Zdravje & prehranaIngver je odličen tudi za zniževanje krvnega tlaka

Ingver je odličen tudi za zniževanje krvnega tlaka

MORDA VAS ZANIMA

Ingver se že stoletja uporablja za lajšanje različnih zdravstvenih tegob. Čeprav je znan predvsem kot naravno zdravilo za prebavne težave in prehlad, je lahko ingver prav tako učinkovit pri zniževanju krvnega tlaka. Raziskave so namreč pokazale, da ingver deluje kot zaviralec kalcijevih kanalčkov. Tako razbremeni žile in poskrbi za znižanje krvnega tlaka. Poleg tega ingver preprečuje strjevanje krvi in tako pospeši prekrvavitev, zelo učinkovit pa je tudi pri preprečevanju kopičenja nezdravega holesterola v arterijah.

- Oglas -

Ingver znižuje krvni tlak

Kopičenje holesterola lahko privede do poapnenja žil oziroma do ateroskleroze. Tako ingver na različne načine prispeva k zniževanju krvnega tlaka. Če se spopadate s hipertenzijo, je ingver začimba, ki vsekakor ne sme manjkati v vaši prehrani. Predstavljamo vam 3 okusne in zdrave napitke, v katere lahko vključite ingver.

Ingver in kardamom

Tudi kardamom velja za zelo učinkovito začimbo, kar zadeva zniževanje krvnega tlaka. Učinek ingverja bo zato v kombinaciji s kardamomom še boljši. Za pripravo napitka potrebujete 3 žlice nastrganega ingverja in žlico kardamoma. Začimbi dodajte 2 decilitroma hladne vode, zavrite in pustite, da se čaj kuha še približno 7 minut, preden ga precedite in popijete.

Sok iz ingverja, pese, zelene in jabolka

Če vam bolj prijajo hladni napitki, si lahko iz ingverja pripravite tudi sok, ki mu dodajte še sok pese, zelene in jabolka. Se sprašujete, zakaj prav ta kombinacija sestavin? Pesa spodbuja tvorbo dušikovega oksida, ki širi žile. Zelena je odličen vir kalija, minerala, ki pomaga pri odstranjevanju presežnih količin natrija iz telesa, kar povzroči znižanje krvnega tlaka. Jabolka pa vsebujejo kvercetin, vrsto flavonoidov, ki je med drugim zelo koristen tudi pri hipertenziji. Sok iz omenjenih sestavin je zato izjemno učinkovit pri zniževanju krvnega tlaka, poleg tega pa je tudi zelo okusen. Sok pripravite iz približno centimeter dolgega koščka ingverja, ene pese, enega jabolka in štirih stebel zelene.

Ingver in kurkuma

- Oglas -

Tudi kombinacija ingverja in kurkume je izvrstna izbira za vse, ki imate povišan krvni tlak. Kurkumin, glavna sestavina kurkume, namreč širi žile in ščiti srce pred poškodbami, povezanimi s previsokim krvnim tlakom. Priporočamo vam, da si vsakodnevno pripravite čaj iz ingverja in kurkume v prahu. Po želji ga lahko pijete tudi večkrat na dan. Tako boste še hitreje opazili pozitivne učinke tega napitka.

NAJNOVEJŠE