0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGoji jagode - eden najbogatejših virov antioksidantov

Goji jagode – eden najbogatejših virov antioksidantov

MORDA VAS ZANIMA

Že poznate goji jagode? Če je odgovor negativen, vam polagamo na srce, da jagode goji čim prej skušate spoznati, saj so njihovi zdravilni učinki izjemni, njihova pomoč organizmu nenadomestljiva in kvaliteta, ki jo doprinesejo, preprosto neverjetna. Majhni rdeči sadeži, ki prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled, bodo kmalu postali sestavni del vaše vsakodnevne prehrane.

- Oglas -

Prelepo drevesce z nežno vijoličastimi cvetovi, ki raste v visokem hribovju na Kitajskem, je krivo za svetovno norijo. Majhne goji jagode, ki preko poletja prav počasi dozorijo iz ljubkih cvetov, še najbolj spominjajo na šipek, v sebi pa skrivajo učinkovine, antioksidante in vitamine, ki presenečajo celo znanstvenike, ki jih raziskujejo.

Goji jagode

Zgodovina goji jagod

Prebivalci severne Kitajske seveda bolj malo vedo o znanstvenih dognanjih glede njihovih goji jagod, vendar pa jih sami že več stoletij uživajo. Sprva so jih žvečili kar tako, med obiranjem in sprehajanjem, začeli iz njih kuhati čaj, potem pa so jih začeli dodajati tudi v jedi, najprej v juhe in potem še ostale pripravke. Ker zdrži tako sušo kot mraz in je dvospolna rastlina, se tudi zelo hitro razmnožuje. Kitajci so goji jagode v svojih medicinskih spisih opisovali kot sadež s super močjo. Z njim so zdravili kralje in ga dajali bojevnikom, preden so šli v boj.

Goji jagode so eden najbogatejših virov antioksidantov in v sebi skrivajo tudi 18 vrst aminokislin, vključno z vsemi osmimi esencialnimi, ki jih telo samo ne more tvoriti. Ker pa to seveda niti najmanj ni dovolj, v sebi skrivajo še šest vitaminov, 11 mineralov in 5 nenasičenih maščobnih kislin ter številne druge učinkovine. Sadovi trajne rastline, ki zraste v grm, velik do tri metre, se uvrščajo v družino razhudnikov, med katerimi so tudi paradižnik, krompir, paprika in jajčevci.

- Oglas -

Vzgoja goji jagod

Znanstvena odkritja so pripomogla k hitremu povečanju zanimanja za te čudežne goji jagode, kar je seveda vodilo k zadovoljevanju povpraševanja in plantažnem sajenju grmovja. S tem se je sprožila nova industrija in za “zdravje” grmičevja na plantažah seveda skrbijo z izdatno uporabo pesticidov, zato ni odveč, če dodobra preverite, od kod prihajajo goji jagode, ki jih kupujete.

Kitajci jim pravijo volčje jagode, najboljše pa prihajajo s področja Ningxia, saj so tam tla bogata z minerali in vitamini in tako omogočajo še bolj zdrave jagode. Goji jagode, ki pravzaprav ‘pomlajujejo’ celotno telo, so zelo dobre za raznoliko uporabo, saj si lahko s samo pestjo ali dvema na soncu sušenih goji jagod na dan posladkamo smoothie ali iz njih naredimo čaj ter se tako napolnimo z energijo.

Goji grm

Zakaj izbrati goji jagode

 • Krepijo imunski sistem.
 • Krepijo telo po bolezni in med okrevanjem.
 • Preprečujejo razvoj rakavih obolenj, nekatere raziskave pa trdijo, da celo zdravijo že razvita obolenja.
 • Dajejo energijo in za vas poskrbijo tudi v stresnih obdobjih.
 • Povečajo proizvajanje rastnega hormona, ki se s starostjo manjša.
 • Izboljšujejo vid.
 • Zdravijo bolečine v sklepih.
 • Uravnavajo krvni pritisk.
 • Zmanjšujejo nivo holesterola v krvi.
 • Čistijo kožo in izboljšujejo splošno stanje kože.
 • Zmanjšujejo telesno težo, uravnavajo prebavo in raven sladkorja v krvi ter celo pomagajo pri zdravljenju sladkorne bolezni.
 • Razstrupljajo jetra.
 • Zdravijo nespečnost in povečujejo spolno slo, zdravijo impotenco in neplodnost.

