0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKaj vse je v elektronskih napravah?

Kaj vse je v elektronskih napravah?

MORDA VAS ZANIMA

Elektronske naprave postajajo vedno bolj kompleksne in vsebujejo vedno več materialov, veliko tudi zdravju in okolju škodljivih.

- Oglas -

Kot primer lahko vzamemo moblni telefon. Ta vsebuje med 500 do 1000 delcev, med katerimi najdemo tudi veliko zdravju nevarnih – svinec, živo srebro, kadmij, berilij, bromirane zaviralce gorenja (BFR), PVC plastiko …

Te nevarne sestavine resno ogrožajo okolje, prav tako pa tudi ljudi, ki so jim neposredno izpostavljeni. Najbolj pa so v nevarnosti nosečnice ter majhni otroci. Svinec ter živo srebro sta zelo strupena, in lahko resno škodujeta razvoju fetusa, četudi je bila stopnja izpostavljenosti majhna.

Bromirane zaviralce gorenja po navadi najdemo v vezju in plastičnih ovojih. To so težko razgradljive spojine, kar pomeni, da delajo veliko škodo okolju. Dolgotrajna izpostavljenost BFR spojinam lahko povzroči okvare na delu možganov, ki je zadolžen a učenje ter spomin. Prav tako pa povezujejo probleme v razvoju zarodka s PFR spojinami, saj lahko povzroči vedenjske motnje v nadaljnem življenju.

- Oglas -

Več kot 1000 ton BFR spojin, imenovanih TBBPA je bilo uporabljenih za proizvodnjo 674 milijonov mobilnih telefonov leta 2004. Ta kemikalija ima podobne lastnosti kot živčni strup.

Katodne cevi (CTR) v zaslonih, ki so bili prodani leta 2002, vsebujejo kar 10.000 ton svinca! Izpostavljenost temu elementu pa povzroča intelektualno zaostalost, pri otrocih pa lahko poškoduje živčne, krvne ter reproduktivne sisteme.

Kadmij, ki ga uporabljajo pri izdelavi polnilnih baterij, je nevaren okolju, saj se lahko kopiči v organizmih, kar pa pomeni nevarnost, saj je izredno strupen, najbolj pa prizadane ledvice ter kosti.

Živo srebro se uporablja v svetilnih napravah (po navadi za televizije), predstavlja pa nevarnost, saj škoduje možganm in centralnem živčevju.

- Oglas -

Šestvalentni krom, katerega uporabljajo za proizvodnjo železnih ohišji, je izredno strupen ter kancerogen.

PVC je klorirana plastika, ki jo uporabljajo v nekaterih elektronskih napravah za izolacijo žic ter kablov. Ta kemikalija pa prav tako predstavlja nevarnost okolju, saj so nekatere varijante te kemikalije izredno strupene v velikih ali manjših količinah.

NAJNOVEJŠE