Zdravilne rastlineZ zelišči do bolj realističnih sanj

Z zelišči do bolj realističnih sanj

MORDA VAS ZANIMA

Nekatere sanje pozabimo precej hitro – ali pa se jih zjutraj niti ne spomnimo – spet druge pa ostanejo z nami kar nekaj časa. Sanje, ki nas močno pretresejo, niso nujno nočne more, ampak gre pogosto za t. i. lucidne sanje, ki učinkujejo zelo realistično. Meja med sanjami in budnostjo se tako praktično zabriše. Tovrstne sanje so lahko zelo blagodejne. Omogočajo namreč stik z nezavednim, potlačenim, zato pogosto prinesejo pomembne uvide. Čeprav ne moremo neposredno vplivati na to, kdaj in kaj bomo sanjali ter kako intenzivne oziroma realistične bodo naše sanje, lahko z določenimi metodami vendarle povečamo verjetnost za lucidne sanje. Ena od tovrstnih metod je uporaba zelišč …

Najbolj primerni naravni nootropiki in zelišča s pomirjevalnimi učinki

- Oglas -

Zelišča, ki lahko spodbudijo realistične, lucidne sanje, je mogoče razdeliti v dve večji skupini. Prvo skupino sestavljajo t. i. nootropiki, drugo pa zelišča s pomirjevalnim učinkom. Izraz nootropiki je sicer v zadnjih letih dobil precej negativen prizvok, saj je to tudi poimenovanje, ki se uporablja za »pametne droge«, h katerim se pogosto zatekajo študentje, ki se pripravljajo na pomembne izpite. Vendar nootropiki niso samo kompleksne spojine, sintetizirane v laboratoriju, ampak gre za izraz s precej širšim pomenom. V to skupino tako spadajo tudi različna povsem naravna zelišča, katerih skupna lastnost je pozitiven vpliv na kognitivne funkcije, vključno s spominom. Tako gre za zelišča, ki so med drugim zelo koristna tudi za spodbujanje intenzivnejših, bolj realističnih sanj.

Čeprav zeliščni nootropiki po eni strani spodbujajo kognitivno dejavnost, je učinek precej drugačen kot pri kofeinu, zato praviloma ni nevarnosti, da zaradi njih ne bi mogli zaspati. Kot omenjeno, so druga skupina zelišč, ki lahko spodbudijo lucidne sanje, tista, ki učinkujejo pomirjajoče. Tako vam pomagajo doseči stanje med budnostjo in spanjem, ko se lahko začnejo prikazovati različne sanjske podobe. Ker ste še vedno deloma budni, se te podobe precej lažje vtisnejo v vaš spomin.

Zeliščni nootropiki za spodbujanje lucidnih sanj

Za enega najboljših naravnih, zeliščnih nootropikov velja rastlina ginko, ki se pogosto uporablja v pripravkih, katerih namen je izboljšanje spomina in koncentracije oziroma okrepitev kognitivnih funkcij. Za spodbujanje intenzivnejših sanj je lahko zelo koristno tudi zelišče, imenovano gotu kola, ki naj bi imelo podobne učinke kot ginko, včasih pa se uporablja tudi kot podpora zdravemu staranju. Med naravne nootropike spada tudi brahmi – zelišče z dolgo zgodovino uporabe v tradicionalnem ajurvedskem zdravilstvu. Brahmi naj bi pomagal pri izboljšanju prekrvavitve možganov, ena od posledic tega pa so lahko tudi intenzivnejše sanje.

Zelišča z blagimi sedativnimi učinki

Klasična izbira za pomiritev pred spanjem je sivka, vendar je manj znano, da je lahko prav zaradi pomirjajočega delovanja sivka koristna tudi za spodbujanje intenzivnejših sanj. Podobni učinki so bili zaznani tudi pri baldrijanu – ne le da boste s pomočjo tega zelišča lažje zaspali, ampak se boste zjutraj najverjetneje tudi precej bolj živo spominjali svojih sanj.  Še ena od možnosti je kalifornijski zlati mak, ki naj bi poskrbel za rahlo hipnotične učinke, ne da bi bili pri tem izpostavljeni nevarnostim, ki so povezane s klasičnimi opiati, kar so obenem tudi značilnosti izvlečkov modrega lotosa. V skupino pomirjajočih zelišč, ki lahko pripomorejo k bolj realističnim sanjam, pa spadata tudi hmelj in pelin.

Previdno pri kombiniranju z zdravili

- Oglas -

Iz izbranega zelišča si lahko pred spanjem pripravite čaj, nekatera od njih pa se uporabljajo tudi za izdelavo kapsul in podobnih pripravkov. Če niste prepričani, ali je določeno zelišče resnično primerno za vas, se pred uporabo vsekakor posvetujte z zdravnikom. Čeprav so učinki večinoma relativno blagi, lahko pride v določenih okoliščin – na primer v kombinaciji z nekaterimi zdravili – do nezaželenih reakcij.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×