Goji jagode in zaščita pred UV sevanjem

Sok pridobljen iz goji jagod lahko zmanjša količino škode, ki jo povzroča ultravijolično sevanje. Glede na študijo, ki je bila objavljena januarja 2010 v publikaciji Photochemical and Photobiological Sciences, naj bi sok goji jagod bistveno zmanjšal vnetja, ki so povezana s sončnimi opeklinami kot reakcija na daljšo izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju. Raziskovalci sklepajo, da so prav nekateri antioksidanti, ki jih najdemo v goji jagodah odgovoreni za to zaščito, ki preprečuje oksidativne poškodbe, ki bi sicer povzročile vnetno reakcijo na koži.

Za zdravje oči

Glede na študijo, objavljeno februarja 2011 v publikaciji Optometry and Vision Science dnevno uživanje goji jagod v časovnem obdobju 90 dni močno pomaga pri preprečevanju kopičenja rumenih depozitov imenovanih tudi drusen v očeh starejših bolnikih, ki povzročajo rumeno pego in veljajo tudi za zgodnji opozorilni znak za degeneracijo očesnih tkiv. Tudi taurin, spojina, ki jo vsebujejo v goji jagode, upočasnjuje razvoj očesnih obolenj, povezanih s sladkorno boleznijo.

- Oglas -
goji jagode

Goji jagode proti raku

Majhne in ​​mesnate goji jagode vsebujejo antioksidativne spojine, poznane pod imenom polifenoli, ki bi lahko zaščitile celice pred razvojem raka. Polifenoli so antioksidanti, ki zmanjšujejo in popravljajo poškodbe celic v našem telesu, ki so posledica vnetij in oksidativnega stresa oz. izpostavljenosti prostimi radikalom, kar preprečuje verjetnost za razvoj rakavih tumorjev. Antioksidanti, kot so ti, ki jih vsebujejo v goji jagode, lahko tudi izboljšajo učinkovitost kemoterapije z zmanjšanjem tumorskih celic, še poroča študija, objavljena leta 2008 v publikaciji Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Breskova marmelada z goji jagodami

Goji jagode marmeladi dodajajo antioksidante, citronka pa božanski okus po limoni.

Sestavine:

 • 1 kg breskev
 • 100 g domačega jabolčnega pektina
 • 2 jušni žlici limoninega soka
 • Približno 20 dag kokosovega sladkorja
 • 30 g suhih goji jagod
 • 5 – 10 citronkinih lističev

Priprava:

 1. Breskve olupimo, izkoščičimo in narežemo na majhne kocke. Če se lupina ne loči od sadeža, breskve za minutko položimo v vrelo vodo in z lahkoto olupimo.
 2. Stresemo jih v posodo z debelim dnom, dodamo pektin in limonin sok ter pričnemo s kuhanjem.
 3. Ko marmelada zavre in se breskve zmehčajo, dodamo sladkor. Količino prilagodimo našemu okusu. Na živahnem ognju in ob stalnem mešanju kuhamo, dokler se marmelada ne zgosti. Če uporabimo kvaliteten pektin, bo dovolj 15 do 20 minut.
 4. Na koncu primešamo še goji jagode in citronko.
 5. Vročo marmelado nadevamo v vroče kozarce, zapremo s pokrovi, ki smo jih razkužili z alkoholom, kozarce pa postavimo v posodo z vrelo vodo in vremo 10 minut, da jih temeljito steriliziramo.
.

NAJNOVEJŠE