0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaUporabni naravni eko nasveti za čisto domovanje

Uporabni naravni eko nasveti za čisto domovanje

MORDA VAS ZANIMA

Popolnoma normalno je, da vsi želimo imeti čist in dišeč dom – a ne na račun uporabe čistilnih sredstev, ki so polna škodljivih kemikalij. Običajna sredstva za čiščenje naj bi nam pomagala olajšati naše življenje in naredila naše domovanje prijaznejše, a pogosto se zgodi ravno obratno. Škodljive snovi, ki jih ta sredstva vsebujejo, lahko negativno vplivajo na naše zdravje – lahko dražijo našo kožo, povzročijo glavobole, omotico in celo raka. Za čiščenje svojega doma torej izberite čim bolj naravna sredstva, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij ali pa si čistila izdelajte kar sami.

- Oglas -

Katerim kemikalijam bi se morali izogibati

Številne kemikalije, ki jih vsebujejo konvencionalna čistilna sredstva, dražijo kožo in sluznice ter motijo delovaje našega endokrinega sistema. Amonijak in monoetanolamin na primer močno dražita naš dihalni trakt. Ftalati ali umetne dišave motijo delovanje naših hormonov. Formaldehid, ki ga vsebujejo nekatera sredstva za loščenje pohištva, in aerosol sta kancerogena, prav tako pa negativno vplivata tudi na delovanje centralnega živčnega sistema. Na srečo tudi na področju čiščenja domovanja stvari lahko držite popolnoma v svojih rokah. Naravna čistilna sredstva tako zelo hitro pripravite kar sami, poleg tega pa je tudi na prodajnih policah na srečo vedno več zdravju prijaznih izdelkov.

Zdravju prijazne sestavine čistilnih sredstev

Natrijev karbonat, ki ga poznamo tudi kot pralno sodo, uporabljamo v proizvodnji stekla in papirja, pa tudi pri pripravi čistil. Še posebej učinkovit je kot pralno sredstvo (zelo učinkovito odstranjuje mastne madeže s tkanin) in dobro mehča vodo.
Tudi kis je odličen razmaščevalec. Zelo pomembno je, da pri čiščenju uporabljate destiliran beli kis. S pomočjo kisa boste zelo učinkovito odstranili plesen, bakterije in viruse.
Tudi naravna eterična olja so odlična izbira. Eterično olje čajevca na primer deluje protibakterijsko, protiglivno in protivirusno.
O sodi bikarboni pa sploh ne bomo izgubljali besed, saj njeno vsestanskost pozna vedno več ljudi.

Eko Čistila

- Oglas -

Uporabni nasveti za vsak dom

Zbrali smo nekaj uporabnih naravnih namigov za to, da bo vaš dom čist in svež.

Brezhibno čiste armature
Če se na armaturah iz kroma in umetnih mas nabere vodni kamen, ga zdrgnemo s kisom.

Če je kopalna kad močno porumenela
Z mešanico soli, kisa in pinjenca zdrgnite močno porumenelo kopalno kad – povrnili ji boste prvoten sijaj.

Obloge na lončku za zobno ščetko
V lonček za zobno ščetko natočite vodo in v njej raztopite žlico soli.

- Oglas -

Da se ogledalo v kopalnici ne bo več rosilo
Ogledalo v kopalnici obrišite s kisom – tako se med prhanjem ne bo več rosilo.

Vedno čista pregrada za prho
Pregrado za prho po vsakem tuširanju obrišite do suhega, saj boste tako preprečili nastanek vodnega kamna. Umijte jo z mešanico kisa in vode ter ta preprečite, da bi bila motna.

Svež vonj v kopalnici in stranišču
Kopalnica in stranišče bosta zadišala po svežem, če boste na kosem vate nakapali malo limoninega olja.

Preženite neprijeten vonj iz hladilnika
Če imate težave z neprijetnimi vonjavami v hladilniku, vanj za en dan postavite rezino limone, pomagal pa bo tudi majhen krožnik zmlete kave.

Kako odstraniti nalepke s pohištva
Predlagamo, da nalepke navlažite z malo kisa. Včasih pomaga tudi, če jih poskušate odlepiti s pomočjo sušilnika za lase. Lepilo segrejte, nato pa nalepko postrgajte s hrbtnim delom noža.

Hitro odstranite madeže v pečici
Če vam kdaj kaj prekipi v pečici, po tej hrani samo potresite kuhinjsko sol. Ko se pečica ohladi, dobro zdrgnite.

Neprijetne vonjave prihajajo iz pomivalnega stroja
Neprijetne vonjave v pomivalnem stroju pomaga pregnati soda bikarbona, ki jo potresete po dnu stroja. Dobro se obnese tudi rezina ali polovica limone, ki jo položite v košarico za jedilni pribor. Limono po umivanju zavrzite.

Ko se prismodi hrana
Če se je v loncu na primer prismodilo mleko, v tem loncu na malo vode kuhamo eno čebulo toliko časa, dokler usedlina ne odstopi.

Prav tako lahko prismojene ostanke hrane odstranimo tako, da v posodo natočimo malo vode, vanjo dodamo čajno žličko sode bikarbone in kuhamo nekaj minut.

.

NAJNOVEJŠE