Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaFitokemične snovi podpirajo delovanje našega imunskega sistema

Fitokemične snovi podpirajo delovanje našega imunskega sistema

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih je področje prehranske znanosti zelo napredovalo. Obstajajo trdni dokazi, da svoj imunski sistem lahko okrepimo z ustreznimi hranili in ga tako zaščitimo pred različnimi boleznimi. S pravo kombinacijo živil, bogatih s fitokemičnimi snovmi, lahko preprečimo večino bolezni sodobnega časa.

- Oglas -

Antioksidanti – torej vitamini, minerali in fitokemične spojine – našemu telesu pomagajo, da lažje odstranjuje proste radikale in nadzoruje njihovo proizvodnjo.

Prosti radikali namreč vsebujejo neparen elektron in so zato kemično močno reaktivni. Ko ta nestabilna molekula pride v stik z drugimi molekulami in strukturami v celici, je naravnost uničujoča. Antioksidanti so naravni sovražniki prostih radikalov – če jih ni dovolj, presežek prostih radikalov povzroča vnetja in (pre)zgodnje staranje. Močno antioksidantno delovanje imajo na primer vitamina C in E, folat, selen, alfa- in betakaroten ter druge fitokemične spojine.

Antioksidante najdemo predvsem v sadju, zelenjavi in drugih živilih rastlinskega izvora. Še posebej zelena listnata zelenjava je tista, ki si zasluži prav posebno pozornost, saj vsebuje številne koristne spojine in zato predstavlja posebej dobro merilo za merjenje količine antioksidantov v prehrani. Listnata zelenjava ima največjo gostoto hranil, kar pomeni, da vsebuje največ hranil na kalorijo.

Fitokemikalije

Fitokemične snovi skrbijo za krepak imunski sistem

- Oglas -

Prehrana, ki ne vsebuje veliko fitokemičnih snovi, je v veliki meri odgovorna za slabo delovanje imunskega sistema. Raziskave potrjujejo, da ljudje, ki uživajo več zelenjave, redkeje zbolevajo za rakom, prav tako pa tudi živijo dlje. Kot v delu Superimunost navaja dr. Joel Fuhrman, so fitokemične snovi najpomembnejše odkritje v človeški prehrani zadnjih petdesetih let. Do zdaj so identificirali več kot sto fitokemičnih rastlinskih hranil, okoli 150 pa so jih zelo natančno preučili. Avtor predvideva, da verjetno obstaja še tisoč rastlinskih molekul, ki podpirajo človekovo imunsko obrambo.

Koncentracija fitokemičnih sredstev se navadno odraža v močnih barvah, kot so črna, modra, rdeča, zelena in oranžna. Fitokemične snovi vsebujejo različne strukture in s številnimi edinstvenimi koristmi vplivajo na naše zdravje. Dovolj fitokemičnih snovi dobimo z raznovrstno prehrano, posledično pa tako tudi krepimo imunski sistem.

S sodobnimi načini obdelave hrane, tudi s kuhanjem, se izgubijo številne pomembne fitokemične snovi, ki krepijo delovanje in proizvodnjo imunskih celic. Zaradi pomanjkanja fitokemičnih snovi v njihovi naravni obliki pride do razvoja večine bolezni, ki jih je sicer mogoče preprečiti.

Tako močno predelana živila, kot živila živalskega izvora so zelo osiromašena antioksidantov in drugih fitokemičnih snovi, torej hranil, ki krepijo našo imunost. Več živil, bogatimi s fitokemičnimi snovmi, pojemo, bolj krepak bo naš imunski sistem.

Številne raziskave so pokazale, da fitokemične snovi:

  • sproščajo encime za razstrupljanje;
  • skrbno nadzorujejo nastanek prostih radikalov;
  • skrbijo za zaščito celičnih struktur pred škodo, ki jo povzročajo toksini;
  • preprečujejo, da bi se podvajale celice s poškodovano DNK;
  • delujejo protiglivično, protibakterijsko in protivirusno;
  • ovirajo delovanje poškodovane ali gensko spremenjene DNK;
  • skrbijo za to, da imunske celice delujejo optimalno in tako uspešno uničujejo mikrobe in rakave celice.

Fitokemičnim snovem lahko rečemo kar gorivo, ki poganja obrambo našega telesa. Prehrana, bogata s fitokemičnimi spojinami, je torej odlično orožje proti rakavim obolenjem. Dejstvo je, da se le krepak in zdrav imunski sistem lahko uspešno bori proti mikrobom in abnormalnim telesnim celicam.

Povzeto po: J. Fuhrman: Superimunost

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×