0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKaj storiti, če vam zmanjka dezodoranta?

Kaj storiti, če vam zmanjka dezodoranta?

MORDA VAS ZANIMA

Uporaba dezodorantov je postala danes skoraj obvezna. Za marsikoga je nanos dezodoranta tako samoumeven kot ščetkanje zob. Če torej zjutraj pred odhodom od doma nenadoma ugotovite, da vam je zmanjkalo dezodoranta, je to lahko povod za precejšnjo paniko. Seveda pa to ni edina situacija, v kateri je smiselno poznati naravne alternative običajnim dezodorantom.

- Oglas -

Naravni dezodorant

Mnogi se danes povsem namerno izogibajo kupljenim dezodorantom, saj ti pogosto vsebujejo snovi, ki so lahko nevarne za zdravje. To velja še posebej takrat, ko ne gre za klasični dezodorant, ki je namenjen le lepšemu vonju, ampak gre za izdelek, ki obenem tudi zavira znojenje (t. i. antiperspirant). Ne glede na to, kaj so vaši razlogi za to, da iščete alternativo klasičnemu dezodorantu, vas bodo zagotovo zanimali spodnji predlogi. Običajno zadostuje že ena sama sestavina, da dosežemo učinek, zelo podoben tistemu, ki ga ima sicer dezodorant.

Limonin sok

Zelo preprosta rešitev za trenutke, ko ugotovite, da pri roki nimata dezodoranta, je lahko limonin sok. Uporabite lahko tudi kar košček limone, s katerim rahlo podrgnete pod pazduhami. Limona je odlična izbira za nevtralizacijo neprijetnih vonjav. To je predvsem zasluga citronske kisline, ki lahko uniči bakterije – pogosto glavne krivce za nič kaj prijeten vonj, ki se začne širiti, če se nekaj časa znojimo. Podoben učinek imajo tako lahko tudi drugi citrusi, ki vsebujejo citronsko kislino. Pri uporabi limoninega soka kot alternativnega dezodoranta morajo biti sicer previdni ljudje z bolj občutljivo kožo, saj lahko pride do nezaželene reakcije. Tudi nasploh s pogostostjo nanosa in količino limoninega soka ni dobro pretiravati, da kože ne razdražimo pretirano.

- Oglas -

Soda bikarbona

V kuhinji lahko pogosto najdemo še eno odlično alternativo klasičnim dezodorantom. To je seveda soda bikarbona, ki jo lahko po želji kombinirate tudi s koruznim škrobom. Soda bikarbona je izjemno uspešna pri absorpciji neprijetnih vonjav, poleg tega pa bo preprečila mokre madeže na oblačilih. Za lažji nanos lahko sodi dodate tudi malce vode. Svetujemo vam le, da nekoliko počakate, preden se oblečete, da se izognete belim madežem.

Eterična olja

Z eteričnimi olji lahko zelo uspešno nadomestimo številne dezodorante. Še posebej dobra izbira so eterična olja, znana po močnih protibakterijskih učinkih. Seveda eteričnih olj ne smete nanašati neposredno na kožo, zato jih najprej zmešajte z malce rastlinskega olja. Dodate pa jih lahko tudi vodi in si tako pripravite povsem naraven dezodorant v razpršilu.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je ena tistih sestavin, ki jih je smiselno imeti ves čas pri roki, saj nas lahko rešijo iz številnih »kozmetičnih zagat«. Med drugim lahko kokosovo olje uporabite tudi kot izvrstno alternativo kupljenim dezodorantom. To bo poskrbelo za prijeten vonj, še posebej zaradi dejstva, da tudi kokosovo olje vsebuje snovi, ki lahko uničijo bakterije. Zadostuje že zelo majhna količina kokosovega olja. Čeprav je večino snovi, ki jih navajamo kot nadomestek za običajne dezodorante, mogoče uporabiti samostojno, pa jih lahko seveda tudi kombinirate. Verjetno najbolj priljubljena kombinacija za izdelavo domačih dezodorantov vključuje kokosovo olje, sodo bikarbono in nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Tudi če se vam zjutraj mudi, lahko takšen dezodorant pripravite zelo hitro, če imate seveda na voljo potrebne sestavine.

Razkužilo za roke

To sicer ni nujno bolj zdrava alternativa klasičnim dezodorantom, saj tudi mnoga razkužila za roke vsebujejo potencialno problematične snovi. A če ne gre drugače, si lahko v »kriznih situacijah« pomagate tudi z njimi. Manjšo količino preprosto nanesite pod pazduhe – to vas bo zagotovo zaščitilo pred neprijetnimi vonjavami. Trik je seveda še posebej uporaben, če šele po odhodu od doma ugotovite, da ste pozabili uporabiti dezodorant.

.

NAJNOVEJŠE