Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaLahko jagode zmanjšajo tveganje za raka dojk?

Lahko jagode zmanjšajo tveganje za raka dojk?

MORDA VAS ZANIMA

Približuje se sezona jagod, ki jih mnogi ljudje navajajo kot svoje najljubše sadje. Jagode so nedvomno okusne, naše brbončice pa vznemirjajo že s svojo privlačno zunanjostjo. Vendar pa obstajajo tudi mnogi drugi razlogi, zaradi katerih je uživanje jagod zelo priporočljivo.

- Oglas -

Govorimo seveda o potencialnih zdravstvenih koristih, ki jih imajo lahko jagode. Ena izmed njih naj bi bila tudi ta, da lahko zmanjšajo nevarnost za raka dojk, obenem pa lahko tudi upočasnijo razrast rakavih celic, kot nakazujejo izsledki pred nedavnim izvedene študije.

Jagode zelo učinkovite tudi v primeru agresivnih rakavih celic

Raziskovalci z italijanske univerze so objavili ključne ugotovitve eksperimenta, v okviru katerega so preučevali vpliv jagode na rakave celice. V ospredju je bilo predvsem preučevanje povezave med uživanjem jagod in rakom dojk. Po petih tednih povečanega uživanja jagod naj bi se širjenje raka dojk upočasnilo, opazili pa so tudi, da lahko jagode pozitivno vplivajo na zmanjševanje velikosti tumorjev, kot je izpostavil dr. Maurizio Battino, eden izmed članov ekipe znanstvenikov. Izsledki so še posebej razveseljujoči, ker so bile pri raziskavi uporabljene zelo agresivne rakave celice.

Prehrana izjemno pomembna za preprečevanje in upočasnitev bolezni

Že v preteklosti so bile izvedene raziskave, katerih rezultati so pokazali, da ima lahko zaužitje približno 15 jagod dnevno pozitiven vpliv na naše arterije, saj znižuje raven škodljivega holesterola. Jagode so tako zelo koristne za preprečevanje srčno-žilnih obolenj, zdaj pa kaže, da gre tudi za eno zelo pomembnih živil v boju proti raku, še posebej proti raku dojk. Blagodejni učinki jagod naj bi bili povezani predvsem s fenolnimi spojinami, ki jih najdemo v jagodah v večjih količinah. Omenjene spojine namreč veljajo za močne antioksidante.

- Oglas -

Posledica uživanja jagod naj bi bila med drugim tudi oslabljena funkcija številnih genov, ki vplivajo na nove metastaze, po drugi strani pa je postal HTATIP2, gen, ki naj bi zaviral širjenje raka na dojkah, bolj aktiven. Dr. Battino je ob tem še povedal, da je večina bolezni, med drugim tudi rak, posledica kompleksnih interakcij med celičnimi in molekularnimi sistemi, zato lahko na napredovanje bolezni vpliva ogromno dejavnikov. Posebej pri raku se pogosto izkaže, da je hrana, ki jo uživamo vsakodnevno, izjemno pomembna, kot preventiva in kot nekaj, s čimer lahko pripomoremo k uspešnosti zdravljenja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×