Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeBromirani zaviralci gorenja (BFR)

Bromirani zaviralci gorenja (BFR)

MORDA VAS ZANIMA

Glede na to, da je vse več umetnih mas okoli nas, je dobro, da malce podrobneje raziščemo, kaj točno kakšna kratica pomeni in ali predstavlja nevarnost našemu zdravju.

- Oglas -

Zato bomo tokrat raziskali kratico BFR – kaj je ta kemikalija, kje se uporablja, kakšne probleme predstavlja …

Kratica BFR pomeni angl. Brominated Flame Retardant ali če to prevedemo pomeni bromirane zaviralce gorenja. Nanaša pa se na širok spekter bromiranih kemikalij, ki jih dodajajo materialom, s čimer preprečijo morebitne vžige ter dosežejo manjše izgorevanje. Danes se največ uporabljajo PBDE (polibromirani difenil eter), HBCD (heksabromociklododekan), TBBPA (tetrabromobisfenol A) ter bromirani polimerni ter oligomerni materiali.

Problem pa nastane, ker ima veliko zaviralcev strupene lastnosti, poleg tega pa se tudi zelo težko razgrajajo, kar po navadi pripelje do kopičenja teh materialov (velikokrat jih najdemo tudi v različnih živalih, ki zaužujejo te kemikalije). Nekateri zaviralci so danes veliki onesnaževalci okolja, velik delež pa jih najdemo tudi v atmosferi ter mnogih rekah. Ker so te kemikalije velikokrat uporabljene v raznih elektronskih napravah, pa se zna zgoditi tudi, da te kdaj ob določenih temperaturah ali poškodbah uidejo iz samih naprav in tako ogrozijo naše zdravje.

Zaviralci gorenja pa so nevarni tudi ko odslužijo svoje delo, saj se pri samem recikliranju sprošča v ozračje brom v njegovi nevarni obliki (vodikov bromid ter bromiran dioksin). Takšni plini pa seveda ostanejo v ozračju in se vežejo z ostalimi elementi. Na koncu pa ti plini pristanejo v naših pljučah, ali pa se posedejo na travo, drevesa, reke, … in na takšen ali drugačen način škodujejo vsemu okoli njih.

- Oglas -

Glede zaviralcev gorenja krožijo danes razni miti, med katerimi je seveda veliko napačnih. Eden izmed takšnih je ta, da so nujni za požarno varnost in da za njih ne obstajajo alternative. To seveda ne drži, saj je danes veliko alternativ tem zaviralcem. Zato jih je veliko podjetij z elektroniko že izključilo iz njihovega programa in začelo uporabljati bolj varne alternative.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×