot polovico. Rak prostate, ledvic, debelega ฤrevesa in danke โ pri vseh je zmerno uลพivanje kave lahko zaลกฤitno.
Srฤna bolezen in diabetes: Raziskovalci v Beth Israel Deaconess Medical Center in Harvard School of Public Health so zakljuฤili, da pitje kave ne vpliva negativno na srฤno bolezen in kap, zmerno pitje kave celo ลกฤiti pred boleznimi srca in kapjo. ยปZmernoยซ pitje kave pomeni dve evropski skodelici kave. Uลพivanje kave lahko pomaga stabilizirati raven glukoze v krvi in celo pripomore k manjลกi ลพelji po sladkem. Razlog za to tiฤi v vezavi kofeina na opioidne receptorje, s ฤimer prepreฤi, da bi posegli po drugih priboljลกkih, npr. slaลกฤicah.
Raziskave so pokazale, da kava sproลพi mehanizem v moลพganih, ki povzroฤi sproลกฤanje dejavnika BDNF ali moลพganskega nevrotrofiฤnega dejavnika. Kofein iz kave lahko zatorej pripomore k ohranjanju mladostnosti naลกih miลกic in moลพganov.
Povpreฤna skodelica kave vsebuje 85 mg kofeina, skodelica ฤaja 20โ45 mg, ploฤevinka gazirane pijaฤe 30โ48 mg. 30 g temne ฤokolade vsebuje 20โ120 mg kofeina.
Koliko najveฤ?
Dnevno ลกe priporoฤljiva koliฤina kofeina je do 400 mg โ 4 skodelice kave (vsaka vsebuje 80โ85 mg). Enkratni odmerek naj ne bo veฤ kot 200 mg. Vsakih dodatnih 100 mg kofeina nad priporoฤenimi lahko poslabลกa kakovost spanca, ลกe posebej ฤe kofein zauลพijemo tik pred spanjem.
Posamezniki so za delovanje kofeina obฤutljivi bolj kot drugi in pri njih lahko pride do neลพelenega delovanja. Za negativne uฤinke pri pitju kave ni edini krivec kofein, lahko gre za obฤutljivost za snovi, ki nastanejo med praลพenjem (sladkorje in olja), ali pa za nas neลพelene snovi, ki so lahko prisotne v kavi.
Pretiravanje s kofeinom ima negativne uฤinke: nervoza, razdraลพljivost, nespeฤnost, pospeลกeno bitje srca in tresenje miลกic. Pretirano uลพivanje kave draลพi ลพelodec in se ne priporoฤa ljudem z boleznimi ลพelodca.
Dejavniki, ki vplivajo na to, kako se odzivamo na kofein, so spol (moลกki so bolj obฤutljivi kot ลพenske), telesna teลพa, starost, zdravila ter zdravstveno stanje. Tudi genetika ima lahko vpliv.
Kofein in ลกport?
EFSA priznava povezavo med uลพivanjem kofeina in uฤinkovitostjo vzdrลพljivostne vadbe viลกje zmogljivosti in niลพjim naporom med vadbo. Uฤinki kofeina na kratko visoko intenzivno vadbo so ลกe nejasni. Kofein, zauลพit po vadbi, pa naj bi vplival na poznejลกo regeneracijo tkiva.
Kava in ลพenske
Za ฤas noseฤnosti (enako dojenja) se priporoฤa vnos kofeina do 200 mg. ล tudije zadnjega desetletja ne dajejo prepriฤljivih dokazov, da bi zmerno pitje kave negativno vplivalo na plodnost ali zaplete pri rojstvu otroka.
Tudi kava je obrok!
S skodelico kave (iz 5 g kavnih zrn) zauลพijemo 30 kJ (7,5 kcal), torej njeno kaloriฤno vrednost lahko skorajda zanemarimo. Vsak dodatek sladkorja, mleka, smetane ali sladoleda energijsko vrednost kave znatno poviลกa in jo spremeni v obrok. A ลพal pogosto kave ne dojemamo kot obrok, kar je lahko, kot ugotavljamo v praksi, eden izmed razlogov za pridobivanje teลพe. Morda je ravno dodatek sladkorja (sladkor deluje kot droga za naลกe moลพgane) tisti stimulans, da tako zelo radi poseลพete po kavi? ฤe dodate v kavo sladkor, jo pravzaprav ลพe spremenite v sladico. Pa jo dojemate kot sladico?
Namesto dveh vreฤk sladkorja za zaฤetek uporabite eno, nato postopno zmanjลกajte dodatek sladkorja. ฤe vsak dan spijete po dve kavi z dvema vreฤkama sladkorja (dvakrat po 5 g), to v enem tednu nanese kar 140 g belega sladkorja โ ki ga zauลพijete mimogrede, brez obฤutka, da si privoลกฤite sladico. Kaj ne bi bilo bolje โ za vaลกo postavo in tudi ยปza duลกoยซ โ, da bi si namesto teh 140 g sladkorja mimogrede privoลกฤili kos tortice za konec tedna v dobri slaลกฤiฤarni? Kos tortice bi si na tak naฤin lahko privoลกฤili bolj brezskrbno, sploh ฤe jo primerno uravnoteลพite s svojim jedilnikom. Moj namen ni spodbujanje k temu, da jejte tortice, le vplivati ลพelim na dojemanje hrane in njene funkcije.
