0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaManj sedenja = več zdravja: od teorije h konkretnim spremembam …

Manj sedenja = več zdravja: od teorije h konkretnim spremembam …

MORDA VAS ZANIMA

Učinke dolgotrajnega sedenja, ki je specifika sodobnega časa, nekateri strokovnjaki primerjajo celo z učinki kajenja. Primerjava se zdi morda pretirana, vendar je nemogoče zanikati, da imajo ure in ure sedenja vse prej kot pozitiven vpliv na naše zdravje – tako telesno kot duševno. Preveč sedenja lahko med drugim poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, diabetes tipa 2 ter depresijo. Toda čeprav je večini jasno, da bi moralo imeti gibanje prednost pred sedenjem, je to načelo pogosto težko prenesti v prakso. Prevelike spremembe najverjetneje ne bi bile vzdržne, zato je smiselno začeti postopoma – gibanje lahko pogosto skorajda skrijemo v svoj vsakdan. Čeprav ne boste opazili bistvene spremembe, boste s pomočjo spodnjih ukrepov močno zmanjšali količino časa, ko sedite …

- Oglas -

1. Obrokom naj sledi 10-minutni sprehod

Začnite s preprostim pravilom: po vsakem (glavnem) obroku si morate privoščiti vsaj 10-minutni sprehod. Če se vam zdi to preveč, lahko začnete tudi s 5 minutami. Pogosto nam zmanjka časa za daljši sprehod, toda več kratkih sprehodov, ki jih precej lažje spravimo na svoj urnik, ima lahko podoben učinek kot en sam, daljši sprehod. Če ne morete ven, je lahko sprehod tudi hoja po stopnicah, po stanovanju ali celo na mestu. Pomembno je predvsem to, da aktivnost povežete z dejavnostmi, ki so že del vašega vsakdana. Tako se bo lažje izoblikovala nova navada.

2. Kratki odmori za pospravljanje delovnega prostora

Ali imate med odmori občutek krivde zaradi neproduktivnosti, zato si jih privoščite precej redko? Poiščite koristne dejavnosti, ki jih lahko združite z gibanjem. Idealna rešitev je nekajminutno pospravljanje delovnega kotička. To vam bo pomagalo, da se malce razmigate. Ko boste ponovno sedli, boste precej bolj zbrani – tako zaradi aktivnega odmora kot zaradi bolj urejenega delovnega mesta.

3. Pomagajte si z opomniki

Pogosto niti ne opazimo, da sedimo že več ur. Če se vam to dogaja pogosto, je smiselno, da nastavite alarme, ki vas bodo ob vnaprej določenih urah spomnili, da je čas za kratek – po želji pa tudi nekoliko daljši – odmor.

- Oglas -

4. Združite gibanje in meditacijo

Meditacija ne pomeni nujno sedenja na mestu. Poznamo namreč tudi drugačne oblike meditacije. Če se zavedate, da sedite precej več, kot bi bilo dobro, obenem pa poskušate najti čas za redno meditacijo, lahko prihranite nekaj časa tako, da povežete oba cilja, in sicer s pomočjo t. i. aktivne meditacije.

5. Razmislite o mizi za stoječe delo

Miza, ki omogoča prilagajanje višine delovne površine, je sicer praviloma nekoliko dražja od klasičnih miz, toda investicija se vam lahko bogato obrestuje. Tako boste lahko prekinili dolgotrajno sedenje, ne da bi morali pri tem prekiniti tudi svoje delo. Možnost prilagajanja višine pa je koristna tudi med sedenjem; tako boste lažje poiskali optimalno višino delovne površine, posledično pa bodo negativni učinki sedenja malce manj izraziti. Sedenje je namreč še posebej problematično, če sedimo v neustreznem položaju.

6. Stojte, medtem ko uporabljate telefon

Zakaj ne bi takrat, ko telefonirate, vstali in naredili nekaj korakov po prostoru? Podobno velja tudi za druge oblike uporabe mobilnega telefona (pisanje sporočil, brskanje po spletu ipd.). Če boste upoštevali to preprosto pravilo, se bo čas sedenja najverjetneje močno skrajšal.

7. Privoščite si kratke »plesne odmore«

Naj bo gibanje zabavno! Ko delate doma, si lahko privoščite kratke plesne odmore, ki so odlični za hitro poživitev. Vaše telo bo tako precej manj razbolelo in zakrčeno, obenem pa si lahko obetate ogromno pozitivnih vplivov na počutje. Pesem ali dve – in že se boste počutili bistveno bolje, tako duševno kot telesno. Malce intenzivnejša telesna aktivnost lahko tako postane povsem naraven del vašega vsakdana, saj niti ne boste imeli občutka, da telovadite.

.

NAJNOVEJŠE