DomovZdravje & prehranaZakaj bi morali jabolčni kis uživati na tešče?

Zakaj bi morali jabolčni kis uživati na tešče?

Jabolčni kis že stoletja velja za naravno zdravilo, ki lahko pomaga pri različnih zdravstvenih težavah. V zadnjem času pa je postalo še posebej priljubljeno uživanje jabolčnega kisa na tešče. Morda se sprašujete, zakaj bi kdo zjutraj prostovoljno pil kislo tekočino? Odgovor je preprost: številni ljudje prisegajo na številne koristi, ki jih prinaša ta preprost ritual.

- Oglas -

Jabolčni kis mnogi imenujejo kar univerzalno zdravilo. Pomaga vam lahko pri številnih zdravstvenih težavah, njegovo zdravilno moč pa so poznali in cenili že naši predniki. Med drugim ga lahko uporabimo za zdravljenje glivic na nohtih, za ublažitev aken in pri zniževanju previsoke ravni holesterola v krvi.

Zakaj uživati jabolčni kis na tešče?

Uživanje jabolčnega kisa na tešče je postalo priljubljeno predvsem zaradi njegovih številnih zdravstvenih koristi. Ko zaužijemo jabolčni kis na prazen želodec, lahko njegovi učinki postanejo še bolj izraziti. To je podobno kot če bi avtomobilu dodali kakovostno gorivo zjutraj, preden se odpravite na pot – vašemu telesu daje energijo in podporo, ki ju potrebuje za optimalno delovanje skozi dan.

Na skoraj čudežne učinke jabolčnega kisa pa prisegajo tudi mnogi zvezdniki. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi bilo idealno, če žlico ali dve jabolčnega kisa zaužijemo pred obrokom, saj nam lahko to prinese ogromno pozitivnih učinkov. Kis lahko zmešate s kozarcem vode in ga enostavno popijete. Če vam to povzroča težave, si lahko kot predjed pripravite tudi malce solate, ki jo zabelite z jabolčnim kisom.

Z jabolčnim kisom do boljše prebave

Z zaužitjem jabolčnega kisa pred obrokom lahko naredite nekaj dobrega za prebavo. Jabolčni kis namreč prispeva k razmnoževanju koristnih bakterij v našem črevesju in tako blaži simptome različnih prebavnih težav. Uživanje jabolčnega kisa pred obroki je lahko še posebej koristno za tiste, ki imate po zaužiti hrani pogosto težave z vetrovi oziroma z napenjanjem. Zaradi encimov v jabolčnem kisu bodo omenjene težave že kmalu le še neprijeten spomin.

Kako uživati Jabolčni kis na tešče

Zaviranje apetita

Ljudje, ki pred obrokom, predvsem pred kosilom, redno zaužijejo malce jabolčnega kisa, poročajo o tem, da je postal njihov apetit sčasoma precej manjši. S pomočjo jabolčnega kisa naj bi po obroku ostali siti dlje časa, zato se lažje uprejo tudi nezdravim vmesnim prigrizkom. Žlica jabolčnega kisa pa vam lahko pomaga tudi takrat, ko začutite nenadno željo, da bi zaužili nekaj sladkega.

- Oglas -

Manjši porast vrednosti sladkorja v krvi

Po obrokih se raven glukoze oziroma sladkorja v krvi poviša. Porast je še posebej velik, če ste zaužili veliko hrane z visokim glikemičnim indeksom. S pomočjo jabolčnega kisa se lahko izognete prevelikemu nihanju vrednosti sladkorja v krvi, s čimer zmanjšate nevarnost za razvoj diabetesa, jabolčni kis pa je koristen tudi za diabetike, ki imajo diabetes tipa 2 (po drugi strani za ljudi z diabetesom tipa 1 jabolčni kis ni najbolj priporočljiv, saj lahko poslabša simptome gastropareze, pogoste motnje praznjenja želodca, ki se pojavlja pri tej obliki sladkorne bolezni).

Boljša absorpcija hranilnih snovi

Eden glavnih ciljev prehranjevanja je, da v telo vnesemo pomembne hranilne snovi, ki so nujne za normalen potek različnih funkcij. Seveda pa ni pomembno le to, kaj jeste, ampak ima velik vpliv na vaše zdravje tudi to, kako dobro se snovi, ki jih vnesete, absorbirajo. Jabolčni kis lahko spodbudi vaše telo in izboljša absorpcijo hranil, kar je še eden od razlogov, zaradi katerih naj bi bilo jabolčni kis najbolje zaužiti tik pred obrokom.

Jabolčni kis pomaga pri hitrejši razgradnji maščob

Ocetna kislina iz jabolčnega kisa lahko pomaga tudi pri hitrejši razgradnji maščob in s tem pri preprečevanju tveganja za prekomerno telesno težo, ki je povezana s številnimi zdravstvenimi tveganji. Uživanje jabolčnega kisa pred obroki je tako koristno tudi za vse, ki želite shujšati. Znanstveniki so ugotovili, da je hitrejša razgradnja maščob povezana predvsem z boljšim delovanjem določenih encimov, ki je posledica zaužitja ocetne kisline oziroma jabolčnega kisa. Še dodatna prednost pa je, da jabolčni kis znižuje raven trigliceridov v krvi.

Kako pravilno uživati jabolčni kis na tešče?

Čeprav ima jabolčni kis številne koristi, je pomembno, da ga uživate pravilno. Najbolje je, da zjutraj na tešče zmešate eno do dve žlici jabolčnega kisa v kozarec vode. Nerazredčenega namreč ni priporočljivo uživati, saj je lahko premočan za želodec in lahko poškoduje zobno sklenino.

NAJNOVEJŠE