Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeKako bodo očistili naftni madež v Mehiškem zalivu?

Kako bodo očistili naftni madež v Mehiškem zalivu?

MORDA VAS ZANIMA

Mikroorganizmi vedno bolj prihajajo v ospredje. Tokrat nam bodo morda pomagali pri čiščenju naftnih madežev.

Kupola

- Oglas -

Pet nadstropna in 100 ton težka kupola je bila prejšnji teden odposlana s strani British Petroleum v upanju, da bi z njo zajeli večji del naftnega madeža v Mehiškem zalivu, ki grozi obalnem pasu.

Takešn pristop je za enkrat eksperimentalen, saj še nikoli niso poskusili zajeziti naftnega madeža na globini 1500m. Vendar pa se je kaj kmalu ta metoda izkazala za neučinkovito, saj so ledeni kristali metana zamašili lijak kupole, zaradi česar je nafta ponovno začela uhajati.

Kemikalije

Letala so že spustila več kot pol milijona litrov eksperimentalih kemikalij, katere bi naj strdile naftni madež, kar bi ga naj prisililo v to, da se spusti na morsko dno. Vendar pa znanstveniki svarijo, da imajo te kemikalije lahko posledice. Res je, da bi tako preprečili nafti, da bi prišla do obale, vendar pa bi kemikalije škodile preostalim morskim bitjem.

Lasje in najlon

Lasje so se izkazali za kar učinkovito metodo, saj posrkajo olje z vodne površine. Kombinacija las ter glive je že pomagala pri naftni nesreči v Cosco Busan leta 2007. Zato je neprofitna agencija A Matter of Trust že poslala skoraj 200.000 kilogramov las ter dlak, ki bi lahko posrkale kar 1000-krat toliko nafte, kot je njihova skupna teža. Najlonske nogavice pa imajo prav tako podoben učinek, zato je Hanes že doniral 50.000 parov nogavic v obliki preproge, s katermi bi lahko očistili nafto.

Mikroorganizmi

- Oglas -

Inovativna rešitev, o kateri trenutno premišljujejo pa so mikroorganizmi, ki dobesedno požirajo nafto.
Neko podjetje se zato že pogovarja o tej možnosti, saj so mikrobi okolju neškodljivi, prav tako pa niso tako dragi, saj se ti mikrobi z nafto hranijo 30 dni preden poginejo.

Aerogel

Ta NASINA tehnologija je za enkrat še preveč v povojih, da bi jo lahko avtoritete vzele resno. NASA je namreč izdelala gel, s katerim zajema prah s kometov in vesolja. Vendar pa sedaj vidijo v njem veliko več potenciala, saj se lahko veže z nafto in plava na površju, dokler ga ne poberejo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×