Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Dom & energijaKaj vse je v elektronskih napravah?

Kaj vse je v elektronskih napravah?

MORDA VAS ZANIMA

Elektronske naprave postajajo vedno bolj kompleksne in vsebujejo vedno več materialov, veliko tudi zdravju in okolju škodljivih.

- Oglas -

Kot primer lahko vzamemo moblni telefon. Ta vsebuje med 500 do 1000 delcev, med katerimi najdemo tudi veliko zdravju nevarnih – svinec, živo srebro, kadmij, berilij, bromirane zaviralce gorenja (BFR), PVC plastiko …

Te nevarne sestavine resno ogrožajo okolje, prav tako pa tudi ljudi, ki so jim neposredno izpostavljeni. Najbolj pa so v nevarnosti nosečnice ter majhni otroci. Svinec ter živo srebro sta zelo strupena, in lahko resno škodujeta razvoju fetusa, četudi je bila stopnja izpostavljenosti majhna.

Bromirane zaviralce gorenja po navadi najdemo v vezju in plastičnih ovojih. To so težko razgradljive spojine, kar pomeni, da delajo veliko škodo okolju. Dolgotrajna izpostavljenost BFR spojinam lahko povzroči okvare na delu možganov, ki je zadolžen a učenje ter spomin. Prav tako pa povezujejo probleme v razvoju zarodka s PFR spojinami, saj lahko povzroči vedenjske motnje v nadaljnem življenju.

Več kot 1000 ton BFR spojin, imenovanih TBBPA je bilo uporabljenih za proizvodnjo 674 milijonov mobilnih telefonov leta 2004. Ta kemikalija ima podobne lastnosti kot živčni strup.

- Oglas -

Katodne cevi (CTR) v zaslonih, ki so bili prodani leta 2002, vsebujejo kar 10.000 ton svinca! Izpostavljenost temu elementu pa povzroča intelektualno zaostalost, pri otrocih pa lahko poškoduje živčne, krvne ter reproduktivne sisteme.

Kadmij, ki ga uporabljajo pri izdelavi polnilnih baterij, je nevaren okolju, saj se lahko kopiči v organizmih, kar pa pomeni nevarnost, saj je izredno strupen, najbolj pa prizadane ledvice ter kosti.

Živo srebro se uporablja v svetilnih napravah (po navadi za televizije), predstavlja pa nevarnost, saj škoduje možganm in centralnem živčevju.

Šestvalentni krom, katerega uporabljajo za proizvodnjo železnih ohišji, je izredno strupen ter kancerogen.

PVC je klorirana plastika, ki jo uporabljajo v nekaterih elektronskih napravah za izolacijo žic ter kablov. Ta kemikalija pa prav tako predstavlja nevarnost okolju, saj so nekatere varijante te kemikalije izredno strupene v velikih ali manjših količinah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×