Ekologija & OkoljeDušan Kaplan: Kakšno vreme se nam obeta v letu 2018?

Dušan Kaplan: Kakšno vreme se nam obeta v letu 2018?

MORDA VAS ZANIMA

Vrnimo se k naravi, opazujmo jo in ji sledimo, je modro poudaril gospod Dušan Kaplan z Blok, ki že vse od dijaških dni vestno zbira stare ljudske pregovore o vremenu. Zdi se, kot da smo danes popolnoma izgubili stik z naravo. V prvi vrsti so dobiček, dividende, denar in oblast. Naši predniki so bili z naravo izjemno tesno povezani, saj so ji morali pozorno prisluhniti zaradi golega preživetja. »Obstati inu ostati«, kot bi rekel Trubar.

- Oglas -

Dušan Kaplan

Pa danes sploh še držijo vremenske napovedi po ljudskem izročilu? Gospod Dušan, sogovornik z žametnim glasom, ki ga je veselje poslušati ure in ure, saj te s svojimi pripovedmi popelje nazaj v otroštvo, ob krušno peč starih staršev, v neke druge, srčne čase, se toplo nasmehne in pove, da je njegov poglavitni namen ohranjanje bogatega ljudskega izročila in čudovitega slovenskega jezika, ter hudomušno pripomni, da s svojimi napovedmi nikakor ne želi konkurirati meteorologom, katerih delo izjemno ceni. Po najinem pogovoru, v katerem sva poskušala napovedati, kakšno vreme nam bo natreslo leto 2018, sem spoznala, da je lahko razglabljanje o vremenu mnogo več kot le površen pogovor med ljudmi takrat, kadar nam zmanjka drugih besed. Ne nazadnje je to tudi pogovor o življenju, zato bodimo v brzečem vsakdanu nanj malo bolj pozorni.

»Če lastovice letajo visoko, če se čebele pozno vračajo s paše in če petelini zjutraj bolj veselo pojo«, potem se veselimo, saj so vse to znanilci lepega vremena, ki vam ga v letu 2018 čim več želita tako naše uredništvo kot tudi gospod Kaplan.

Bodi eko - januar 2018

- Oglas -

Z Dušanom Kaplanom, ki že vse od dijaških dni vestno zbira stare ljudske pregovore o vremenu, smo spregovorili o tem, kakšno vreme se nam obeta v letu 2018, kako pomembno je, da ostanemo povezani z naravo in kako se je vreme pri nas skozi leta spreminjalo. Več si preberite v tiskani izdaji revije Bodi eko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×