0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHoja je superživilo med vrstami gibanja

Hoja je superživilo med vrstami gibanja

MORDA VAS ZANIMA

Po poročanju Reutersa so znanstveniki hoja označili za superživilo med različnimi vrstami gibanja. Hoja je nujna za naše telo, tako kot hrana, meni znanstvenica Katy Bowman. V svoji zadnji knjigi, ki govori o DNK, gibanju in zdravju trdi, da telo potrebuje različne vrste aktivnosti, tako kot potrebuje različne vrste hrane. In hoja je po njenem mnenju super hrana med aktivnostmi. Hoja je namreč naravno gibanje človeka in človek bo veliko lažje hodil, kot pa umetno telovadil, na primer dvigal uteži v fitnesu. Hoja je naravno gibanje človeka, ki ga spremlja že od samih začetkov obstoja.

- Oglas -

Znanstvenica omenja novo skupino ljudi, ki jih poimenuje “aktivni sedači” . Ti večino dneva sedijo za računalnikom in se v celem dnevu gibajo denimo eno uro. Po službi odidejo na aerobiko, fitnes, morda na kakšen skupinski šport ali tek. Bowmanova pravi, da ne moremo nadomestiti deset ur sedenja v eni uri vadbe. Z Bowmanovo se strinja tudi Leslie Sanson, avtorica DVD-jev o gibanju in hoji: “Preveč ljudi meni, da je edini način vadbe ura napornih vaj v fintesu. Ideja o tem, da moraš ob vadbi bruhati in jokati, da bi postal res postaven, je zgrešena.” Dodaja, da je treba pogosteje hoditi in se malce razgibati. Raziskave kažejo, da že petminutna hoja na vsake tri ure sedenja, občutno zmanjša tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Strokovnjaki svetujeje, da začnete s počasno hojo, štiri kilometre na uro. Hoditi pa bi morali vsaj 150 minut na teden.

hoja za zdravje

Krepi mišice in kosti

S hojo krepimo tako mišice kot kosti, zato jo znanstveniki zelo priporočajo starejšim in tistim, ki zaradi različnih poškodb ne smejo teči ali skakati. Starejše osebe bodo s hojo občutno okrepile mišice in pomagale k ohranitvi zdravih kosti. Tudi zdravniki starejšim večkrat priporočajo redno hojo, saj bodo s tem ostali dlje samostojni in vitalni. Priporočajo jo tudi tistim, ki trpijo zaradi kroničnih bolečin. Čeprav morda na začetku ob hoji še bolj trpijo, se sčasoma bolečina zaradi redne vadbe pogosto umiri. Če ste mladi in zdravi so za krepitev mišic boljše vaje za moč, za boljše kosti je bolj priporočljiv tek. Če bi pa morali izbrati le eno vrsto gibanja, znanstveniki v vsakem primeru stavijo na hojo.

- Oglas -

Hoja je primerna za vsakogar, zanjo ne potrebujete dragih pripomočkov. Pomembni so le dobri pohodniški čevlji in oblačila iz naravnih materialov, ki vpijajo pot. Hoja naj bo primerna vaši telesni pripravljenosti, ne pretiravajte s prehitrim tempom. Eden od načinov, da ugotovite, ali je vaš ritem pravi je, da poskusite med hojo govoriti. Če med hojo lahko govorite, tempo ni prehiter. S hojo si lahko pomagate pri prekomerni telesni teži, hoja spodbuja delovanje in cirkulacijo krvi. S tem krepimo naš imunski sistem. Zaradi redne hitre hoje bomo redkeje bolni, po bolezni si bomo hitreje opomogli. Redna hitra hoja pomaga ohranjati stalno raven sladkorja v krvi in preprečuje povečanje slabega holesterola v telesu.

Hoja je tudi eden od načinov boja proti duševnim boleznim, učinkovita je za lajšanje simptomov depresije, deluje proti anksioznosti in zmanjšuje stres v našem življenju. V primerjavi z raznimi zdravili nima nobenih negativnih stranskih učinkov, le pozitivne, kot je oblikovanje postave, morda sklepanje novih prijateljstev, krepitev imunskega sistema in podobno. Za zdravljenje duševnih motenj je priporočljivo hoditi vsaj trikrat tedensko po pol ure, pri tem se moramo spotiti in zadihati. Za vidne učinke morate vztrajati vsaj petnajst tednov. Tudi kratka hoja po pet minut pomaga pri razpoloženju, kratki sprehodi namreč odganjajo zaskrbljenost.

.

NAJNOVEJŠE