Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaFRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

FRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

MORDA VAS ZANIMA

Fruktozna intoleranca je v zadnjem desetletju močno v porastu, saj je prisotna kar pri 30 % prebivalcev zahodnih držav. Razlog za to je prekomerno uživanje pripravljenih sadnih sokov, ki vsebujejo fruktozo. Fruktoza je namreč sadni sladkor in je naravna sestavina mnogih živil. Največ ga najdemo v sadju, nekaterih vrstah zelenjave in žita ter medu, je pa tudi v namiznem sladkorju.

- Oglas -

fruktozna

Zakaj se pojavi?

Fruktozna intoleranca oziroma nevsrkavanje fruktoze nastane zaradi pomanjkanja prebavnega encima. Ta težava se pogosto razvije pri ljudeh s sindromom vzdraženega črevesja (kar v 70 odstotkih primerov), vendar ne vemo, ali jim encima v resnici primanjkuje. Ko neprebavljen sadni sladkor doseže črevesje, z naravnimi bakterijami povzroči kemično reakcijo, pri kateri nastajajo vodikovi plini, ki povzročijo drisko, vetrove, napenjanje, trebušne bolečine in zgago. Simptomi izzvenijo z izločitvijo fruktoze iz prehrane.

Ločiti moramo med fruktozno malabsorbcijo in dedno fruktozno intoleranco ali fruktozemijo. Slednja se namreč razvije zaradi pomanjkanja nekega drugega encima, brez katerega v telesu potekajo zelo zapletene kemične spremembe, ki povzročijo padec krvnega sladkorja in nabiranje nevarnih snovi v jetrih. Znaki so napadi krčev, čezmerna zaspanost, razdražljivost, zlatenica, težavno hranjenje pri dojenčkih, telesno neugodje po sadju in hrani s fruktozo ali saharozo in bruhanje. To je zelo resna bolezen, ki lahko privede do odpovedi delovanja jeter in je včasih celo smrtna, čeprav posledice niso zmeraj tako hude.

Spremlja jo lahko tudi depresija

Fruktozna intoleranca se največkrat pojavi v odrasli dobi, sproži pa jo lahko stres ali vnetje. V krvi je zaznati znižano raven cinka in folne kisline. Pogost spremljevalni pojav bolnikov s fruktozno intoleranco je tudi depresija …

- Oglas -

Več o fruktozni intoleranci, kako jo obvladati in nekaj receptov boste našli v majski izdaji revije Bodi eko >>

 

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×