Zdravje & prehranaKako se znebiti plesni na stenah?

Kako se znebiti plesni na stenah?

MORDA VAS ZANIMA

Preživljanje časa v vlažnih prostorih ni samo neprijetno, ampak lahko privede do mnogih resnih obolenj. Še posebej je problematično, če se na stenah pojavlja plesen. Na srečo obstaja kar nekaj naravnih možnosti, da odstranite plesen s sten v stanovanju.

- Oglas -

Plesen na stenah

Beli kis

Kis prelijte v razpršilec in z njim popršite dele sten, kjer se je pojavila plesen. Če želite malce omiliti intenziven vonj kisa, ga lahko sicer zmešate z vodo, a najbolj učinkovito bo, če boste uporabili samo kis. Ena od možnosti je tudi, da kisu dodate malce poljubnega eteričnega olja. Pustite delovati nekaj ur in nato dobro zdrgnite steno s krtačo. Vonj kisa bo kmalu izginil, prav tako pa večina plesni. Raziskave so pokazale, da lahko beli kis uniči kar 82 odstotkov spor plesni, podobno pa velja tudi za škodljive bakterije in viruse.

Olje čajevca

Za odstranjevanje plesni bosta zadostovali že 2 žlici olja čajevca, ki je zelo koristno tudi pri številnih zdravstvenih težavah. Olju dodajte približno pol litra vode in mešanico popršite po steni. Ne izpirajte. Pri tej metodi ni potrebno drgnjenje stene, saj bo olje čajevca zelo uspešno opravilo svojo nalogo tudi brez vaše pomoči.

Izvleček grenivke

Prednost te metode je, da se z njo ne boste znebili samo plesni, ampak tudi morebitnega neprijetnega vonja v stanovanju. V pol litra vode nakapljajte približno 20 kapljic izvlečka grenivke. Tudi v tem primeru uporabite razpršilec, da mešanico enakomerno nanesete na del stene, kjer ste opazili nastajanje plesni. Prav tako tudi tokrat ni potrebno izpiranje.

Vodikov peroksid

- Oglas -

Zelo dobra izbira za uničevanje plesni na stenah je tudi vodikov peroksid, ki ga lahko uporabite samostojno ali pa v kombinaciji s kisom. Popršite po steni in pustite delovati 10 minut. Steno zdrgnite s krtačo, nato pa zbrišite z vlažno krpo. Če boste vodikov peroksid mešali s kisom, preostanek mešanice shranite v temnem prostoru, saj lahko svetloba zmanjša učinkovitost vodikovega peroksida.

Soda bikarbona

Tudi pri sodi bikarboni imate dve možnosti. Lahko jo uporabite v kombinaciji z vodo ali s kisom. Podobno kot pri vodikovem peroksidu morate steno čez nekaj časa dobro zdrgniti in zbrisati z vlažno krpo. Soda bikarbona velja za naravno dezinfekcijsko sredstvo, zato je zelo učinkovita pri odstranjevanju plesni s sten.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×