Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Ekologija & okoljeLeto 2016 z vidika podnebnih sprememb

Leto 2016 z vidika podnebnih sprememb

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se je leto 2016 že dokončno poslovilo, so analize dogajanja v preteklem letu še vedno zelo aktualne. To velja med drugim tudi za analize, povezane s premiki, ki zadevajo podnebne spremembe. Leto, ki je za nami, s tega vidika ni prineslo zgolj negativnih dogodkov in sprememb, vendar je bilo teh žal kljub vsemu precej več kot pozitivnih, kar velja še posebej za zadnji del leta 2016.

- Oglas -

leto 2016 podnebne spremembe

Pozitivne spremembe

V preteklem letu je bilo mogoče zaznati upad cen solarnih panelov in drugih naprav, namenjenih pridobivanju obnovljivih virov energije. Tako so postali okolju precej bolj prijazne oblike pridobivanja energije za ogrevanje prostorov, sanitarne vode ipd. tudi s finančnega vidika primerljive z uporabo fosilnih goriv. Še posebej na dolgi rok se vam prehod na alternativne vire energetske oskrbe gotovo splača tudi v finančnem smislu.

Med pozitivnimi dogodki, povezanimi s podnebnimi spremembami, je vsekakor treba izpostaviti začetek veljave pariškega podnebnega sporazuma, ki so ga ratificirale tudi Združene države Amerike in Kitajska. Zaveza, ki so jo sprejele države, udeležene pri omenjenem sporazumu, predstavlja upanje, da morda vendarle ne bo prišlo do uresničitve najhujšega možnega scenarija, kar zadeva podnebne spremembe zaradi povečanega onesnaževanja.

K pozitivnim premikam je treba prišteti tudi dejstvo, da vse manj znanstvenikov zavrača obstoj podnebnih sprememb. Število tistih, ki se še vedno trudijo najti dokaze, s pomočjo katerih bi lahko ovrgli resničnost vse bolj zaskrbljujočega globalnega segrevanja, se namreč iz leta v leto zmanjšuje. V uglednih znanstvenih revijah tako ni mogoče zaslediti mnenj strokovnjakov, ki bi trdili, da je globalno segrevanje izmišljotina. Vsaj v znanstvenem svetu so torej skeptiki postali resnična redkost, če tega že ni mogoče trditi za vsakdanjo realnost.

Temna plat leta 2016

- Oglas -

Leto 2016 je žal prineslo povečevanje povprečnih temperatur po vsem svetu. V tem oziru je bilo letu 2016 pravzaprav rekordno, omenjeni rekord pa sta pred njim podrli tako leto 2014 kot 2015. Trend naraščanja temperatur se torej nadaljuje, kar s seboj prinaša kar precej negativnih posledic. Poleg tega se je v preteklem letu povečala tudi količina izpustov ogljikovega dioksida v ozračje. Raziskave so pokazale tudi, da prihaja do naraščanja temperature oceanov, kar je pravzaprav najboljši dokaz za globalno segrevanje (oziroma še precej bolj zanesljiv od zgolj primerjave povprečnih temperatur).

Podnebne spremembe so bile med drugim krive za vse večje težave s sušo v nekaterih predelih svet, spet drugje pa so bile posledice globalnega segrevanja skorajda diametralno nasprotne. Višje temperature zraka namreč pogosto pomenijo tudi višjo vlažnost, kar lahko privede do močnih padavin in s tem do poplav. Tako je mogoče pričakovati, da se bodo ljudje na območjih, kjer imajo že sedaj hude težave zaradi suše, v prihodnosti soočali s še hujšim pomanjkanjem padavin, tam, kjer so največja težava poplave, pa se bo situacija prav tako zaostrila. Na sušnih območjih so lahko velik problem tudi požari, ki zajamejo gozdove in druge površine.

V letu 2016 je prišlo tudi do zaskrbljujočega vročinskega vala na območju Arktike in do pospešenega taljenja ledu. Zaradi segrevanja ozračja pa se krepijo tudi tajfuni in hurikani, saj imajo zaradi višjih temperatur morja in zemeljskega površja na voljo več energije, ki jih »poganja«.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×