ŽivaliPotepuški psi – manj bleščeča plat zimskih olimpijskih iger v Sočiju

Potepuški psi – manj bleščeča plat zimskih olimpijskih iger v Sočiju

MORDA VAS ZANIMA

Čisto vsaka država, ki ima čast gostiti olimpijske igre, želi svojo nalogo opraviti na najboljši možen način in se zares izkazati v vlogi, ki ji je bila zaupana. Organizatorji letošnjih olimpijskih iger v Sočiju so se pred odprtjem srečevali z veliko težavo (poleg vseh ostalih, seveda) – to letoviško mesto ob Črnem morju je bilo polno potepuških psov, ki so za lokalne oblasti predstavljali predvsem veliko nadlogo.

- Oglas -

S psi, ki se prosto sprehajajo naokrog, ima sicer težave veliko evropskih mest. Popolnoma razumljivo je, da so potepuški psi zelo neprijetni, še posebej, če bi se kateri od njih sredi tekme znašel na belih strminah ali kje drugje. Meste oblasti, ki na potepuške pse gledajo kot na biološke smeti, so menile, da so potepuški psi lahko nevarni tudi za udeležence olimpijskih iger. V Sočiju namreč dnevno poročajo o napadih potepuških psov. Kastracija oziroma sterilizacija sta zelo dragi, zato se živali zelo hitro namnožijo in tako jih je nemogoče imeti pod nadzorom.

Mestne oblasti so to težavo želele rešiti na zelo pretanjen in nehuman način ter se potepuških psov preprosto znebiti, kar je v javnosti popolnoma upravičeno dvignilo veliko prahu.

Dejstvo je, da je problem obstajal že pred začetkom olimpijskih iger, zato bi se ga organizatorji lahko lotili veliko prej in ga rešili drugače. Oni pa so želeli masovno evtanazirati potepuške pse, ki bi »kazili« popolno olimpijsko fasado. Če bi se to problematiko lotili reševati prej, bi jim zagotovo na pomoč priskočile številne organizacije in problem bi bil takoj lažje obvladljiv. Vendar pa so bile ulice Sočija še po začetku olimpijskih iger polne brezdomnih štirinožcev, ki so hrano in varno zavetje iskali povsod.

Potepuški psi

Evtanazirati želeli 2000 potepuških psov

- Oglas -

Lokalne oblasti so tako lansko poletje napovedale, da nameravajo usmrtiti preko 2000 potepuških psov, kar je v javnosti takoj dvignilo veliko prahu in povzročilo ostro neodobravanje. Mestne oblasti so potem sicer umaknile načrte o svoji nameri, vendar pa so namesto tega najele podjetje, ki je ponoči pobijalo nedolžne pse in mačke. Po nekaterih podatkih naj bi pokončali več kot sto psov.

Take poteze mečejo zelo slabo luč na same organizatorje tako pomembnega dogodka, kot so olimpijske igre pa tudi Rusije na splošno ter kažejo pomanjkanje humanosti in sočutja do nedolžnih živali. To so zelo jasno izpostavile tudi številne mednarodne skupine za zaščito živali.

Ruski milijarder poskrbel za pasje brezdomce

Nadaljevanje evtanaziranja potepuških psov je prekinil ruski bogataš, Oleg Deripaska, ki je za zavetišče in zaščito potepuških psov namenil kar precej denarja. Takoj so se seveda pojavila vprašanja, ali bo ruski milijarder s svojimi velikodušnimi dejanji nadaljeval tudi po koncu olimpijskih iger, ali gre le za trenutno dobro dejanje. Kakorkoli, gesta enega najvplivnejših Rusov izraža eno: pobijanje nedolžnih živali ni prava pot.

Ko je v javnost prišla vest, da bo življenje izgubilo več sto nedolžnih psov, se je oglasilo veliko različnih organizacij in ponudilo pomoč. Zdaj obstajajo tudi že spletne strani, na katerih obiskovalci dobijo vsa podrobna navodila, kako lahko posvojijo štirinožnega brezdomčka iz Sočija.

Odziv na namere organizatorjev olimpijskih iger je bil res velik, kar je zelo pozitivno in popolnoma v skladu z duhom tega velikega športnega dogodka. Prav bi bilo, da bi se javnost tudi ob številnih drugih grozodejstvih, ki se dogajajo širom sveta, odzvala na tak način – tako bi se zagotovo lahko izognili marsikateri veliki tragediji.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×