0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSte magnet za komarje?

Ste magnet za komarje?

MORDA VAS ZANIMA

Se pogosto sprašujete, zakaj so nekateri posamezniki komarjem nezanimivi, medtem ko določene ljudi ‘napadejo’ kot za stavo? To vprašanje zanima tudi znanstvenike, ki so opravili številne študije in ugotovili, kaj privlači te majhne krvosese.

- Oglas -

komar

Koga komarji najbolj privlačijo?

Znanstveniki sicer še niso povsem ugotovili, koga komarji smatrajo kot popoln obrok, zato raziskave še vedno potekajo. Večina teh študij preučuje človeške vonjave, ki privabljajo komarje. Zaradi velikega števila vzorcev in kompleksnosti celotnega procesa znanstveniki šele zdaj začenjajo razumeti izbiro komarjev.

Pretekle raziskave nakazujejo, da ima največji vpliv (kar 85%) naš dedni genski material. V našem telesu obstajajo tudi določene kemijske spojine, ki privabijo komarje ob prihodu na površino kože.

- Oglas -

Komarjem so po raziskavah privlačne osebe z visoko stopnjo steroidov ali holesterola na koži. Ob tem je zmotno sklepati, da komarje privabljajo osebe z visokim holesterolom – raje imajo namreč tiste, ki holesterol hitreje predelujejo. Poleg tega komarje pogosteje privabljajo odvečne količine kislin, kot je denimo urinska kislina.

Komarji pa si svojo ‘žrtev’ izberejo že preden pristanejo na površini kože, saj lahko svoj plen zaznajo že z razdalje 50 metrov. Temu pa še dodatno pripomore izdihovanje velikih količin ogljikovega dioksida. Ogljikov dioksid je komarjem namreč tudi izredno privlačen. Večje osebe običajno oddajajo večje količine le-tega, zato komarji pogosteje izbirajo odrasle kot otroke. Če se želite izogniti roju komarjev na vaši vrtni zabavi, je torej vsekakor bolje organizirati umirjeno zabavo kot pa na primer odbojkarski turnir. Bolj kot se gibate, več ogljikovega dioksida oddajate, komarje pa privlači tudi samo gibanje telesa.

Naravna alternativa

Če se želite izogniti kemijskim repelentom, obstaja nekaj naravnih alternativ. S pomočjo eteričnih olj limonskega evkaliptusa, citronele, cedre, poprove mete, limonske trave, čajevca in geranije jih lahko pripravite sami, saj zagotavljajo dobro zaščito.

V zadnjih nekaj letih so se pojavili repelenti, ki vsebujejo tiamin (vitamin B). Delujejo tako, da na površini kože pustijo vonj, ki naj bi bil komarjem (samicam) neprijeten, vendar so naknadne raziskave pokazale, da ne gre za učinkovito zaščito.

.

NAJNOVEJŠE