Morda zanimivo dejstvo: takrat, ko ลพelite biti kratek ฤas izjemno zbrani in polni energije, je po drugi strani sladkor v kavi celo funkcionalen dodatek, saj je sladkor vir energije naลกim celicam in skupaj s kofeinom delujeta sinergistiฤno. Namesto belega sladkorja seveda nujno uporabite pravi nerafiniran sladkor muscovado (prepoznate ga po temno rjavi barvi in zbiti strukturi), melaso, sladkor cvetov kokosove palme, gozdni med ali nerafiniran javorjev sirup.
Kava in hujลกanje?
Samo uลพivanje kave nima bistvenega vpliva na metabolizem in le pitje kave gotovo ni bliลพnjica do vitkega pasu.
Mleko v kavi?
ฤe pijete kavo z dodatkom mleka, bodite pozorni na to, kako vam dene. ฤe se po njej poฤutite napihnjene, je lahko teลพava v preobฤutljivosti za laktozo, redko gre v starosti za alergijo na beljakovine mleka. Gotovo pa je iz zdrave kmeฤke logike primernejลกi dodatek domaฤega nehomogeniziranega mleka v kavo, kot dodatek belega sladkorja (enako velja za umetna sladila โ tudi tista ยปbrez kalorijยซ). Kava z 1 dcl domaฤega polnomastnega mleka vsebuje okoli 293 kJ (70 kcal), bela kava z 2 dcl mleka 586 kJ (140 kcal). Taka kavica lahko, ฤe jo pijete brez sladkorja in v okviru ustreznega energijskega vnosa, nadomesti vaลกo popoldansko malico. Za dodatno sladkost ji dodajte cimet, morda kardamom ali celo grenki kakav.
Koristne uฤinkovine?
Kava vsebuje polifenole (klorogensko kislino), bioflavonoide, vitamine in minerale. ล tudije, ki bi dokazovala, koliko jih dejansko sprejme naลกe telo, zaenkrat ni. Koristni uฤinki kave so enaki pri kofeinski in brezkofeinski, zatorej ne gre zgolj za koristne uฤinke kofeina, temveฤ korist celotnega praลพenega kavnega zrna skupaj. Izoliran kofein pa je lahko toksiฤen za nas.
Turลกka, instantna ali kapuฤino?
Pri nakupu instantne kave pazite, da vsebuje le eno sestavino: liofilizirano kavo. Dodatki v praลกkih za kapuฤino in kavne meลกanice 2 v 1 in 3 v 1 so lahko sladkor, glukozno-fruktozni sirup, sirup invertnega sladkorja, posuลกen trsni sladkor, mleko v prahu in arome. Ti dodatki za nas niso koristni in tak napitek nikakor ni zdravju koristen.
Kaj pa poleti, ko poseลพemo po ledeni kavi v tetrapaku? Raje skuhajte domaฤo kavo, jo ohladite in ji dodajte mleko, po ลพelji ลกe smetano ali nerafiniran sladkor.
Ob kavi vedno spijte kozarec vode in gotovo ne ลกkodi priporoฤilo, da izberite organsko pridelano kavo, saj je pri njeni konvencionalni pridelavi uporabljenih veliko pesticidov.
Kavni kosmiฤi a la tiramisu
Ideja za okusen zajtrk, ki ga lahko pripravite ลพe zveฤer. Zdruลพuje jutranjo rutino โ kosmiฤe in kavico. Vlaknine iz ovsa in beljakovine iz grลกkega jogurta (izberite ga z 1 % maลกฤobe in 9 g beljakovin/100 g) sluลพijo kot osnova za odliฤen zaฤetek dneva.
Sestavine:
- skodelica namoฤenih ovsenih kosmiฤev
- 2 ลพlici kokosove moke
- 1 ลพliฤka instantne kave
- ลกฤep cimeta
- skodelica grลกkega jogurta
- presni kakav
Kosmiฤe namoฤite za nekaj ur, nato jih v malo vode zavrite in kuhajte 5 minut, da se zgostijo. Nato dodajte kokosovo moko, kavo, cimet, dobro premeลกajte in razdelite na dva dela. V stekleno posodico nato naloลพite prvo plast kosmiฤev, dodajte polovico lonฤka grลกkega jogurta in nato postopek ponovite. Sladkosnedi dodajte v jogurt ลกe ลพliฤko medu in ลกฤep burbonske vanilje. Po vrhu posipajte s kakavom. Za sadno obarvano razliฤico v jogurt dodajte cele borovnice ali koลกฤke jagod โ ne bo vam ลพal.
Kava je tako lahko koristna razvada, a vseeno z njo ne gre pretiravati. Zmernost pri pitju nam je lahko v korist, da lahko, takrat ko to potrebujemo, izkoristimo njen uฤinek na budnost in pozornost. V ฤasu pomembnih sestankov ali izpitov raje uลพivajte kavo, za pripravo katere uporabite manj kavnih zrn, in si jo privoลกฤite veฤkrat na dan, saj boste tako njen uฤinek ฤutili dalj ฤasa. Prav tako naj bo ฤas pitja kave tisti, pri katerem se sprostite in druลพite z osebami, ki so vam blizu.ย
Preberite tudi: Kava: Priljubljen napitek za zaฤetek dneva in poลพivitev