0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako postati jutranja ptica?

Kako postati jutranja ptica?

MORDA VAS ZANIMA

Po jutru se dan pozna, pravi pregovor. Poskrbite za kvaliteten spanec in lažje vstajanje.

- Oglas -

Če niste jutranji tip, vam gredo morda ljudje, ki zgodaj vstajajo, na živce. Morda so vas obveznosti prisilile, da ste primorani zjutraj zgodaj vstati ali pa bi radi doživeli jutranji mir. Obstajajo tudi zdravstveni razlogi, ki govorijo v budnosti ob dnevni svetlobi, saj regulira mnoge fiziološke procese, na katere umetna svetloba nima vpliva. Strokovnjaki priporočajo, da se v posteljo odpravimo najpozneje do 22. ure.

Statistično naj bi bila resnični jutranji tip le ena od desetih oseb, medtem ko dve od desetih padejo v kategorijo nočnih tipov. Preostali so nekje vmes. Četudi spadate v drugo kategorijo, se lahko s treningom navadite lažjega zgodnjega vstajanja in boljšega funkcioniranja v zgodnjih jutranjih urah.

Znano je, da je dober spanec zelo pomemben za zdravje. Ljudje, ki delajo v nočnih izmenah imajo več možnosti za raznorazna obolenja, saj spanje čez dan ni tako kvalitetno. Poleg tega imajo ti ljudje pogosto porušen bioritem, kar ima lahko tudi zdravstvene posledice.

- Oglas -

jutranja ptica

Dovolj spanja

Zgodnje vstajanje je povezano s tem, da imate dovolj spanja. Pogosto jutranje premikanje budilke je jasen znak, da vam spanja primanjkuje. Če boste spali dovolj, se boste brez težav odzvali na jutranji alarm. Se sliši enostavno?

Red

K dobremu spancu pripomore konstanten urnik počitka, ki vam bo zagotavljal višjo kvaliteto spanja. Če morate vstati bolj zgodaj, pojdite spat prej. Ure spanja ne premikajte za več kot 15 minut na enkrat.

Večerna rutina vam bo pomagala, da se pred spanjem umirite in z lahkoto zaspite. Na primer, pred spanjem popijte skodelico zeliščnega čaja in si privoščite 20 minut branja.

- Oglas -

Uravnoteženost

Skrb za uravnoteženost med dobrim počutjem in profesionalnimi obveznostmi pogosto ni enostavna. Pravo ravnotežje med delom in počitkom se začne z besedo “Ne” in dovolj spanja.

Popoldanski spanec

Če vam manjka spanca, je bolje, da nadoknadite s popoldanskim počitkom, kot da spreminjate nočno rutino.

Uravnotežena prehrana

Strokovnjaki poudarjajo, da se v posteljo ni dobro odpraviti s prepolnim želodcem ali preveč lačni. Neugodje vas lahko pripravi do tega, da se boste prebudili in ne boste mogli mirno zaspati. Enako velja za uživanje pijač, ki vas pripravijo do nočnih obiskov kopalnice. Tudi kofein in alkohol pred spanjem nista primerna.

Gibanje

Gibanje ugodno vpliva tudi na spanje, izogibajte se le intenzivne vadbe tik pred spanjem, saj vas bo preveč prebudila. Če se bomo dovolj gibali na svežem zraku, bomo prej zaspali, spanec pa bo kvalitetnejši, zato se bomo ponoči bolje odpočili.

Tema

Zagotovite si popolno temo, brez lučk na raznih aparatih, ki bi motile vaše spanje. Znanstveniki so ugotovili, da modra lučka, ki prihaja iz elektronike, spanje moti še bolj kot dnevna svetloba.

Budilka

Za vikend ali na letnem dopustu ne uporabljajte budilke. Na ta način boste dobili občutek, koliko spanja v resnici potrebuje vaše telo.

.

NAJNOVEJŠE