Dom & EnergijaDnevna soba – začutimo udobje in varnost

Dnevna soba – začutimo udobje in varnost

MORDA VAS ZANIMA

Dnevna soba je mesto, kjer delimo podobo o tem, kdo smo, s svetom. Govori o naši osebnosti, o tem, kdo smo, kaj počnemo, kaj nam je v življenju pomembno. Tu se individualnost lahko izrazi v izbiri dekoracije, dodatkov, pohištva in vseh naših zakladov, ki jih postavimo na ogled. Zato naj se v dnevni sobi znajdejo predmeti, ki so vam pomembni in vas navdihujejo.

Vodila Feng shuija pri opremljanju dnevne sobe

- Oglas -

Ključna stvar, ko opremljamo svojo dnevno sobo, je, da pozornost posvetimo občutku udobja in varnosti. Naša dnevna soba mora izražati povabilo, da sedemo na sedežno garnituro ter se počutimo udobno in varno v družbi svoje družine. To je mesto relaksacije, sproščanja in sama pogosto rečem, da mora biti Dom naša oaza miru, to pa še posebej velja našo za dnevno sobo.

Feng shui dnevna soba Dnevna soba je prostor, kjer se odvija naše zasebno in družabno življenje. Po svoji naravi je to zelo aktivna soba, zato jo povezujemo z elementom ognja. Ni naključje, da kamin zlahka umestimo v dnevno sobo. Kamin je arhetipsko nedvomno simbol udobja in varnosti. Seveda sta pomembni tako njegova lokacija v dnevni sobi kot tudi njegova velikost. Še posebej v zimskih mesecih je kamin tisti, ki z živim ognjem oživi prijetno domače vzdušje.

Kakšno garnituro izbrati?

Na ustvarjanje občutka družabnosti in sproščenosti v dnevnem prostoru najbolj vpliva postavitev sedežne garniture v prostoru. V feng shuiju velja pravilo pozicije moči, ki je pri nameščanju sedežne garniture v dnevni sobi ali postelje v spalnici izjemnega pomena. Pravilo pozicije moči pravi, da je pomembno, kam se v prostoru usedete, da imate občutek moči in nadzor nad prostorom. To pomeni, da sedežno garnituro postavite na mesto, ki je najbolj oddaljeno od vrat v dnevno sobo. S tega mesta morate imeti dober razgled nad dogajanjem v celotnem prostoru. Pomembno je tudi, da je sedežna garnitura ob steni, ki je brez vrat in oken. Upoštevamo pravilo štirih živali, ki pravi, da je modro imeti želvo kot zaščitnico hrbta in feniksa, ki ima odprt prostor za vzlet pred sedežno garnituro, levo in desno pa sta tiger oziroma zmaj v obliki foteljev, lončnic ali omar.

Če si predstavljate sedežno garnituro ali zofo, ki je s hrbtno stranjo obrnjena proti vratom ali oknu, je jasno, da nam ne daje občutka varnosti. Prav tako bodite pozorni, da dvoseda ali troseda ne postavite nasproti drugi zofi ali stolu, saj boste tako ustvarili položaj za boj in neprijeten pogovor. Raje ju postavite v obliko V, ki naj bo lepo odprta. Največji kos sedežne garniture postavite ob steno, najbolje bo, če bo postavljena diagonalno na vrata v sobo.

Dnevna soba in ravnovesje med elementi

- Oglas -

Ob tem je treba biti pozoren tudi na to, da vitalnih elementov, kot je sedežna garnitura, ne nameščamo neposredno med vrata in okno. V tem primeru se ustvarijo hitri pretoki energije či, kjer energija vstopi skozi vrata in hitro zbeži skozi okno. Temu hitremu pretoku lahko rečemo tudi energijski prepih, ki vpliva na kakovost našega počutja. Sedenje na tem energijskem prepihu je neugodno in nam povzroča stres. Hitre energijske pretoke lahko upočasnimo ali preusmerimo s pomočjo lončnic, ki jih strateško postavimo v prostoru.

In kot da vse to ne bi bilo dovolj, je pomembno, da ste pozorni tudi na ostre predmete ali robove, ki ravno tako ustvarjajo stres v vašem telesu, če so usmerjeni direktno na mesto, kjer se največ zadržujete. V feng shuiju jih imenujemo šar či ali strupene puščice.

Vaša klubska mizica naj bo ovalna ali okrogla, brez ostrih kotov, ki bi lahko pošiljali negativno energijo oz. puščice v prostor. Če je le mogoče, naj bodo tudi knjižne omare zaprte z vrati. Drugače zložite knjige tako, da bodo prišle do roba in s tem ustvarile zaščito pred negativnimi puščicami, ki jih ustvarijo odprte knjižne police.

Feng shui dnevna soba

Pohištvo in rastline

Ostre kote pohištva lahko omehčate tudi z rastlinami, ki jih postavite tako, da zakrijejo ostre robove. Vendar je tudi tukaj pomembno, da rastline nimajo špičastih listov (na primer mnoge palme). Izognite se kaktusom in raje uporabite rastline z okroglimi listi.

Za dnevno sobo, ki je urejena po pravilih feng shuija, je značilno tudi to, da je tok energije či v prostoru enakomeren, kar pomeni, da energija pride v vse kote. Tako kot je težava v prostoru, če so pretoki energije či prehitri, je težava na drugi strani, če je pretok energije či prepočasen. Nekateri deli dnevne sobe tako dobijo premalo energije. Tam energija či enostavno ne kroži, zastoje v pretoku pa lahko zelo enostavno prepoznate tako, da poiščete najbolj prašna mesta v dnevni sobi. V takih delih, kjer prepoznate, da energija zastaja, je ključnega pomena, da pretok energije poživite. To lahko naredite s svetilko, z lončnicami in drugimi predmeti, ki se svetijo. Svetleči predmeti, kot so ogledala, stekleni predmeti in svetilke, pritegnejo vašo pozornost in s tem tudi energijo či.

Dekoracija

Tudi slike pripomorejo k temu, da premaknejo energijo či v prostoru. Prav tako so barve v prostoru zelo pomembne, saj s svojo energijo vplivajo na kakovost či energije v prostoru in so pomemben pripomoček, s katerimi lahko usmerjamo življenjsko energijo či in z njihovo pomočjo blagodejno spreminjamo energijo določenih področij v prostoru.

- Oglas -

Treba je najti dobro ravnotežje med svetlobo in temo, med jinom in jangom. Če je soba bolj temna, potem jo dobro osvetlite in s tem preprečite, da bi energija stagnirala ali se celo ustavila. Za dnevno sobo so izjemno primerne stenske svetilke, kajti stenske svetilke poustvarjajo občutek zahajajočega sonca. In če je v prostoru stenska razsvetljava, se telo lažje sprosti. V dnevnem prostoru priporočam tudi stoječe svetilke ali namizne svetilke, s pomočjo katerih lahko ustvarjate različna razpoloženja v prostoru. Igra svetlobe in sence ustvarja dramo življenja, zato je zelo pomembno, kako to umestimo v prostor.

Osvetlitev dnevne sobe in razporeditev elementov

Vhod v dnevno sobo naj bo dobro osvetljen, za vrati pa naj ne bo nesnage ali odvečnih stvari, ki bi ovirale prosto odpiranje vrat do konca. Če ni drugih opcij, si lahko pomagate z ogledali in tako pritegnete svetlobo v prostor. Vendar bodite z njimi previdni. Če jih ne marate, raje izberite svetilko ali živahno sliko, ki jo namestite v bolj temačen kot.

Navadno je dnevna soba največji prostor v hiši in pomembno je ustvariti topel in prijeten prostor. Pomemben je občutek zračnosti, prostor pa mora dobiti tudi dovolj dnevne svetlobe. Ključno je, kako po prostoru razporedimo stvari, ki so nam pomembne – s preveč predmeti lahko hitro ustvarimo občutek prenatrpanosti. V prenatrpanih prostorih energija či rada zastaja. Zato se raje odpovejte prenapolnjenosti, čeprav mnogi s tem povezujejo udobje. Po drugi strani pa veliko ljudi verjame, da je s feng shuijem povezan tako imenovani stil »zen«, kar ni res. Ključno je, da si prostor uredimo tako, da se v njem resnično dobro počutimo.

Vzdušje v dnevni sobi mora ves čas nadomeščati energijo, ki vam jo kradejo vsakodnevni napori. Dnevna soba je s prostornostjo, zračnostjo in svetlobo zrcalo srčne kulture njenih stanovalcev in najlepša dobrodošlica njenim obiskovalcem.

Ta mesec se torej posvetite udobju, sprostitvi, oživljanju intimnosti in varnosti tudi s tem, da pogledate na svojo dnevno sobo skozi drugačne oči.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×