Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtKam z viškom zelišč?

Kam z viškom zelišč?

MORDA VAS ZANIMA

Na vrtu imam kar nekaj trajnih, pa tudi enoletnih zelišč. Ker vseh ne porabim v kuhinji, ne vem, kako bi jih še več porabila ali kaj naj z njimi, ker mi tako lepo rastejo in jih moram tako ali tako obrezati.

- Oglas -

Metka iz Jesenic

Zelišča

Naj vam navedem nekaj idej, kaj vse lahko z zelišči še počnemo – poleg tega, da jih uporabljamo kot dodatek jedem ali za čaje.

Enkrat ali dvakrat na leto se nas dobi majhna skupinica žensk, ki skupaj v družbi naredimo domača mila, letos smo enemu delu mase za milo dodale rožmarin (narezane listke). Milo krasno diši in lepo je videti koščke rožmarina v njem. Enemu delu smo lani dodale ognjičeve cvetove, letos smo jih imele za v milo premalo, saj smo jih porabile za pripravo ognjičevega mazila. Milu lahko dodajamo razna zelišča, izberite tista, ki vam ustrezajo po videzu, vonju in strukturi.

- Oglas -

Lahko pa iz odvečnih zelišč pripravite gnojilo. Neporabljena zelišča v jeseni porežemo, jih damo v večjo posodo ter jih prelijemo z vodo. Tako pustimo namakati skoraj vso zimo. Proti koncu zime s tem gnojilom pognojimo bodoče zelenjavne gredice, kjer nameravamo imeti plodovke (bučke in buče, kumare, paradižnik), in tudi gredice, kjer nameravamo imeti grah, fižol, jagode, vrtnice. Če smo imeli zelišč res veliko, potem to gnojilo razredčimo, sicer pa uporabimo nerazredčenega.

Če ste navdušeni nad domačimi mili, mazili, kremami, pa si lahko npr. iz melise, sivke, ognjiča pripravite oljne izvlečke ali macerate. Te naredimo tako, da v večji steklen kozarec napolnimo z listi oz. cvetovi (suhi cvetovi ognjiča) ter prelijemo s hladno stiskanim sončničnim oljem (pri sivki in ognjiču pa oljčnim oljem). Tako pripravljene kozarce zapremo in jih vsaj za 4 tedne pustimo stati na toplem in svetlem prostoru, vendar ne na neposrednem soncu. Nato vsebino precedimo skozi gazo ali primerno cedilo. Dobljeni izvleček prelijemo v temne steklenice in jih do uporabe hranimo v hladnem in temnem prostoru.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×