Zdravje & prehranaDrugačen pristop k hujšanju: vse se prične s psihično pripravo

Drugačen pristop k hujšanju: vse se prične s psihično pripravo

MORDA VAS ZANIMA

Večina naj bi se hujšanja lotevala na povsem napačnem koncu. Mnogi namreč stalno iščejo tisto čudežno dieto, ki naj bi jim pomagala do idealne postave. Vendar pa naj bi bila uspešnost hujšanja v resnici odvisna predvsem od sprememb v glavi. Če se morda poskušate že dlje časa neuspešno znebiti odvečnih kilogramov, je vsekakor smiselno, da preizkusite spodnje nasvete …

- Oglas -

Hujšanje

Pišite dnevnik svoje prehrane in razpoloženja

Poseganje po zelo kalorični hrani v velikih količinah je pri marsikom povezano z željo po potlačevanju negativnih čustev, ne da bi se tega sploh zavedali. Tako je pametno, da poskušate vsaj nekaj časa voditi dnevnik, v katerega zapisujte, kaj ste pojedli na določen dan, skupaj s svojimi občutki, razpoloženjem, dogodki, ki so vas morda vznemirili ipd. Če boste zapisovali vse, kar boste pojedli, bo verjetnost, da boste skorajda povsem nezavedno posegali po hrani, precej manjša.

Poleg tega pa vam bo ta vaja pomagala, da ozavestite povezanost med svojimi čustvi in prehranjevanjem. Mnogokrat namreč ne jemo zato, ker bi bili zares lačni, ampak ker smo žalostni, pod stresom, zdolgočaseni, osramočeni ipd. Priporočamo, da v dnevnik poleg tega, kaj ste pojedli, zapišete tudi, ob kateri uri ste to pojedli ter kako ste se počutili pred in po tem.

Vadite čuječno prehranjevanje

Zares čuječno prehranjevanje vam bo pomagalo pri tem, da boste lažje razlikovali med pravo in čustveno lakoto. Čuječnost je izraz, ki ga zadnje čase slišimo zelo pogosto. Za kaj natančno pa gre pri čuječnem prehranjevanju? Ideja tu je, da si takrat, ko jeste, vzamete čas izključno za to dejavnost. To pomeni brez uporabe elektronskih naprav, branja ipd. Osredotočite se zgolj na hrano, ki je pred vami, in že vnaprej poskrbite za to, da ne bo prihajalo do motenj. Opazujte barvo hrane  in njeno obliko ter si vzemite čas, da jo povohate, preden jo nesete v usta.

- Oglas -

Če gre za hrano, ki jo boste pripravili sami, vam svetujemo, da se izogibate poskušanju med samo pripravo. Prehranjevanje naj se začne šele takrat, ko sedete za mizo.

Priporočamo tudi, da na mizi vsakič pripravite estetski pogrinjek. Seveda ne pozabite niti na to, da morate vsak grižljaj dobro prežvečiti. Ko ste približno na sredini obroka, za hip odložite pribor, zaprite oči in poskušajte realno oceniti, kako lačni ste še v resnici. Če se vam zdi, da ste res še vedno lačni, seveda nadaljujte. Bodite vztrajni pri tej vaji. Če si boste vsaj nekajkrat na teden vzeli čas za resnično čuječno prehranjevanje, bo imelo to izjemno pozitiven vpliv na vaš odnos do hrane.

Poiščite zanesljivo podporo

Pomemben del psihološke priprave na proces hujšanja je zagotovo tudi razmislek o tem, na koga se lahko obrnete v primeru, ko se znajdete na mrtvi točki. Družina in prijatelji pogosto niso najboljša izbira. Potrebujete nekoga, ki bo dovolj strog, obenem pa spodbuden, da boste z njegovo pomočjo lažje ostali na začrtani poti, tudi če se spopadete z večjimi ovirami.

NAJNOVEJŠE