Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaSmrekovi vršički: Za kaj vse jih lahko uporabite?

Smrekovi vršički: Za kaj vse jih lahko uporabite?

MORDA VAS ZANIMA

Sirup iz smrekovih vršičkov velja za eno najbolj učinkovitih naravnih zdravil proti kašlju. Vendar pa to ni edina možnost uporabe smrekovih vršičkov, ki so zelo zdravi, obenem pa so cenjeni tudi zaradi svojega specifičnega okusa. Za vas smo tako zbrali nekaj zanimivih idej, ki so vam lahko v pomoč pri dodajanju smrekovih vršičkov vaši vsakodnevni prehrani.

- Oglas -

Smrekovi vršički

Napitek iz smrekovih vršičkov

Zavrite 2 litra vode, ki ji nato dodajte 200 gramov sladkorja in 10 gramov citronske kisline. Tekočino nato prelijte po opranih smrekovih vršičkih. Pustite stati čez noč in zjutraj precedite. Napitek lahko v hladilniku počaka približno 2 tedna. Po želji ga lahko vlijete tudi v modelčke in zamrznete ter ledene kocke nato uporabite za popestritev okusa vode ali čaja. Napitek mešajte z navadno ali gazirano vodo v razmerju 1 : 1.

Sladki namaz iz smrekovih vršičkov in jagodičevja

Smrekove vršičke operite in jih narežite na čim manjše koščke. Dodajte še jagodičevje po izbiri in vse skupaj dobro pretlačite (ni sicer treba, da je masa povsem gladka, ampak lahko ostane nekaj večjih koščkov). Na koncu dodajte še rjavi sladkor oziroma sladilo po izbiri. Namaz lahko v hladilniku shranjujete približno 5 dni. Uporabite ga lahko na kruhu, kot dodatek ovseni kaši, palačinkam, sladoledu in mnogim drugim jedem. 

Pesto iz smrekovih vršičkov

Oprane smrekove vršičke stresite v kuhinjski mešalnik. Dodajte malce olivnega olja oziroma olja po izbiri, pinjol, popra, soli, česna in limoninega soka. Po želji lahko dodate še malce kvasnih kosmičev, ki poskrbijo za okus, podoben siru. Dobro zmešajte. Pesto se najpogosteje uporablja kot omaka za testenine, uporabite pa ga lahko tudi kot namaz.

Kis s smrekovimi vršički

- Oglas -

Zavrite 1 liter jabolčnega kisa  in ga nato prelijte po smrekovih vršičkih (potrebovali boste približno 500 gramov vršičkov). Vlijte v steklene kozarce. Kis lahko začnete uporabljati že takoj, še bolje pa bo, da kozarce postavite na temno mesto za nekaj tednov. Tako bo okus kisa intenzivnejši.

Vloženi smrekovi vršički

Če spadate med ljubitelje kislih kumaric, vas bodo gotovo navdušili tudi vloženi smrekovi vršički. Steklene kozarce napolnite z očiščenimi vršički (na vrhu kozarca naj bo vedno malo prostora). Zmešajte vodo in kis (v razmerju 2 : 1) ter jima dodajte sol. Mešanico nato segrejte in prelijte po smrekovih vršičkih. Zaprite kozarce z razkuženimi pokrovčki in jih nato segrevajte v loncu z vodo. Ko se kozarci ohladijo, jih shranite na hladno mesto. Priporočljivo je, da počakate približno 3 mesece, preden poskusite svoje vložene smrekove vršičke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×