Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaFRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

FRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

MORDA VAS ZANIMA

Fruktozna intoleranca je v zadnjem desetletju močno v porastu, saj je prisotna kar pri 30 % prebivalcev zahodnih držav. Razlog za to je prekomerno uživanje pripravljenih sadnih sokov, ki vsebujejo fruktozo. Fruktoza je namreč sadni sladkor in je naravna sestavina mnogih živil. Največ ga najdemo v sadju, nekaterih vrstah zelenjave in žita ter medu, je pa tudi v namiznem sladkorju.

- Oglas -

fruktozna

Zakaj se pojavi?

Fruktozna intoleranca oziroma nevsrkavanje fruktoze nastane zaradi pomanjkanja prebavnega encima. Ta težava se pogosto razvije pri ljudeh s sindromom vzdraženega črevesja (kar v 70 odstotkih primerov), vendar ne vemo, ali jim encima v resnici primanjkuje. Ko neprebavljen sadni sladkor doseže črevesje, z naravnimi bakterijami povzroči kemično reakcijo, pri kateri nastajajo vodikovi plini, ki povzročijo drisko, vetrove, napenjanje, trebušne bolečine in zgago. Simptomi izzvenijo z izločitvijo fruktoze iz prehrane.

Ločiti moramo med fruktozno malabsorbcijo in dedno fruktozno intoleranco ali fruktozemijo. Slednja se namreč razvije zaradi pomanjkanja nekega drugega encima, brez katerega v telesu potekajo zelo zapletene kemične spremembe, ki povzročijo padec krvnega sladkorja in nabiranje nevarnih snovi v jetrih. Znaki so napadi krčev, čezmerna zaspanost, razdražljivost, zlatenica, težavno hranjenje pri dojenčkih, telesno neugodje po sadju in hrani s fruktozo ali saharozo in bruhanje. To je zelo resna bolezen, ki lahko privede do odpovedi delovanja jeter in je včasih celo smrtna, čeprav posledice niso zmeraj tako hude.

Spremlja jo lahko tudi depresija

Fruktozna intoleranca se največkrat pojavi v odrasli dobi, sproži pa jo lahko stres ali vnetje. V krvi je zaznati znižano raven cinka in folne kisline. Pogost spremljevalni pojav bolnikov s fruktozno intoleranco je tudi depresija …

- Oglas -

Več o fruktozni intoleranci, kako jo obvladati in nekaj receptov boste našli v majski izdaji revije Bodi eko >>

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×