Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaJe slepič v našem telesu res odveč?

Je slepič v našem telesu res odveč?

MORDA VAS ZANIMA

Slepič je organ, ki se ga ljudje večinoma zavemo le v primeru, da se nam vname. Takrat je namreč običajno potreben operativni poseg, pri katerem slepič odstranijo. Tako slepič velja za nekakšen nepotreben oziroma zakrnel organ v našem telesu. Pa je slepič res povsem odveč? Nedavne znanstvene ugotovitve postavljajo trditev o odvečnosti slepiča pod vprašaj.

- Oglas -

Slepič

Slepič naj bi imel pomembno vlogo pri evoluciji

Mednarodna ekipa znanstvenikov se je dokopala do ugotovitve, da slepič morda le ni zakrnel organ, kot smo mislili doslej. Charles Darwin je bil prvi, ki je slepič označil za zakrnel evolucijski ostanek, ki naj bi imel nekoč vlogo pri prebavi listja.

Znanstveniki so zdaj preučili pojavitve, izginotja in ponovne pojavitve slepiča pri različnih skupinah sesalcev v obdobju zadnjih 11 milijonov let. Ugotovili so, da so zelo redki primeri, ko je prišlo do popolnega izginotja slepiča. Izsledki naj bi nakazovali, da ima slepič svojo specifično funkcijo in da je bil zelo pomemben pri evoluciji …

Povezava slepiča in imunskega sistema

Zanimivo je predvsem to, da je bila, statistično gledano, pojavitev slepiča pri sesalcih precej verjetnejša od izginotja tega organa. Tako znanstveniki zavračajo teorijo, da je slepič odvečni organ, ki nima svoje posebne funkcije. Menijo, da naj bi imel slepič zelo pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema, in sicer naj bi bil slepič nekakšen rezervoar za koristne bakterije. Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki, je bila prva, ki je dokazala povezavo med slepičem in imunskim sistemom na podlagi statistične analize.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×