StrokovnjakiDamjana Benec, vrtKam z viškom zelišč?

Kam z viškom zelišč?

MORDA VAS ZANIMA

Na vrtu imam kar nekaj trajnih, pa tudi enoletnih zelišč. Ker vseh ne porabim v kuhinji, ne vem, kako bi jih še več porabila ali kaj naj z njimi, ker mi tako lepo rastejo in jih moram tako ali tako obrezati.

- Oglas -

Metka iz Jesenic

Zelišča

Naj vam navedem nekaj idej, kaj vse lahko z zelišči še počnemo – poleg tega, da jih uporabljamo kot dodatek jedem ali za čaje.

Enkrat ali dvakrat na leto se nas dobi majhna skupinica žensk, ki skupaj v družbi naredimo domača mila, letos smo enemu delu mase za milo dodale rožmarin (narezane listke). Milo krasno diši in lepo je videti koščke rožmarina v njem. Enemu delu smo lani dodale ognjičeve cvetove, letos smo jih imele za v milo premalo, saj smo jih porabile za pripravo ognjičevega mazila. Milu lahko dodajamo razna zelišča, izberite tista, ki vam ustrezajo po videzu, vonju in strukturi.

- Oglas -

Lahko pa iz odvečnih zelišč pripravite gnojilo. Neporabljena zelišča v jeseni porežemo, jih damo v večjo posodo ter jih prelijemo z vodo. Tako pustimo namakati skoraj vso zimo. Proti koncu zime s tem gnojilom pognojimo bodoče zelenjavne gredice, kjer nameravamo imeti plodovke (bučke in buče, kumare, paradižnik), in tudi gredice, kjer nameravamo imeti grah, fižol, jagode, vrtnice. Če smo imeli zelišč res veliko, potem to gnojilo razredčimo, sicer pa uporabimo nerazredčenega.

Če ste navdušeni nad domačimi mili, mazili, kremami, pa si lahko npr. iz melise, sivke, ognjiča pripravite oljne izvlečke ali macerate. Te naredimo tako, da v večji steklen kozarec napolnimo z listi oz. cvetovi (suhi cvetovi ognjiča) ter prelijemo s hladno stiskanim sončničnim oljem (pri sivki in ognjiču pa oljčnim oljem). Tako pripravljene kozarce zapremo in jih vsaj za 4 tedne pustimo stati na toplem in svetlem prostoru, vendar ne na neposrednem soncu. Nato vsebino precedimo skozi gazo ali primerno cedilo. Dobljeni izvleček prelijemo v temne steklenice in jih do uporabe hranimo v hladnem in temnem prostoru.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×