0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeEkologija in vojne

Ekologija in vojne

MORDA VAS ZANIMA

Več kot 80 % vojn od leta 1950 do 2000 se je zgodilo na biološko zelo raznolikih tleh. Študijo o tem je naredila okoljevarstvena skupina Conservation International. Primerjali 34 vojnih con ter biološko raznolikost.

- Oglas -


Seveda je verjetno problem glede tega dejstva jasen, saj so ta področja bistvena za ohranitev bioloških vrst, kot tudi za blaginjo človeka. Večino najbolj revnih prebivalcev živi na teh področjih in so odvisni od zdravega ekosistema. Tu pa se pojavi moralno vprašanje, kot tudi politična ter družbena obveznost, za ohranitev okolja ter surovin.

Petdeset let trajajoč študije so identificirale 23 od 34 področij, ki so vsaj enkrat doživela vojno ali človeški konflikt. Zaskrbljujoče je to, da je med samim bojevanjem kakršenkoli trud za ohranitev ekosistema suspedniran, in tako ostanejo krhki ekosistemu nezaščiteni pred besom vojne. Če prištejemo še razne vsakdanje poskuse raznih vrst orožja, pa je končni rezultat še toliko bolj zaskrbljujoč.


O takšnih in podobnih stvareh pogosto ne slišimo dovolj, saj se ne dogajajo blizu nas. Vseeno pa je potrebno storiti kaj, kar bo pomagalo ohraniti naš planet pred človekom, ki mu je dostikrat beseda ekologija tuja.

.

NAJNOVEJŠE