Zdravje & prehranaJe slepič v našem telesu res odveč?

Je slepič v našem telesu res odveč?

MORDA VAS ZANIMA

Slepič je organ, ki se ga ljudje večinoma zavemo le v primeru, da se nam vname. Takrat je namreč običajno potreben operativni poseg, pri katerem slepič odstranijo. Tako slepič velja za nekakšen nepotreben oziroma zakrnel organ v našem telesu. Pa je slepič res povsem odveč? Nedavne znanstvene ugotovitve postavljajo trditev o odvečnosti slepiča pod vprašaj.

- Oglas -

Slepič

Slepič naj bi imel pomembno vlogo pri evoluciji

Mednarodna ekipa znanstvenikov se je dokopala do ugotovitve, da slepič morda le ni zakrnel organ, kot smo mislili doslej. Charles Darwin je bil prvi, ki je slepič označil za zakrnel evolucijski ostanek, ki naj bi imel nekoč vlogo pri prebavi listja.

Znanstveniki so zdaj preučili pojavitve, izginotja in ponovne pojavitve slepiča pri različnih skupinah sesalcev v obdobju zadnjih 11 milijonov let. Ugotovili so, da so zelo redki primeri, ko je prišlo do popolnega izginotja slepiča. Izsledki naj bi nakazovali, da ima slepič svojo specifično funkcijo in da je bil zelo pomemben pri evoluciji …

Povezava slepiča in imunskega sistema

Zanimivo je predvsem to, da je bila, statistično gledano, pojavitev slepiča pri sesalcih precej verjetnejša od izginotja tega organa. Tako znanstveniki zavračajo teorijo, da je slepič odvečni organ, ki nima svoje posebne funkcije. Menijo, da naj bi imel slepič zelo pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema, in sicer naj bi bil slepič nekakšen rezervoar za koristne bakterije. Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki, je bila prva, ki je dokazala povezavo med slepičem in imunskim sistemom na podlagi statistične analize.

NAJNOVEJŠE