Zdravje & prehranaKako do bolj varne prehrane?

Kako do bolj varne prehrane?

MORDA VAS ZANIMA

Pred kratkim so bile izvedene razne raziskave glede piščančjega mesa. In rezultati raziskave? Odkrili so, da vsak drugi izmed treh piščancev na Ameriškem trgu vsebuje bakterijo salmonelo ter  bakterijo campylobacter.

- Oglas -


Obe bakteriji pa lahko povzročita hude težave, v najslabšem primeru pa sta lahko tudi smrtonosni. Misel na to je verjetno dokaj zastrašujoča in nikoli ne vemo, kakšno je dejansko stanje na našem trgu. Zato malce previdnosti nikoli ne škodi. Da bi si lahko zagotovili zdravo ter predvsem varno večerjo je potrebo le malce potrpljenja.

Jejte zdravo

  1. Kupujte organsko! Organsko vzgojeni piščanci po zakonu ne smejo biti hranjeni z arzenom. Pri ostalih piščancih pa nikoli ne veste s čim so bili hranjeni. Izračunano je bilo povprečje, da povprečna oseba zaužije približno 8mg arzena na dan, če uživa piščanca.
  2. Zamrznite meso! Če piščanca zamrznete, potem obstaja možnost, da ste se s tem znebili campylobacterij, saj jih mraz ubije.
  3. Poskrbite, da je piščanec dovolj pečen oz. skuha, saj bo vročina ubila obe vrsti bakterij.
  4. Zavrnite ga! Če izgleda piščanec v restavraciji premalo pečen, ga brez slabe vesti zavrnite.
  5. Jejte piščanca v restavracijah s hitro prehrano. Res je, da so te restavracije na slabem glasu glede zdrave prehrane. Vendar pa si zaslužijo zlato zvezdico, ko govorimo o hrani brez patogenov.

Kaj je Campylobacter sp.?

Campylobacter je vrsta spiralno zavitih, hitro gibajočih se po Gramovem barvanju negativnih bakterij. Okužbe pri najpogosteje povzroča vrsta Campylobacter jejuni. Bakterije ponavadi živijo v prebavnem traktu domačih in divjih živali. So posebno dobro prilagojene na življenje v pticah (pri temperaturi 41-42 °C).

Kako se okužimo s kampilobaktrom?

S kampilobaktrom se okužimo zaradi nepravilnega rokovanja s surovo perutnino ali z uživanjem surove (npr. gosja pašteta) oz. ne dovolj termično obdelane (kuhane, pečene) perutnine. Že nizko število bakterij (manj kot 500) lahko povzroči razvoj bolezni, npr. bakterije v kapljici soka iz sveže perutnine. Bakterije se z mesa lahko prenesejo na drugo surovo ali termično manj obdelano hrano, če za rezanje uporabljamo isto rezalno desko in druge kuhinjske pripomočke.

Kaj je salmonela

- Oglas -

Salmonela (znanstveno ime Salmonella) je rod gramnegativnih bakterij iz družine Enterobacteriaceae, ki pri človeku in živalih povzročajo različne oblike črevesnih okužb. Poznanih je preko 2500 serovarjev, ki jih uvrščamo v šest podvrst, te pa v dve vrsti. Salmonele so dokaj odporne na zunanje vplive: preživijo 115 dni v vodi, 280 dni v vrtni zemlji, 80 dni v odpadkih, 2 leti v suhem iztrebku in kar 13 mesecev v piščančji drobovini pri temperaturi – 21 °C. Salmoneloze imenujemo bolezni, ki jih povzročajo bakterije iz rodu salmonel. V svetu so salmoneloze najpogostejše s hrano povzročene črevesne okužbe.

Kako se okužimo

Živila, ki so najpogosteje izvor okužbe s salmonelami, so meso, jajca, mleko, voda …

Živali so tudi lahko vir okužbe s salmonelami; bodisi so okužene same bodisi bakterijo mehansko prenašajo. Glavni vir okužbe s salmonelami je blato klicenoscev. Pri salmonelozah je klicenoštvo izrednega pomena, saj večina okužb poteka brez bolezenskih znakov (ti ljudje daljši ali krajši čas izločajo salmonele z blatom), po preboleli bolezni pa se salmonele izločajo z blatom še 4 do 5 tednov, v nekaterih primerih celo več kot 1 leto. Z nehigienskim ravnanjem in razmerami se lahko salmonele iz blata ljudi in živali zanese v živila, kjer se salmonele v ugodnih razmerah namnožijo do take mere, da po zaužitju živila povzročijo okužbo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×