Zdravje & prehranaPekoče in boleče uriniranje

Pekoče in boleče uriniranje

MORDA VAS ZANIMA

Pekoče, boleče ali ovirano uriniranje je znak zdravstvene težave in ni normalno. Kljub temu mu veliko ljudi ne pripisuje potrebnega pomena, dokler se zdravstvene težave ne stopnjujejo. Najpogosteje je razlog za pekoče uriniranje vnetje sečil, ki ga štejemo med najpogostejša vnetja, takoj za vnetji dihal. Najpogostejša so pri ženskah, z njimi se sreča polovica žensk, kar tretjina žensk pa ima ponavljajoča se vnetja spodnjih sečil. Pri moških so vnetja sečil pogostejša v zrelih letih, predvsem zaradi hipertrofije.

Vnetje sečil

Okužbe sečil so pogosta težava tudi v poletnih mesecih

- Oglas -

Pogostost nezapletenih okužb sečil je najpogostejša pri mlajših ženskah, pogosta je tudi v času nosečnosti. Pogosto je vnetje mehurja, ki ga povzroči bakterija Escherichia coli, ki pride v mehur iz črevesja. Pri ženskah je vnetje mehurja pogostejše tudi zato, ker je uretra krajša, vhod vanjo pa je zelo blizu anusa, od koder se bakterija prenese v sicer sterilno okolje ureter. Če se bakterije v mehurju prehitro množijo, pride do vnetja, ki je boleče in ga najprej začutimo kot nelagoden občutek med in po mokrenju. Bakterije so se v tem primeru preveč namnožile in nalepile na steno sečnega mehurja. Ob vnetju mehurja se lahko pojavi krvavitev, bolečina v spodnjem delu trebuha, urin je najpogosteje zelo neprijetnega vonja. V tem primerju je najbolje oditi k zdravniku po antibiotike, saj če vnetja mehurja ne zdravimo, lahko prizadene tudi ledvice.

Med mladimi moškimi je okužba sečil redkejša, najpogosteje pa za okužbami sečil zbolevajo tisti mladi moški, ki so okuženi z virusom HIV, ki so homoseksualci, neobrezani in tisti, ki imajo partnerico okuženo z bakterijami odgovornimi za okužbe sečil.

Kaj povzroča okužbe in vnetja v sečilih?

Poleg Escherichie coli je pogosta bakterija, ki povzroča vnetje sečil še Klebsiella, tudi te bakterije so normalno prisotne v okolici zadnjika. Bakterijsko vnetje nožnice je lahko tudi posledica spolnih odnosov, ko je nožnica vzdražena z drgnjenjem imajo namreč bakterije s tega predela možnost, da lažje prodrejo v sečnico. S tem je partner bakterijam omogočil lažji vstop. Vnetje sečil povzročajo tudi agresivne kopeli, premočna in odišavljena mila, saj lahko pvzročijo močno alergijsko reakcijo, ki nato privede do vnetja sečil. Koža na genitalijah se lahko poškoduje tudi ob nošenju oprijetih hlačk, vnetja kože in majhne ranice na koži pa prav tako lahko privedejo do vnetja spodnjih sečil.

Vnetje mehurja lahko povzročijo tudi nekatere bolezni, kot so razna rakava obolenja, povečanje prostate, ledvični kamni ali uporaba nekaterih zdravil, psihične težave, poškodbe ali avtoimunske bolezni. Pogosteje imajo vnetja tisti, ki premalo pijejo, saj ne čistijo dovolj sečnih poti in se tako bakterije lašje prilepijo na steno mehurja. Prav tako so za mehur škodljivi napitki, ki dehidrirajo, denimo napitki s kofeinom.

Kako si lahko pomagamo sami?

- Oglas -

Če opazite lažje vnetje, si pomagajte najprej sami. Skuhajte si urološki čaj in ga večkat na dan pijte. Pazite le, da z njim ne pretiravate, saj vam bo morda slabo. V tem času se izogibajte napitkom s kofeinom, alkoholnim in gaziranim pijačam. Pijte veliko tekočine, najbolje kar navadne vode. V tem času jo resnično spijte vsaj tri litre na dan. Uporabite tudi kakšnega od preparatov iz brusnic. Lahko pijete brusnični koncentrat, sirup ali pojeste kakšno brusnično tableto. Če je bolečina prevelika, če v urinu opazite kri ali ste noseči, obiščite zdravnika. Če ste se okužili med vikendom ali praznikom, lahko odidete tudi na urgenco.

Zdravnik vam bo najverjetneje laboratorijsko pregledal urin in tako ugotovil, ali gre za bakterijsko vnetje sečil. Najpogostejše je zdravljenje z antibiotiki, lahko vam bo dodal tudi protibolečinska zdravila. Poleg vnetja sečil, je za pekoče uriniranje lahko krivo tudi vnetje z glivicami, zožena sečnica, ali vnetje ledvičnega meha.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×