0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVročina - kako pogasimo požar v telesu

Vročina – kako pogasimo požar v telesu

MORDA VAS ZANIMA

Hladimo se na različne načine, odvisno od priložnosti, kraja in iznajdljivosti. Vprašanje je tudi, zakaj se hočemo ohladiti. Ko nas kuha vročina zaradi prehlada ali ker se naše telo bori s kako drugačno infekcijo, si pomagamo s hrano in napitki, ki hladijo. Najbolj znana je seveda limonada. Nasploh južno sadje, še posebej citrusi, hladijo telo. To je razumljivo, saj rastejo v vročem podnebju in so se naučili premagovati pripeko. Na podoben način deluje sok aloe vere.

- Oglas -

Z rdečo peso nad vročino

Ko smo otroci imeli vročino, je mama naribala svežo rdečo peso in iz nje skozi gazo iztisnila sok. Že dve žlici takega soka sta za nekaj ur umirili visoko vročino. Rdeča pesa raste v zemlji in od nje privzame hladno in vlažno energijo. Svojo vitalnost pa ohranja s tvorbo rdečega barvila in obilico železa. Od tod njen trpki in zemeljski okus. V tem primeru se torej srečamo z drugačno logiko kot pri južnem sadju. Saj tudi krompir raste v zemlji in ima hladno in vlažno energijo, pa ga ne uporabljamo za pomirjanje vročine. Nasprotno, če pojemo surov krompir, bomo vročino dobili!

Dejstvo je, da rdeča pesa s svojim močnim rdečim barvilom skladišči energijo sončne svetlobe, krompir pa ne. Zaradi tega krompir spodbuja rast glivic (ki ljubijo hladno, temno in vlažno okolje), rdeča pesa pa jih zavira. Glivice ne prenesejo svetlobe, tudi rakaste celice so nanjo zelo občutljive. Mnoga naravna zdravila proti raku delujejo na ta način, da v telo dovajajo svetlobo. O tem je veliko pisala dr. Johana Budwig v knjigah o moči lanenega semena in olja.

Vročina

- Oglas -

Kaj pa vročinski oblivi v menopavzi?

V menopavzi se ženske srečujemo s prav posebno obliko vročine. Vročinski oblivi znajo biti zelo neprijetni in moteči. Ponoči nas zbudijo iz spanja, presenetijo nas v službi, v najmanj primernem trenutku. Pojavijo se ob najmanjšem nihanju razpoloženja. Razlog za to je hormonsko neravnovesje, ki nastopi v prelomnem življenjskem obdobju ženske. Takrat pomaga posebna dieta, bogata z minerali (zelena zelenjava) in žlahtnimi olji (nerafinirana in hladno stisnjena olja iz lanu, sezama, sončnic, orehov, lešnikov, oliv …). Če že ne prej, je takrat skrajnji čas, da iz prehrane izključimo vsa rafinirana živila (vse, kar vsebuje beli sladkor, rafinirana olja, mlečne izdelke, umetna barvila in arome) in alkohol. Količino zaužite hrane je potrebno zmanjšati na polovico, še posebej pri tistih, ki nosimo nekaj kilogramov odvečne teže.

Vem, da se sliši grozno, nezaslišano, vendar je bilo to že milijonkrat preizkušeno.

Tudi zelišča pomagajo …

Vročinske oblive lahko do neke mere obvladamo z zelišči, saj včasih potrebujemo rešitev takoj. Na ženske izredno dobro vplivajo vrtnice. Kapljica eteričnega olja, damaščanske vrtnice, ki jo skupaj z dnevno kremo nanesemo na obraz in dekolte, lahko naredi majhen čudež. Pomirja, izboljša samozavest in da ženski poseben šarm in mehkobo. Še posebej to deluje, če jo uporabljamo vsak dan.

Ohlajen čaj iz svežih ali posušenih cvetov vrtnice deluje podobno. Tak napitek imamo lahko vedno s seboj, tudi v službi in na potovanju.

V času cvetenja vrtnic lahko naredimo svoj vrtnični macerat, ki bo vse leto ohranil vse učinkovine.

- Oglas -

Zelo blagodejen je tudi čaj iz mete ali melise.

Poiščimo vzroke za naše težave

Tradicionalne medicine z Vzhoda iščejo vzroke vseh bolezni v črevesju. Ko je trebuh premalo ogret, imamo opravka z obolenji zaradi zmanjšane odpornosti, šibke prebave in presnove, anemijo, kandidiazo in podobno.

Včasih pa je črevesje preveč pregreto. Takrat imamo obolenja v obliki vnetja organov in živčevja.

V obeh primerih gre za napačno prehrano, gibanje in sploh zgrešen življenjski slog. V obeh primerih moramo ponovno premisliti o svojih prioritetah. Kaj si resnično želimo zase, kaj v resnici delamo in ali nas bo to pripeljalo do želenega cilja.

