Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaJe slepič v našem telesu res odveč?

Je slepič v našem telesu res odveč?

MORDA VAS ZANIMA

Slepič je organ, ki se ga ljudje večinoma zavemo le v primeru, da se nam vname. Takrat je namreč običajno potreben operativni poseg, pri katerem slepič odstranijo. Tako slepič velja za nekakšen nepotreben oziroma zakrnel organ v našem telesu. Pa je slepič res povsem odveč? Nedavne znanstvene ugotovitve postavljajo trditev o odvečnosti slepiča pod vprašaj.

- Oglas -

Slepič

Slepič naj bi imel pomembno vlogo pri evoluciji

Mednarodna ekipa znanstvenikov se je dokopala do ugotovitve, da slepič morda le ni zakrnel organ, kot smo mislili doslej. Charles Darwin je bil prvi, ki je slepič označil za zakrnel evolucijski ostanek, ki naj bi imel nekoč vlogo pri prebavi listja.

Znanstveniki so zdaj preučili pojavitve, izginotja in ponovne pojavitve slepiča pri različnih skupinah sesalcev v obdobju zadnjih 11 milijonov let. Ugotovili so, da so zelo redki primeri, ko je prišlo do popolnega izginotja slepiča. Izsledki naj bi nakazovali, da ima slepič svojo specifično funkcijo in da je bil zelo pomemben pri evoluciji …

Povezava slepiča in imunskega sistema

Zanimivo je predvsem to, da je bila, statistično gledano, pojavitev slepiča pri sesalcih precej verjetnejša od izginotja tega organa. Tako znanstveniki zavračajo teorijo, da je slepič odvečni organ, ki nima svoje posebne funkcije. Menijo, da naj bi imel slepič zelo pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema, in sicer naj bi bil slepič nekakšen rezervoar za koristne bakterije. Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki, je bila prva, ki je dokazala povezavo med slepičem in imunskim sistemom na podlagi statistične analize.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×