0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVnetje ušes: 6 naravnih pripravkov za lajšanje simptomov

Vnetje ušes: 6 naravnih pripravkov za lajšanje simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Vnetje ušes je lahko posledica različnih dejavnikov. Za vnetje je pogosto kriva bakterijska ali virusna okužba. Med možne vzroke pa med drugim spadajo še kopičenje ušesnega masla, izpostavljenost alergenim snovem, notranje poškodbe in pomanjkanje specifičnih hranilnih snovi, na primer cinka. Poleg bolečine v ušesi lahko vnetje spremljajo tudi glavoboli, povišana telesna temperatura, izcedek iz ušesa in težave s sluhom. Nujno je, da čim hitreje ukrepate, sicer se lahko razvijejo resne, kronične težave. Pri blažjih oblikah vnetja so pogosto zelo koristni naravni pripravki …

- Oglas -

1. Tople solne obloge

Segrejte skodelico soli, ki jo nato stresite na čisto bombažno krpo. Zavežite v zvitek, ki ga položite na vneto uho. Pazite, da sol ne bo prevroča, sicer se lahko opečete in povzročite več škode kot koristi. Solno oblogo držite na ušesu približno 5–10 minut. Ponavljajte po potrebi. Namesto soli lahko uporabite rahlo segreta riževa zrna.

2. Olivno olje

Olivno olje zmehča zasušeno ušesno maslo, ki se bo posledično lažje izločilo, kar lahko poskrbi za ublažitev simptomov vnetja ušes. Poleg tega pa lahko olivno olje pomaga zavreti razmnoževanje bakterij in glivic v ušesu. Rahlo segrejte manjšo količino olivnega olja, nato pa nekaj kapljic nakapljajte v vneto uho. Tudi tu seveda pazite, da ne boste uporabili prevročega olja.

3. Česen

Znano je, da je česen odlična naravna pomoč pri najrazličnejših zdravstvenih težavah. Mednje spada tudi vnetje ušes. Česen je koristen tako zaradi protivnetnih kot zaradi protimikrobnih, še posebej protibakterijskih učinkov. Ena od možnosti je uporaba česnovega olja. V poljubnem rastlinskem olju segrevajte olupljene stroke česna. Ko začne česen črneti, mešanico odstranite s štedilnika in jo precedite. Nato v vneto uho nakapljajte približno 2–4 kapljice česnovega olja. Pomagajo lahko tudi solne obloge z dodatkom česna. Postopek je podoben kot pri prvi točki (glejte zgoraj), le da morate najprej v vodi zavreti približno 3 stroke česna ter jih nato nasekljati in zmešati s soljo. Za lažje premagovanje vnetja ušes pa je lahko koristno tudi uživanje svežega česna.

- Oglas -

4. Bazilika

Za blaženje bolečine in drugih simptomov, značilnih za vnetje ušes, so lahko zelo koristne tudi snovi, ki se skrivajo v listih bazilike. Potrebujete sveže liste, iz katerih najprej iztisnite sok, ki ga nato nakapljajte v vneto uho. Pri tem pazite, da sok ne steče pregloboko v uho. Pripravite lahko tudi oljno infuzijo z listi bazilike. V olje nato potopite košček čiste bombažne vate, ki ga za nekaj minut položite na uho. Ponavljate dvakrat dnevno, dokler ne odpravite vnetja.

5. Eterično olje čajevca

Čajevec je znan tako po protiglivičnih kot po protibakterijskih učinkih. Eterično olje čajevca je zato še ena od odličnih naravnih možnosti za spopadanje z okužbo oziroma vnetjem ušes. Pred uporabo eterično olje čajevca zmešajte z osnovnim rastlinskim oljem, na primer z olivnim. Če je vneto desno uho, glavo nagnite v levo, če je vnetno levo uho, pa v desno. Nato v uho nakapljajte manjšo količino mešanice (nekaj kapljic) in počakajte približno 5 minut. Na koncu glavo nagnite v drugo smer in počakajte, da se uho povsem posuši. Ponavljajte od dvakrat do trikrat dnevno.

6. Čebula

Številni ljudje so na podlagi lastnih izkušenj prepričani, da je za premagovanje vnetja ušes še posebej koristna čebula. Potrebujete eno čebulo, ki jo nasekljajte na manjše koščke. Koščke približno minuto segrevajte v mikrovalovni pečici. Ko se malce ohladijo, iztisnite čebulni sok in v prizadeto uho nakapljajte približno 2–3 kapljice tega soka. Počakajte nekaj minut, nato pa glavo nagnite v drugo smer, da se uho posuši. Uporabite lahko tudi čebulne obloge. V tem primeru čebulo najprej pecite približno pol ure, nato jo razpolovite ter eno polovico zavijte v bombažno krpo in jo nežno pritisnite ob uho za približno 5 minut.

.

NAJNOVEJŠE