0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŠtudentka po naključju razvila baterijo z osupljivo življenjsko dobo

Študentka po naključju razvila baterijo z osupljivo življenjsko dobo

MORDA VAS ZANIMA

Za večino izumov so potrebna dolga leta oziroma desetletja načrtnih prizadevanj in preizkušanja najrazličnejših tehnik. Po drugi strani pa obstajajo tudi odkritja, do katerih je prišlo skorajda mimogrede, po srečnem spletu naključij. Eno takšnih odkritij je v ozadju posebne polnilne baterije, ki jo je po naključju ustvarila Mya Le Thai – doktorska študentka na kalifornijski univerzi. Posebnost te baterije je, da je njena življenjska doba bistveno daljša od življenjske dobe običajnih baterij. Uporabljati naj bi jo bilo namreč mogoče tudi do 400 let.

- Oglas -

Do odkritja prišlo med eksperimenti, povezanimi z nanožično tehnologijo

Mya Le Thai je sicer del raziskovalne skupine, ki se ukvarja s t. i. nanožično tehnologijo. Gre za tehnologijo, ki temelji na izredno drobnih žicah, ki bi bile lahko potencialno zelo koristne tudi za nadgradnjo polnilnih baterij. Ekipa je pri svojem delu naletela na precej veliko oviro, ki pa je bila pravzaprav pričakovana. Nanožice so sicer po eni strani izredno praktične za izdelavo najnaprednejših tehnoloških naprav, vendar je tisto, kar je njihova največja prednost – torej zelo majhen premer – obenem tudi njihova največja slabost. Ker so izredno tanke, so tudi zelo krhke in občutljive. Če se uporabijo za izdelavo baterij, lahko praviloma prenesejo samo nekaj polnilnih ciklov, preden se nepopravljivo poškodujejo. Mya Le Thai je nekega dne med delom v laboratoriju nenadoma dobila zanimivo idejo. Odločila se je, da bo poskusila zamenjati elektrolitsko tekočino, ki je obdajala nanožice, in sicer s posebnim gelom. Ko je prišel čas za preizkus baterij, je ekipo čakalo zelo prijetno presenečenje …

S pomočjo gela so nanožice brez težav prenesle tudi do 30.000 polnilnih ciklov

Baterije so bile nenadoma sposobne prestati več tisoč polnilnih ciklov, ne da bi pri tem nastale kakršne koli poškodbe. Nekatere baterije so bile kos celo 30.000 polnilnim ciklom. Za primerjavo: povprečna življenjska doba polnilnih baterij, ki se uporabljajo pri prenosnih računalnikih, je približno 300–500 polnilnih ciklov. Pogosto se naprave, kot so prenosni računalniki, zavržejo prav zaradi okvare baterije. Čeprav je možen nakup nove baterije, to velikokrat ni finančno smotrno. Številni ljudje se v tovrstnih situacijah raje odločijo za nakup nove naprave, posledično pa se količina t. i. e-odpadkov pospešeno povečuje. Uporaba polnilnih baterij, ki bi prenesle bistveno več polnilnih ciklov od baterij, ki se uporabljajo danes, bi lahko torej poskrbela za občutno razbremenitev okolja.

Gel naj bi prodrl v razpoke in zmanjšal občutljivost izjemno tankih nanožic

Raziskovalci vsaj za zdaj še niso povsem prepričani, zakaj natančno je pomagal prav gel, vendar se zdi njihova teorija precej prepričljiva. Nanožice, ki so izdelane iz magnezijevega oksida in 80-odstotno porozne, so bistveno tanjše od človeškega lasu, po drugi pa je gostota gela primerljiva z gostoto masla, izdelanega iz oreškov. Cikel za ciklom gel počasi prodira v žične razpoke, posledično pa postanejo žice manj občutljive.

- Oglas -

Kako prelomno bo v resnici naključno odkritje mlade znanstvenice?

Potrebna bodo sicer dodatna testiranja, toda prav lahko se zgodi, da bo tovrstna tehnologija v prihodnosti predstavljala pomemben sestavni del izdelave polnilnih baterij. Za morebitno splošnejšo uporabo nanožic, ki jih obdaja gel, bo sicer treba počakati vsaj še nekaj let. Vendar je vsaj za zdaj videti, da je Mya Le Thai odkrila nekaj izjemno pomembnega, kar bi lahko močno podaljšalo povprečni čas uporabe prenosnih računalnikov in mnogih drugih naprav, katerih življenjska doba je trenutno precej kratka. Ali se bo to resnično zgodilo, pa bo seveda pokazal čas.

.

NAJNOVEJŠE