Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaSmrekovi vršički: Za kaj vse jih lahko uporabite?

Smrekovi vršički: Za kaj vse jih lahko uporabite?

MORDA VAS ZANIMA

Sirup iz smrekovih vršičkov velja za eno najbolj učinkovitih naravnih zdravil proti kašlju. Vendar pa to ni edina možnost uporabe smrekovih vršičkov, ki so zelo zdravi, obenem pa so cenjeni tudi zaradi svojega specifičnega okusa. Za vas smo tako zbrali nekaj zanimivih idej, ki so vam lahko v pomoč pri dodajanju smrekovih vršičkov vaši vsakodnevni prehrani.

- Oglas -

Smrekovi vršički

Napitek iz smrekovih vršičkov

Zavrite 2 litra vode, ki ji nato dodajte 200 gramov sladkorja in 10 gramov citronske kisline. Tekočino nato prelijte po opranih smrekovih vršičkih. Pustite stati čez noč in zjutraj precedite. Napitek lahko v hladilniku počaka približno 2 tedna. Po želji ga lahko vlijete tudi v modelčke in zamrznete ter ledene kocke nato uporabite za popestritev okusa vode ali čaja. Napitek mešajte z navadno ali gazirano vodo v razmerju 1 : 1.

Sladki namaz iz smrekovih vršičkov in jagodičevja

Smrekove vršičke operite in jih narežite na čim manjše koščke. Dodajte še jagodičevje po izbiri in vse skupaj dobro pretlačite (ni sicer treba, da je masa povsem gladka, ampak lahko ostane nekaj večjih koščkov). Na koncu dodajte še rjavi sladkor oziroma sladilo po izbiri. Namaz lahko v hladilniku shranjujete približno 5 dni. Uporabite ga lahko na kruhu, kot dodatek ovseni kaši, palačinkam, sladoledu in mnogim drugim jedem. 

Pesto iz smrekovih vršičkov

Oprane smrekove vršičke stresite v kuhinjski mešalnik. Dodajte malce olivnega olja oziroma olja po izbiri, pinjol, popra, soli, česna in limoninega soka. Po želji lahko dodate še malce kvasnih kosmičev, ki poskrbijo za okus, podoben siru. Dobro zmešajte. Pesto se najpogosteje uporablja kot omaka za testenine, uporabite pa ga lahko tudi kot namaz.

Kis s smrekovimi vršički

- Oglas -

Zavrite 1 liter jabolčnega kisa  in ga nato prelijte po smrekovih vršičkih (potrebovali boste približno 500 gramov vršičkov). Vlijte v steklene kozarce. Kis lahko začnete uporabljati že takoj, še bolje pa bo, da kozarce postavite na temno mesto za nekaj tednov. Tako bo okus kisa intenzivnejši.

Vloženi smrekovi vršički

Če spadate med ljubitelje kislih kumaric, vas bodo gotovo navdušili tudi vloženi smrekovi vršički. Steklene kozarce napolnite z očiščenimi vršički (na vrhu kozarca naj bo vedno malo prostora). Zmešajte vodo in kis (v razmerju 2 : 1) ter jima dodajte sol. Mešanico nato segrejte in prelijte po smrekovih vršičkih. Zaprite kozarce z razkuženimi pokrovčki in jih nato segrevajte v loncu z vodo. Ko se kozarci ohladijo, jih shranite na hladno mesto. Priporočljivo je, da počakate približno 3 mesece, preden poskusite svoje vložene smrekove vršičke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×