0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaE-cigarete povečajo verjetnost za erektilno disfunkcijo

E-cigarete povečajo verjetnost za erektilno disfunkcijo

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da lahko kajenje običajnih cigaret poveča nevarnost za t. i. erektilno disfunkcijo oziroma (začasno) impotenco. Toda ali se rešitev resnično skriva v preusmeritvi k elektronskim cigaretam? Študija, ki je bila na začetku letošnjega leta objavljena v reviji American Journal of Preventative Medicine, je razkrila, da je t. i. vejpanje, kar je pogovorni izraz, ki se uporablja za kajenje elektronskih cigaret, prav tako problematično – vsaj pri erektilni disfunkciji. Elektronske cigarete naj bi bile namreč povezane s kar dvakrat večjim tveganjem za tovrstne težave.

- Oglas -

Vsakodnevno »vejpanje« lahko pomeni več kot dvakrat večjo verjetnost za erektilno disfunkcijo

Pri raziskavi so bila upoštevana tveganja, povezana s starostjo, srčno-žilnimi boleznimi in drugimi dejavniki, ki lahko povečajo možnost za erektilno disfunkcijo. Uvodoma navedena ugotovitev, torej dvakrat večje tveganje za erektilno disfunkcijo pri populaciji, ki uporablja elektronske cigarete, je tako neodvisna od večine drugih dejavnikov. Raziskovalci so analizirali podatke za skoraj 14.000 moških, starih nad 20 let. Približno ena petina vseh vprašanih je odgovorila, da se je že srečala z erektilno disfunkcijo. Raziskovalci so nato primerjali podatke oseb, ki so navedle, da so že uporabljale elektronske cigarete, in tistih, ki niso imeli izkušenj s kajenjem elektronskih cigaret. Izkazalo se je, da je bila pri tistih, ki so elektronske cigarete uporabljali redno oziroma vsakodnevno, verjetnost za erektilno disfunkcijo kar približno 2,4-krat večja kot pri osebah, ki niso še nikoli kadile elektronskih cigaret.

Podobne ugotovitve prinesla tudi analiza dodatne baze podatkov

Sledila je še ena, podobna analiza, le da je šlo tu za nekoliko manjši vzorec. Analizirani so bili namreč podatki za nekaj več kot 11.000 moških, njihova starost pa je bila od 20 do 65 let. Šlo je za osebe, ki niso imele nikoli resnejših težav s srčno-žilnim sistemom in z drugimi dejavniki tveganja za erektilno disfunkcijo. Delež tistih, ki so poročali o težavah z erektilno disfunkcijo, je bil pri tej skupini nekoliko manjši, in sicer je šlo za nekaj več kot 10 odstotkov vprašanih. Vendar je ostala verjetnost za erektilno disfunkcijo praktično nespremenjena. Pri uporabnikih elektronskih cigaret je bila namreč 2,2-krat večja kot pri tistih, ki niso imeli nobenih izkušenj z elektronskimi cigaretami.

Morebitno predhodno kajenje običajnih cigaret nima bistvenega vpliva

Po elektronskih cigaretah običajno posegajo ljudje, ki so pred tem kadili »običajne« cigarete, zato bi lahko pomislili, da opisane razlike niso neposredno povezane z elektronskimi cigaretami. Vendar so raziskovalci upoštevali tudi ta dejavnik. Povečano tveganje je bilo zaznano tudi pri osebah, ki niso nikoli kadile klasičnih cigaret. Prav tako pa je bila približno dvakrat večja verjetnost za erektilno disfunkcijo zaznana pri tistih uporabnikih elektronskih cigaret, ki niso bili pretežki in ki se niso nikoli spopadali z resnejšimi srčno-žilnimi obolenji. Zdi se torej, da je mogoče zaznano korelacijo pripisati izključno uporabi elektronskih cigaret. Vendar pa je pomembno dodati, da niso bili upoštevani nekateri drugi dejavniki, ki so prav tako povezani s povečanim tveganjem za erektilno disfunkcijo, na primer uporaba antidepresivov.

- Oglas -

Najbolj problematičen nikotin, toda nevarne so lahko tudi breznikotinske tekočine

Kot je znano, nikotin oži žile, s čimer ovira krvni pretok. Ena od posledic tovrstnih vplivov je lahko prav erektilna disfunkcija. Ker tekočina, namenjena elektronskim cigaretam, pogosto vsebuje tudi nikotin, se zdi logično, da imajo e-cigarete podoben vpliv kot klasične. Toda najverjetneje ni problematičen samo nikotin. Tudi tekočina za »vejpanje« brez nikotina naj bi bila povezana s povečanim tveganjem za erektilno disfunkcijo, saj lahko zavre nastajanje testosterona.

Preverite tudi: Napitek, ki vam pomaga opustiti kajenje

.

NAJNOVEJŠE