Pomladanska juha z amarantom

    Amarant je psevdo žito. Uporabljamo kot ostala žita, čeprav to ni. Meljemo ga v moko in dodajamo drugim vrstam moke. S tem jedem izboljšamo okus in povečamo hranilno vrednost. Uporabljamo pa lahko tudi cela semena, približno tako kot riž. Amarant ne vsebuje glutena, zato je primeren za ljudi s celiakijo in intoleranco na gluten.

    Vsebuje vse esencialne aminokisline in je torej odličen vir proteinov, pa tudi kalcij, železo in različne vitamine. Tako zelo je zdrav, da so mu stari Indijanci pripisovali moč podaljševanja življenja in ga imenovali hrana kraljev in bogov. Amarant dobite v trgovinah z zdravo prehrano.

    Pomladanska juha brez glutena

    Za 4 osebe:

    • 3 mlade čebulice
    • 2 pomladanska pora
    • 1 šopek mladega korenja
    • 1 skodelica sveže oluščenega graha
    • 1 čž oljčnega olja
    • 70 g amaranta
    • 1,5 l vode
    • Zeliščna ali navadna sol, poper
    • 1 jušna žlica narezanega svežega peteršilja
    1. Čebulicam in poru odstranimo koreninice in temni del zelenja. Narežemo ju na kolesca in dobro operemo. Korenju odrežemo zelenje, ga dobro operemo in narežemo na kolesca. Grah operemo.
    2. V globoki posodi segrejemo olje, na njem opražimo čebulico in por. Dodamo korenje, grah in amarant in ob stalnem mešanju pražimo še nekaj minut.
    3. Zalijemo z vodo, zavremo in kuhamo približno 20 minut, da se amarant napne in zmehča.
    4. Posolimo in popopramo, premešamo, da se sol dodobra raztopi. Začinimo s peteršiljem.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte