0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMed z ameriškim slamnikom

Med z ameriškim slamnikom

MORDA VAS ZANIMA

Ko udari sezona prehlada nam lekarnarji ponudijo pripravke iz ameriškega slamnika za povečanje odpornosti. Le-te si lahko pripravimo tudi sami. Ameriški slamnik namreč odlično uspeva na naših vrtovih. Zraste v lepo okrasno rastlino, njegove cvetove, liste in stebla pa s pridom uporabimo za pripravo domačega čaja ali medu z ameriškim slamnikom. Ko se nas loti prehlad, takšen med dodamo mlačnemu čaju ali ga zaužijemo kar samega.

- Oglas -

Pomembno!
Ker ameriški slamnik spada med zdravilna zelišča, z njegovo uporabo ne smemo pretiravati.

Za približno 750 ml medu potrebujemo:

  • 20 sveže odrezanih cvetov s stebli in listi (zelo olesenele dele stebla zavržemo, uporabimo cvet s približno 20 do 30 cm stebla)
  • 500 ml akacijevega medu

Priprava:

  1. Cvetove, stebla in liste grobo narežemo. Najprej eno in potem še drugo polovico narezanega slamnika stresemo v mešalnik in na hitro zmeljemo v grobo kašo.
  2. V 1000 ml kozarec stresemo nasekljan ameriški slamnik in ga prelijemo z medom. Kozarec pokrijemo s pokrovom in opremimo z datumom priprave. Med zorenjem bo med precej narastel, zato mora biti kozarec vsaj za eno tretjino višji od vsebine.
  3. Kozarec pokrijemo in postavimo na toplo mesto, vendar ne na direktno sonce za 40 dni.
  4. Po končanem zorenju zmes medu in zeli prelijemo v drug kozarec s širokim ustjem, v katerega položimo cedilo za čaj, ki ga prekrijemo z gosto tkanino (cedilno vrečko). Pustimo kakšno uro, da se med dobro odcedi, nato s pomočjo tkanine iztisnemo še zadnje ostanke zdravilnega medu.

NAJNOVEJŠE