Zdravje & prehranaIzvleček stevie naj bi pomagal pri zamaščenih jetrih

Izvleček stevie naj bi pomagal pri zamaščenih jetrih

MORDA VAS ZANIMA

Število bolnikov z zamaščenimi jetri se naglo povečuje. Tako strokovnjaki predvidevajo, da bo že v bližnji prihodnosti prav ta težava glavni razlog za potrebo po presaditvi jeter. Raziskovalci zato pospešeno iščejo možnosti za učinkovito pomoč bolnikom s to diagnozo, ki ne bi zahtevala drastičnih operativnih posegov. Kot so ugotovili pred nedavnim, bi se lahko odgovor skrival v stevii – rastlini, iz katere se pridobiva ena najbolj priljubljenih vrst naravnih sladil, ki se uporabljajo kot nizkokalorična oziroma brezkalorična zamenjava za sladkor …

Zamaščena jetra težava, ki je vse bolj razširjena tudi med otroki in mladostniki

- Oglas -

Za zamaščena jetra se uporablja tudi izraz nealkoholni steatohepatitis oziroma nealkoholna maščobna jetrna bolezen. O tem pojavu lahko govorimo, ko delež maščobe v naših jetrih doseže oziroma preseže 5 odstotkov. Dve potencialni tveganji, ki sta povezani z zamaščenimi jetri, sta jetrna ciroza in rak. Težko je sicer opredeliti en sam vzrok, ki privede do zamaščenosti jeter. Običajno gre namreč za sklop različnih dejavnikov oziroma razlogov, med katere sodita tudi povišana telesna teža in čezmerno uživanje sladkorja. Ob tem je še posebej zaskrbljujoče, da se s težavo spopada tudi vse večji delež otrok in mladostnikov.

Pod študijo, ki jo predstavljamo tokrat, so se tako podpisali prav raziskovalci, ki delujejo v okviru pediatrične bolnišnice, in sicer je šlo za pediatrično bolnišnico v Los Angelesu. Glede na ugotovitve raziskovalcev je mogoče sklepati, da bi bilo lahko mogoče z izvlečki stevie doseči občutno zmanjšanje markerjev zamaščenih jeter.

Stevia za zamaščena jetra

Stevia se je odrezala precej bolje kot sukraloza – sintetični nadomestek za sladkor

Stevia je sicer naravno sladilo »brez kalorij«, vendar pa je po drugi strani precej bolj sladka od sladkorja. Znano je, da je prav previsok vnos sladkorja eden glavnih dejavnikov tveganja za poškodbo jeter. Tako se zdi zamenjava sladkorja z bolj zdravimi alternativami zelo smiseln preventivni ukrep, ki zmanjša nevarnost za različne jetrne bolezni. Vendar pa je raziskovalce tokrat zanimalo predvsem to, ali lahko stevia pomaga tudi v primeru, da se je bolezen zamaščenih jeter že razvila. Ko so raziskovalci primerjali učinke stevie z učinki sukraloze, se je izkazalo, da so bili rezultati pri stevii precej boljši. Sukraloza je sicer prav tako priljubljena oblika sladila oziroma neenergijskega nadomestka za sladkor, le da gre tu za sintetično sladilo. Uporaba sukraloze namesto sladkorja ima sicer lahko določene pozitivne učinke na trebušno slinavko, vendar pa so raziskovalci ugotovili, da sukraloza nima pomembnejšega vpliva na zdravje jeter.

Za pozitivne učinke ni nujna izguba odvečnih kilogramov

Sodeč po ugotovitvah strokovnjakov iz losangeleške pediatrične bolnišnice ima stevia pomembno vlogo pri zniževanju ravni glukoze v krvi in pri povečanju občutljivosti celic na inzulin. Obenem pa lahko tudi neposredno vpliva na markerje, ki opozarjajo na zamaščena jetra. Med drugim lahko izvlečki stevie pomagajo pri zmanjšanju količine maščobe in pri preprečevanju nastajanja brazgotin na jetrih. Pri tem je še posebej zanimivo, da so tovrstni učinki neodvisni od morebitnih sprememb telesne teže.

Naslednji korak so klinična testiranja

- Oglas -

Raziskovalci domnevajo, da naj bi bili opisani vplivi povezani predvsem z zmanjšanjem oksidativnega stresa in spremembami, povezanimi s črevesno floro oziroma z bakterijami v črevesju. Ugotovitve sicer zahtevajo dodatno preverjanje oziroma klinična testiranja. A za zdaj vse kaže, da bi imela lahko stevia pomembno vlogo pri spopadanju z zamaščenimi jetri. Zanimivo bo torej spremljati, kaj bodo pokazala klinična testiranja pri mladostnikih s to težavo, ki so se že začela.

Preberite tudi: Zamaščena jetra: od vzrokov do zdravljenja ter preventive

NAJNOVEJŠE