V primeru preveč razgretega črevesja (presežka ognja v telesu) se najlažje ohladimo tako, da v hrano uvrstimo več kumine, rimske kumine, komarčka, koriandra in solat. Pomaga tudi žvečenje ene čajne žličke kumine ali janeža (namesto žvečilnega igumija). To bo tudi odstranilo neugoden zadah in preprečilo vnetja v grlu. Istočasno moramo opustiti vse vroče začimbe (čili, poper, pekoča paprika, alkohol, zmanjšamo uporabo ingverja). Prav tako morajo iz prehrane bela moka, bel sladkor, rafinirana olja in živila, ki napenjajo. Zmanjšamo uporabo soli in medu. Predvsem pa pijemo več vode (pred jedjo in nikoli neposredno po jedi) in vsaj enkrat na teden naredimo klistir. Prvi teden ga lahko naredimo vsak dan potem pa pogostnost zmanjšamo.

Vsa ta navodila za prehrano lahko upoštevamo tudi v primeru vročinskih oblivov v menopavzi.

Telo nam vedno nekaj sporoča, zato ni smotrno sporočil utišati s tabletami in se potolažiti s čokolado ali kozarčkom žganega. Ko v avtomobilu zagori rdeča lučka, takoj ukrepamo in odpravimo napako! Nikomur ne pride na misel, da bi kar odvil lučko. Le zakaj to potem počnemo s svojim telesom? Telo je najbolj natančen in občutljiv inštrument. Dano nam je, da nas ponese skozi izkušnje in spoznanja, ki jih prinaša življenje, naša odgovornost pa je, da z njim ravnamo kot dober gospodar. Saj vendar želimo priti do cilja udobno in varno, med tem se hočemo dobro počutiti in zbrati kar največ lepih vtisov.

Macerat iz vrtnic

macerat iz vrtnic

Za macerat uporabimo vrtnice starih sort, ki lepo dišijo in ki nikoli niso bile škropljene s kemičnimi škropivi proti ušem ali podobno. Tudi gnojene smejo biti le s koprivami ali kakim drugim zeliščnim pripravkom.

V začetku cvetenja (na dan za cvet) naberemo le dišeče venčne lističe in jih zložimo v kozarce v plasteh: eno plast (5 mm) vrtnic in eno plast surovega nerafiniranega trsnega sladkorja. Uporabite lahko tudi sladkor kokosovih cvetov. Napolnite ves kozarec in ga pokrijte s čisto gazo. V naslednjih dneh se bo vsebina posedla in lahko dodate še vrtnic in sladkorja. Pustite dva ali tri tedne na sobni temperaturi vendar ne na soncu! Lističi vrtnice bodo oddali vlago in se posušili, sladkor pa se bo stopil in ponovno kristaliziral. Kozarec potem dobro zaprite s pokrovčkom in shranite v hladilniku. Macerata ne pripravljamo z medom, ker med greje in bi izničil hladilni učinek vrtnice. Vsak dan vzemite žličko macerata, ga počasi prežvečite in pojejte. Lističe lahko na koncu, ko nimajo več okusa, tudi izpljunete.

Macerat lahko tudi zmešate v vodi, precedite in popijete kot napitek. Pozimi z njim posladkajte metin ali melisin čaj.

Najbolj prijetno ohlajanje v vročih poletnih dneh pa je s sladoledom. V skandinavskih deželah ga največ pojedo pozimi, mi pa se raje z njih hladimo poleti. Zakaj si nebi naredili svoj sladoled in se izognili umetnim aromam in barvilom?

Priprava domačega sladoleda za poletno hlajenje

Domači sladoled

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 200 g zamrznjenih jagod (ali borovnic, malin …)
  • 50 ml agavinega ali javorjevega sirupa
  • 200 ml mandljeve ali sojine smetane (dobri sta tudi riževa in ovsena), ki smo jo hranili v hladilniku
  • ščepec naravne vanilije
  • naribana lupinica polovice limone

V mešalec najprej damo zamrznjeno sadje in vrtimo toliko, da se delno zdrobi. Nato dodamo sladilo, začimbe in počasi dolivamo smetano. Ko je krema gosta in kolikor toliko gladka, jo predevamo v ohlajene skodelice za sladoled (prazne skodelice ohladimo kar v zamrzovalniku) in postrežemo. Prav poseben učinek dosežemo, če namesto vanilije uporabimo rožno vodo. Okrasimo z listi mete, melise, naribano čokolado, pistacijami …

Seveda lahko za sladoled uporabljamo tudi navadno smetano iz kravjega mleka. Pomembno pa je, da ni homogenizirana in da nima sintetičnih dodatkov, E-jev.

.

NAJNOVEJŠE