0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaFRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

FRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

MORDA VAS ZANIMA

Fruktozna intoleranca je v zadnjem desetletju močno v porastu, saj je prisotna kar pri 30 % prebivalcev zahodnih držav. Razlog za to je prekomerno uživanje pripravljenih sadnih sokov, ki vsebujejo fruktozo. Fruktoza je namreč sadni sladkor in je naravna sestavina mnogih živil. Največ ga najdemo v sadju, nekaterih vrstah zelenjave in žita ter medu, je pa tudi v namiznem sladkorju.

- Oglas -

fruktozna

Zakaj se pojavi?

Fruktozna intoleranca oziroma nevsrkavanje fruktoze nastane zaradi pomanjkanja prebavnega encima. Ta težava se pogosto razvije pri ljudeh s sindromom vzdraženega črevesja (kar v 70 odstotkih primerov), vendar ne vemo, ali jim encima v resnici primanjkuje. Ko neprebavljen sadni sladkor doseže črevesje, z naravnimi bakterijami povzroči kemično reakcijo, pri kateri nastajajo vodikovi plini, ki povzročijo drisko, vetrove, napenjanje, trebušne bolečine in zgago. Simptomi izzvenijo z izločitvijo fruktoze iz prehrane.

Ločiti moramo med fruktozno malabsorbcijo in dedno fruktozno intoleranco ali fruktozemijo. Slednja se namreč razvije zaradi pomanjkanja nekega drugega encima, brez katerega v telesu potekajo zelo zapletene kemične spremembe, ki povzročijo padec krvnega sladkorja in nabiranje nevarnih snovi v jetrih. Znaki so napadi krčev, čezmerna zaspanost, razdražljivost, zlatenica, težavno hranjenje pri dojenčkih, telesno neugodje po sadju in hrani s fruktozo ali saharozo in bruhanje. To je zelo resna bolezen, ki lahko privede do odpovedi delovanja jeter in je včasih celo smrtna, čeprav posledice niso zmeraj tako hude.

- Oglas -

Spremlja jo lahko tudi depresija

Fruktozna intoleranca se največkrat pojavi v odrasli dobi, sproži pa jo lahko stres ali vnetje. V krvi je zaznati znižano raven cinka in folne kisline. Pogost spremljevalni pojav bolnikov s fruktozno intoleranco je tudi depresija …

Več o fruktozni intoleranci, kako jo obvladati in nekaj receptov boste našli v majski izdaji revije Bodi eko >>

 

NAJNOVEJŠE