Zdravje & prehranaHrana, ki kožo ščiti pred UV-žarki

Hrana, ki kožo ščiti pred UV-žarki

MORDA VAS ZANIMA

Paradižnik, sadje in zelenjava oranžne barve in temna čokolada so le nekatera izmed živil, ki ščitijo kožo pred nevarnimi UV-žarki.

Paradižnik

- Oglas -

Paradižnik dobi svojo značilno rdečo barvo zaradi likopena, antioksidanta, ki tudi naši koži nudi večjo odpornost pred sončnimi žarki. Glede na rezultate študije, opravljene v Združenem kraljestvu, imajo odrasli, ki vsak dan svoj jedilnik obogatijo s paradižnikom, za kar 33 odstotkov manj možnosti za nastanek sončnih opeklin.
Ta študija je pokazala, da prehrana, bogata s paradižnikom, pospešuje proizvodnjo kolagena, ki je pomemben dejavnik v boju proti suhi koži in staranju kože. Višja koncentracija likopena se nahaja v kuhanih paradižnikih, katere tudi telo bolje absorbira. S tem oksidantom sta sicer bogati tudi rdeča grenivka in lubenica.

mango

Oranžno sadje in zelenjava

Korenje, buče, mango, marelice in melone so bogate z antioksidantom beta karotenom. Nemške raziskave kažejo, da je dodatno uživanje beta karotena v desetih tednih zanesljiva zaščita pred sončnimi opeklinami. Torej, ko zagledate oranžno lupino na sadju in zelenjavi, vedite, da ste ‘naleteli’ na naravnega zaveznika v boju pred negativnimi vplivi sončnih žarkov.
Sicer pa je z beta karotenom bogata tudi zelena listnata zelenjava, kot je na primer špinača.

Vitamina C in E

Vitamina C in E pomagata pri sončnih opeklinah, saj popravljata škodo na kožnih celicah, povzročeno s škodljivimi UV-žarki.
Študija, v kateri je sodelovalo 4000 žensk je pokazala, da so sodelujoče ženske, ki so uživale veliko hrane, bogate z vitaminom C, imele manj gub, nastalih kot posledica pretiranega izpostavljanja soncu. Dobra izbira so torej limone, pomaranče, jagodičevje, kivi in zelena paprika.
Vitamin E, ki ga najdemo v olivah, semenih, koruzi, orehih, mandljih, lešnikih in avokadu, se je prav tako izkazal kot učinkovita zaščita pred poškodbami kože zaradi pretiranega izpostavljanja soncu.

Temna čokolada

- Oglas -

Iz Londona prihaja dobra novica za vse sladkosnede. Tam je namreč ena raziskava pokazala, da vnos 20 gramov temne čokolade na dan v obdobju 12 tednov podvojuje čas, v katerem UV-žarki začnejo škodovati koži. Za to se lahko zahvalimo antioksidantu, ki se nahaja v kakavu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×