Kako nam lahko jabolčni kis pomaga pri hujšanju?

    Pri izgubi odvečnih kilogramov seveda ni čudežnih rešitev. Če želimo doseči zares dolgotrajne rezultate, sta urejena prehrana in redna telesna aktivnost osnova. Za tisto piko na i pa so tu še določena živila, ki lahko nekoliko pospešijo naše potovanje do končnega uspeha. Kralj med živili, ki pripomorejo k hitrejšemu in uspešnejšemu hujšanju, je zagotovo jabolčni kis.

    To niso zgolj domneve, ampak je pozitiven vpliv jabolčnega kisa na ljudi s prekomerno telesno težo potrjen tudi z mnogimi znanstvenimi študijami. Kaj natanko se  torej zgodi, ko zaužijemo jabolčni kis, da lahko ta pomaga pri hujšanju?

    Jabolčni kis za hujšanje

    Pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

    Eden od razlogov, zakaj imajo nekateri ljudje še posebej velike težave pri hujšanju, so zelo izrazita nihanja ravni sladkorja v krvi. Seveda pa velja tudi nasprotno: ljudje s prekomerno telesno težo so precej bolj nagnjeni k razvoju diabetesa tipa 2. Z uživanjem jabolčnega kisa lahko tako napadete obe težave hkrati. Jabolčni kis pomaga preprečevati odpornost celic na inzulin in tako skrbi, da količina sladkorja v krvi ni previsoka. Če boste žlico jabolčnega kisa zaužili pred obrokom, ki vsebuje nekoliko več ogljikovih hidratov, lahko preprečite, da bi prišlo do zelo naglega povišanje ravni glukoze v krvi. Seveda lahko jabolčni kis po želji pred zaužitjem razredčite tudi z malce vode.

    Hitrejši občutek sitosti oziroma zaviranje apetita

    Raziskave kažejo, da nas obroki, pred katerimi oziroma skupaj s katerimi smo zaužili tudi malce kisa, nasitijo precej hitreje oziroma za dlje časa. Tako se boste lažje uprli skušnjavi, da bi že kmalu po kosilu iskali dodatne prigrizke. Ocetna kislina v jabolčnem kisu pa obenem velja tudi za enega najboljših naravnih zaviralcev apetita. Seveda pa tudi bolj enakomerna raven sladkorja v krvi zmanjša našo željo po nezdravi, zelo kalorični hrani.

    PREBERITE TUDI:  7 najboljših protistresnih živil

    Naravno pospeševanje metabolizma

    To, kako hitro boste uspeli shujšati, je močno odvisno od tega, kako hiter je vaš metabolizem. Ena od odličnih izbir, če želite pospešiti delovanje metabolizma čim bolj naravno, je lahko prav jabolčni kis. Ocetna kislina lahko pomaga pri hitrejšem kurjenju maščob, jabolčni kis pa lahko poleg tega spodbudi tvorbo encimov, ki so odgovorni za razgradnjo maščob.

    Jabolčni kis vpliva tudi na to, kako prebavljamo določena hranila

    Ena izmed teorij znanstvenikov, povezana s pozitivnim vplivom uživanja jabolčnega kisa na hujšanje, je povezana s tem, da naj bi ocetna kislina v jabolčnem kisu blokirala delovanje encimov, ki razgrajujejo škrob. Tako se upočasni absorpcija, posledično pa se zmanjša tudi nihanje krvnega sladkorja. Kot smo že omenili, je pogosto prav uravnavanje krvnega sladkorja tisto, kar nam lahko pomaga pri uspešnejšem hujšanju.

    Kako uživati jabolčni kis za najboljše rezultate?

    Mnogi priporočajo, da jabolčni kis, razredčen z vodo, najbolje toplo, pijemo že na tešče. Vendar pa je v primeru, da si želite z jabolčnim kisom pomagati pri hujšanju, bolje, da ga zaužijete neposredno pred posameznimi obroki. Dovolj bo že manjša žlička. Če je to mogoče, pa lahko seveda jabolčni kis vključite kar v sam obrok – na primer pri pripravi solate ipd.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte