Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeDodatna obdavčitev nezdrave hrane in pijače kot rešitev?

Dodatna obdavčitev nezdrave hrane in pijače kot rešitev?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že slišali za prizadevanja, da bi se dodatno obdavčilo živila in napitke, ki predstavljajo povečano tveganje za naše zdravje. V to kategorijo sodijo predvsem živila, ki vsebujejo zelo veliko sladkorja, močno procesirana hrana, živila z veliko soli, nasičenimi maščobami ipd. Po mnenju zagovornikov tovrstne dodatne obdavčitve bil to lahko eden izmed najpomembnejših ukrepov za zajezitev skorajda nekakšne epidemije diabetesa, srčnih bolezni in podobnih zdravstvenih težav, ki je zajela številne države. Seveda pa mnogi ob tem opozarjajo, da je težava kompleksnejša, kot se zdi na prvi pogled. In da je posledično potreben tudi bolj dodelan pristop.

- Oglas -

Davek na nezdravo prehrano in napitke

Predlogi ureditve po principu tobačnih izdelkov

Predlogi o dodatni obdavčitvi najbolj problematične hrane in pijače so primerljivi z uredbo, ki na primer že velja za tobačne izdelke. Zagovorniki poudarjajo, da so prav tobačni zakoni v največji meri prispevali k zmanjšanju porabe teh izdelkov. Tu se seveda soočimo z vprašanjem svobodne volje posameznikov, vendar pa postaja po drugi strani število prezgodnjih smrti, povezanih z nezdravim življenjskim slogom, vsekakor zaskrbljujoče. Pogosto so najbolj prizadeti najrevnejši sloji, ki si ponekod tudi zelo težko privoščijo ustrezno zdravstveno zavarovanje.

Ponekod že poznajo tovrstne davke

V nekaterih državah, kjer so že uvedli tovrstne davke, na primer davek na sladke pijače, kot ga poznajo v Mehiki, se je poraba dodatno obdavčenih izdelkov močno zmanjšala – za skoraj 10 odstotkov v prvih dveh letih. Večinoma se sicer predlogi dodatnih davkov osredotočajo predvsem na živila in pijače z zelo visoko vsebnostjo sladkorja. Kot potrjuje vse več raziskav, lahko prekomerno uživanje sladkorja močno poveča tveganje za srčna obolenja, seveda pa tudi za diabetes in debelost.

Druga plat medalje: kako dostopna so zdrava živila?

Nasprotniki dodatnega obdavčevanja nezdrave hrane pogosto poudarjajo, da bi to najrevnejšim slojem odvzelo eno zadnjih uteh. In da bi se morali bolj osredotočiti na to, kako izboljšati življenjski standard teh slojev, namesto na omejitve. Načeloma pa se večina strinja, da enostranski pristop ni dovolj. Če se torej že lotevamo dodatnega obdavčevanja najbolj problematičnih živil, je po drugi strani nujno zagotoviti, da so zdrava živila zares dostopna najširšemu krogu prebivalstva. Obenem pa je seveda nujno poskrbeti tudi za enakovreden dostop do informacij o zdravi in uravnoteženi prehrani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×