Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Ekologija & okoljeDušan Kaplan: Kakšno vreme se nam obeta v letu 2018?

Dušan Kaplan: Kakšno vreme se nam obeta v letu 2018?

MORDA VAS ZANIMA

Vrnimo se k naravi, opazujmo jo in ji sledimo, je modro poudaril gospod Dušan Kaplan z Blok, ki že vse od dijaških dni vestno zbira stare ljudske pregovore o vremenu. Zdi se, kot da smo danes popolnoma izgubili stik z naravo. V prvi vrsti so dobiček, dividende, denar in oblast. Naši predniki so bili z naravo izjemno tesno povezani, saj so ji morali pozorno prisluhniti zaradi golega preživetja. »Obstati inu ostati«, kot bi rekel Trubar.

- Oglas -

Dušan Kaplan

Pa danes sploh še držijo vremenske napovedi po ljudskem izročilu? Gospod Dušan, sogovornik z žametnim glasom, ki ga je veselje poslušati ure in ure, saj te s svojimi pripovedmi popelje nazaj v otroštvo, ob krušno peč starih staršev, v neke druge, srčne čase, se toplo nasmehne in pove, da je njegov poglavitni namen ohranjanje bogatega ljudskega izročila in čudovitega slovenskega jezika, ter hudomušno pripomni, da s svojimi napovedmi nikakor ne želi konkurirati meteorologom, katerih delo izjemno ceni. Po najinem pogovoru, v katerem sva poskušala napovedati, kakšno vreme nam bo natreslo leto 2018, sem spoznala, da je lahko razglabljanje o vremenu mnogo več kot le površen pogovor med ljudmi takrat, kadar nam zmanjka drugih besed. Ne nazadnje je to tudi pogovor o življenju, zato bodimo v brzečem vsakdanu nanj malo bolj pozorni.

»Če lastovice letajo visoko, če se čebele pozno vračajo s paše in če petelini zjutraj bolj veselo pojo«, potem se veselimo, saj so vse to znanilci lepega vremena, ki vam ga v letu 2018 čim več želita tako naše uredništvo kot tudi gospod Kaplan.

Bodi eko - januar 2018

- Oglas -

Z Dušanom Kaplanom, ki že vse od dijaških dni vestno zbira stare ljudske pregovore o vremenu, smo spregovorili o tem, kakšno vreme se nam obeta v letu 2018, kako pomembno je, da ostanemo povezani z naravo in kako se je vreme pri nas skozi leta spreminjalo. Več si preberite v tiskani izdaji revije Bodi eko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×