Lepota & KozmetikaDomača vlažilna pomarančna krema za utrujeno in poškodovano kožo

Domača vlažilna pomarančna krema za utrujeno in poškodovano kožo

MORDA VAS ZANIMA

Pomarančna krema je primerna za vse tipe kože, še posebej pa za problematično, razdraženo, utrujeno in vneto kožo, potrebno vlage. Kremo uporabljate za nočno nego, ker je eterično olje pomaranče fototoksično, kar pomeni, da ga ne smemo uporabljati, preden kožo izpostavimo soncu. Za to je v teh sivih dneh sicer malo možnosti, pa vendar – pomarančna krema je čudovita nočna krema, ki bo s svojimi aktivnimi sestavinami čez noč povrnila lesk vaši koži, istočasno jo bo globinsko navlažila, jo napela in poleg tega bo še pozdravila manjša vnetja

- Oglas -

Če imate normalno kožo, naredite 50 ml kreme, kar bo zadostovalo za enotedensko nego. Če imate težave z aknami ali mastno kožo oziroma je vaša koža poškodovana, uporabljajte to kremo vsaj en mesec zapored oziroma tako dolgo, dokler vaše težave niso rešene.

Domača vlažilna pomarančna krema

Recept za kremo je enostaven in hiter za pripravo.

Potrebujete:

  • 10 g rožmarinovega hidrolata,
  • 10 g lanolina,

Lanolin izločajo lojnice domačih ovc in ga pridobivajo s stiskanjem oziroma centrifugo ovčje volne. Je vosek in ne maščoba. Uporabljamo ga za zdravljenje poškodovane kože, odprtih ran in kožnih bolezni. Kožo gladi in vlaži. Vsebuje hidroksilne kisline alfa (AHA) in veliko vitamina D3. Lanolin lahko kupite v lekarnah. Obstaja tudi rastlinski lanolin, če ne želite uporabljati tega živalskega izvora.

  • 15 g hladno stiskanega sončničnega olja,
- Oglas -

Hladno stiskano sončnično olje vsebuje vitamine A, D, E in minerale, kalcij, cink, kalij, železo in fosfor. Pomaga pri zdravljenju poškodovane kože, razjed kože, hemoroidov, aken in vnete sluznice. Kožo mehča in vlaži.

  • 15 g karitejevega masla,

Karitejevo maslo deluje protivnetno, zdravi brazgotine, strije, ekcem, opekline, lišaje, manjše rane, suho in razdraženo kožo ter pomaga pri revmatizmu in razbolelih mišicah. Pozitivno učinkuje na starajočo se in suho kožo. Deluje vlažilno, saj nase veže vlago iz zraka. V kožo se vpija hitro in ne pušča mastnih madežev. Vsebuje veliko vitamina E, nekaj vitamina A in fitohranila, ki pomagajo pri regeneraciji celic, kapilarni cirkulaciji in celjenju ran. Ima faktor zaščite pred soncem (faktor SPF) med 3 in 4.

  • 1 ml eteričnega olja sladke pomaranče .

Za pripravo potrebujete: steklen kozarec za vodo, baterijski mešalnik za penjenje kapučina, tehtnico ter čist in suh lonček za hranjenje kreme.

Postopek:

  1. Vse potrebne sestavine stehtajte in jih dodajte v kozarec. Lanolin in karitejevo maslo, vsako v svojem lončku, predhodno stopite v vodni kopeli. Vodno kopel pripravite tako, da v večjo stekleno posodo vlijete toplo vodo iz pipe (temperatura vode ne sme presegati 30 stopinj C). V to kopel postavite stekleno posodo, v katero ste stehtali lanolin oziroma karitejevo maslo. Tako se bosta počasi zmehčala in stopila, ne da bi ju pri tem poškodovali s prekomerno temperaturo.
  1. Vzemite mešalnik za penjenje kapučina in temeljito premešajte sestavine. Mešate tako dolgo, da dobite strukturo, podobno majonezi. Takrat kremo prelijte v steklen lonček, lonček zaprite in postavite v hladilnik. Pustite stati čez noč. Naslednji dan je krema primerna za uporabo.

recept-za-kremo

Še nekaj o kremi

Kot je vidno iz recepta, v tej kremi ni dodanih konzervansov in emulgatorjev. Zaradi tega ima kratek rok uporabe in tako je kremo treba narediti vsak teden znova. Torej, hranite jo v hladilniku in porabite v enem tednu. Če je ne porabite v enem tednu, ostanek zavrzite. Res je, da bo na pogled krema enaka kot prej. Ne morete pričakovati, da se bo v enem tednu na kremi nabrala plesen in da bodo vidne sledi bakterij in glivic, pa vendar verjemite – te se bodo v enem tednu od izdelave nabrale v vaši kremi in jo naredile neuporabno. Če želite podaljšati rok uporabnosti, kremi dodajte konzervans. Sama konzervansov pri izdelavi svoje kreme ne uporabljam. Če želim kreme z daljšim rokom uporabe, posežem za anhidridnimi kremami, v katerih ni vode. Če si zaželim takšne – hidridne, kot je žajbljeva krema, izdelana po zgornjem receptu, v kateri je nekaj dodane vode, jih izdelujem le za tedensko uporabo. Redna izdelava manjše količine kreme mi tudi omogoča, da sestavine kreme prilagajam spreminjajočim se zahtevam kože in vsak teden izdelam drugačno kremo.

Takšna krema, pri izdelavi katere ne uporabimo konzervansov in emulgatorjev, poleg kratkega roka uporabe prinaša tudi drugačen način uporabe. Čeprav ima krema v svojem telesu zadržano vodo, je te za prijeten nanos in dobro vpojnost premalo. Zato moramo vodo dodati na kožo, preden se s kremo namažemo. Torej kremo nanesemo na dobro navlaženo kožo. Kožo obraza, vratu in dekolteja najprej temeljito poškropimo z rožmarinovim hidrolatom ali izvirsko vodo in šele takrat nanesemo kremo, ki jo temeljito vtremo. Če nam krema na obrazu pušča nekoliko masten občutek, dodamo naknadno še malo rožmarinovega hidrolata. Dodana tekočina bo omogočila, da se krema lažje in lepše vpije v kožo. Tudi mastnega občutka ne bo.

- Oglas -

ŠE VEČ RECEPTOV ZA DOMAČE PRIPRAVKE IN ZDRAVE JEDI NAJDETE V VSAKI ŠTEVILKI REVIJE BODI EKO. NAROČITE SE TUKAJ >>

Pripravila: Mihaela Pichler Radanov

NAJNOVEJŠE